Vitaminok és ásványi anyagok az immunrendszer fokozására

Az immunrendszer nem más, mint egy védelmi vonal, amely megvéd bennünket a kórokozókkal, azaz a vírusokkal, a baktériumokkal, a gombákkal és egyéb parazitákkal szemben. Mi magunk is sokat tehetünk annak érdekében, hogy megerősítsük ezt a védelmi vonalat és minél kevesebb támadási felületet adjunk ezeknek a kórokozóknak. Egyes vitaminok és ásványi anyagok is sokat segíthetnek a védekezésben, mutatjuk is, melyek ezek!
Az immunrendszerünket fokozhatjuk - Vitaminok és ásványi anyagok az immunrendszer fokozására- vitaminok segítségével.

A C-vitamin, mint antioxidáns

A C-vitamin nem csak antioxidáns, hanem gyulladásgátló tulajdonsággal is rendelkezik, amely hatások jelentősen javítják az immunrendszer egészségét. A legnagyobb mennyiségben a csipkebogyó, a homoktövis, a paprika és a citrusfélék tartalmazzák ezt az antioxidáns vitamint. Amennyiben légzőszervi fertőzésünk van, és C-vitaminban gazdag táplálékokat fogyasztunk, úgy jelentősen csökkenthetők a tünetek és a betegség lefolyása is enyhébb lesz. Mi tartalmaz még sok C-vitamint? A fekete ribizli, az ananász, a mangó és a petrezselyem.

A D-vitamin, mint napfényvitamin

A D-vitaminról sokáig elfeledkeztek, amikor immunvédelemről, immunerősítésről esett szó, pedig az egyik legfontosabb vitaminról van szó, már ami az immunfokozást illeti. Amennyiben nem veszünk magunkhoz elegendő D-vitamint, úgy kialakulhatnak autoimmun betegségek, de a fertőzési hajlam is fokozódik ennek a vitaminnak a hiányában. Általában a felső légúti fertőzés gyakori, ha nem figyelünk a D-vitaminbevitelre. A D-vitamin megtalálható a májban, a halmájban, a tojássárgájában, a tejben és a tejtermékekben. Mivel napfény hatására termelődik is az emberi szervezetben, így napfényvitaminnak is szokták nevezni.

Az E-vitamin, mint a fertőzés elleni vitamin

Az E-vitamin az antioxidáns vitaminok egyike. Nagyon hatásos a káros hatású szabadgyökök elleni küzdelemben, de a fertőzések elleni küzdelemben is a segítségünkre lehet. E-vitaminban gazdagok a növényi olajok, a magvak és a diófélék.

A béta-karotin, mint gyulladáscsökkentő

A béta-karotin szerepe sem elhanyagolható, amikor immunrendszer erősítésről van szó, hiszen a béta-karotin erős antioxidáns aktivitással bír, amely segítséget nyújt a szervezetben kialakuló gyulladás csökkentésében és az oxidatív stressz okozta károsodások minimalizálásában. A béta-karotin forrásai: sárgarépa, édesburgonya, spenót, káposzta, tök.

B6-vitamin, mint a biokémiai reakciók támogatója

A B6-vitamin elengedhetetlen az immunrendszer biokémiai reakcióinak támogatásához. Ez a vitamin megtalálható a zöld leveles zöldségekben, a csicseriborsóban, a tonhalban, a lazacban, a csirkehúsban, a garnélában.

Cink, szelén és magnézium, mint immunrendszert erősítők

A cink, a szelén és a magnézium olyan ásványi anyagok, amelyekre az emberi szervezetnek szüksége van, hogy az immunrendszer megfelelően működjön. Ezek az ásványi anyagok kulcsfontosságú szerepet játszanak a szervezet számos enzimreakciójának működésében. Ezek nélkül a kiegészítők nélkül, az immunrendszer képtelen a feladatait ellátni, vagyis nem tud hatékonyan működni.

Kapcsolódó cikkek

Egyes táplálékok - Top 5 fiatalító szupertáplálék – fiatalítanak.

Top 5 fiatalító szupertáplálék

A táplálkozásunkkal igenis befolyásolhatjuk, pontosabban lassíthatjuk az öregedési folyamatokat. Minél több antioxidánsban gazdag szupertáplálékot fogyasztunk, annál tovább maradhatunk fiatalosak. Mutatjuk, melyek ezek a táplálékok!

Egészséges táplálékok=egészséges immunrendszer

Egészséges táplálékok=egészséges immunrendszer

Az immunrendszerünk egy törékeny rendszer, hiszen alul, de túl is működhet. Amennyiben nem fogyasztunk elegendő tápanyagot, úgy előfordulhat, hogy a kórokozók támadásai miatt megbetegszünk, vagy fertőzéstől szenvedünk. Mutatjuk, milyen táplálékok segíthet

A bélrendszer védelme- A probiotikumok hatása az immunrendszerre – az immunrendszer védelmét is jelenti.

A probiotikumok hatása az immunrendszerre

Az immunrendszer jelentős hányada, a bélrendszerben található, így ha vigyázunk a bélrendszerünk egészségére, úgy az immunrendszerünk egészségének fenntartása sem lesz nehéz feladat. Mutatjuk is, hogyan vigyázhatunk immunrendszerünk egészégére.