Vitaminok és ásványi anyagok az immunrendszer fokozására

Az immunrendszer nem más, mint egy védelmi vonal, amely megvéd bennünket a kórokozókkal, azaz a vírusokkal, a baktériumokkal, a gombákkal és egyéb parazitákkal szemben. Mi magunk is sokat tehetünk annak érdekében, hogy megerősítsük ezt a védelmi vonalat és minél kevesebb támadási felületet adjunk ezeknek a kórokozóknak. Egyes vitaminok és ásványi anyagok is sokat segíthetnek a védekezésben, mutatjuk is, melyek ezek!
Vitaminok és ásványi anyagok az immunrendszer fokozására

A C-vitamin, mint antioxidáns

A C-vitamin nem csak antioxidáns, hanem gyulladásgátló tulajdonsággal is rendelkezik, amely hatások jelentősen javítják az immunrendszer egészségét. A legnagyobb mennyiségben a csipkebogyó, a homoktövis, a paprika és a citrusfélék tartalmazzák ezt az antioxidáns vitamint. Amennyiben légzőszervi fertőzésünk van, és C-vitaminban gazdag táplálékokat fogyasztunk, úgy jelentősen csökkenthetők a tünetek és a betegség lefolyása is enyhébb lesz. Mi tartalmaz még sok C-vitamint? A fekete ribizli, az ananász, a mangó és a petrezselyem.

A D-vitamin, mint napfényvitamin

A D-vitaminról sokáig elfeledkeztek, amikor immunvédelemről, immunerősítésről esett szó, pedig az egyik legfontosabb vitaminról van szó, már ami az immunfokozást illeti. Amennyiben nem veszünk magunkhoz elegendő D-vitamint, úgy kialakulhatnak autoimmun betegségek, de a fertőzési hajlam is fokozódik ennek a vitaminnak a hiányában. Általában a felső légúti fertőzés gyakori, ha nem figyelünk a D-vitaminbevitelre. A D-vitamin megtalálható a májban, a halmájban, a tojássárgájában, a tejben és a tejtermékekben. Mivel napfény hatására termelődik is az emberi szervezetben, így napfényvitaminnak is szokták nevezni.

Az E-vitamin, mint a fertőzés elleni vitamin

Az E-vitamin az antioxidáns vitaminok egyike. Nagyon hatásos a káros hatású szabadgyökök elleni küzdelemben, de a fertőzések elleni küzdelemben is a segítségünkre lehet. E-vitaminban gazdagok a növényi olajok, a magvak és a diófélék.

A béta-karotin, mint gyulladáscsökkentő

A béta-karotin szerepe sem elhanyagolható, amikor immunrendszer erősítésről van szó, hiszen a béta-karotin erős antioxidáns aktivitással bír, amely segítséget nyújt a szervezetben kialakuló gyulladás csökkentésében és az oxidatív stressz okozta károsodások minimalizálásában. A béta-karotin forrásai: sárgarépa, édesburgonya, spenót, káposzta, tök.

B6-vitamin, mint a biokémiai reakciók támogatója

A B6-vitamin elengedhetetlen az immunrendszer biokémiai reakcióinak támogatásához. Ez a vitamin megtalálható a zöld leveles zöldségekben, a csicseriborsóban, a tonhalban, a lazacban, a csirkehúsban, a garnélában.

Cink, szelén és magnézium, mint immunrendszert erősítők

A cink, a szelén és a magnézium olyan ásványi anyagok, amelyekre az emberi szervezetnek szüksége van, hogy az immunrendszer megfelelően működjön. Ezek az ásványi anyagok kulcsfontosságú szerepet játszanak a szervezet számos enzimreakciójának működésében. Ezek nélkül a kiegészítők nélkül, az immunrendszer képtelen a feladatait ellátni, vagyis nem tud hatékonyan működni.

Kapcsolódó cikkek

Szupertáplálékok a tüdőnek

Szupertáplálékok a tüdőnek

Nagyon sok olyan táplálék létezik, amelyek pozitívan hatnak a tüdő egészségére. A dohányzás nagyon káros, így jobb arról, minél hamarabb leszokni. Ezzel, és a szupertáplálékokkal, sokat tehetünk a tüdőnk egészségének fenntartása érdekében. Lássuk is, mely

A bogyós gyümölcsök pozitív hatásai

A bogyós gyümölcsök pozitív hatásai

A bogyós gyümölcsök nem csak nagyon finomak, de nagyon egészségesek is. Eper, málna, fekete áfonya, goji bogyó, acai bogyó. Ezeknek a gyümölcsöknek az az egyik pozitív hatása, hogy antioxidánsokban bővelkednek. Az antioxidánsok pedig sokféle betegségtől ó

Táplálékok depresszió ellen

Táplálékok a bús hangulat leküzdésére

A rossz hangulat ellen, nem csak gyógyszer létezik. Nagyon sok olyan táplálék megtalálható a palettán, amelyek szerepet játszanak a hangulat fokozásában. Mutatjuk, melyek ezek a táplálékok!