Mutatjuk, miért olyan egészséges a citrom

Ételek ízesítésére – ecet helyett
Az ecet illatát nem mindenki kedveli. Amennyiben nem vagyunk odáig az ecetért, úgy érdemes kiváltani citrommal, hiszen a citrom kipréselt levét is felhasználhatjuk levesek, szószok és saláták ízesítésére.
A citrom és a tápanyagok
A citrom az antioxidánsok mellett tartalmaz még, illóolajokat, antioxidánsokat és fenolsavakat is. Az antioxidánsok csökkentik a szabadgyökök okozta sejtkárosodásokat, illetve az oxidatív stresszt is, amely felelőssé tehető a felgyorsuló öregedési folyamatokért és a betegségek kialakulásáért.
A citrom és az egészség
A citromban lévő antioxidáns vitamin, azaz a C-vitamin segíthet a rákos megbetegedések elleni védekezésben, de bizonyíték még nincs arra, hogy valóban kivédhetjük a segítségével a rettegett kórt. Azonban, ha rendszeresen fogyasztjuk, mindképpen hasznunkra válhat, hiszen gazdag C-vitaminban, amely sokféle más betegség megelőzésében segíthet.
A bőr egészségét is biztosítja
A kor előrehaladtával egyre több ránccal, szarkalábbal kell szembenéznünk, illetve a bőrünk jelentősen feszít a rugalmasságából és a feszességéből. A C-vitamin azonban segít a kollagénépítésben, ami azért lényeges, mivel a kollagénnek köszönhetjük arcbőrünk feszességét és fiatalos kinézetét.
A citrom és a vérnyomáscsökkentés
A citrommal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy az időnként megjelenő – nem a hosszabb ideje fennálló – magas vérnyomást is csökkenteni tudja. Naponta akár több pohárnyi citromos vizet is megihatunk, de aki már szed magas vérnyomásra gyógyszert, semmiképpen se próbálja azt a citromos vízzel helyettesíteni.
A flavonoidok gazdag forrása
A flavonoidokkal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy nagyon hatásosak a szív - és érrendszeri betegségek elleni védelemben. A citrom is sok flavonoidot tartalmaz.
Gyulladás ellen is véd
A citrom gyulladásgátló vegyületeket is tartalmaz, márpedig a legtöbb krónikus betegség valamilyen gyulladás talaján jön létre. Ilyen betegség például a Parkinson-kór is.
Téli megfázás citrommal
Megfázás idején javasolt nagyobb mennyiségben C-vitamint fogyasztani. A hidegebb hónapokban együnk minél több citrus gyümölcsöt, hiszen a C-vitamin az immunvédelemben is részt vesz.
C-vitaminhiány és vérzékenység
Az íny vérzékenysége is megjelenhet, amennyiben nem viszünk be elegendő C-vitamint a szervezetünkbe. A C-vitamin hamarabb kiürül a dohányosok szervezetéből, illetve az ínyük is hamarabb tönkremegy – ínysorvadás – így nekik kiemelten figyelniük kell ennek a vitaminnak a bevitelére.