A probiotikumok hatása az immunrendszerre

A probiotikumoknak nem csak abban van kiemelkedő szerepük, hogy fenn tudják tartani a bélflóra egyensúlyát, hanem az immunrendszer megerősítése is a feladataik közé tartozik. Lássuk is, hogy milyen összefüggések vannak a bélrendszer és az immunrendszer egészsége között!
A probiotikumok hatása az immunrendszerre

A bélbaktériumok, a probiotikumok és a prebiotikumok

A bélrendszerben több baktériumtörzs is megtalálható. A bélrendszerben vannak úgynevezett jó, és rossz baktériumok. Amennyiben azonos arányban találhatók meg ebben a környezetben, akkor az emésztéssel és a bélműködéssel sem lesznek gondok. Ebben az esetben az immunrendszer is megfelelően fog működni.

Ezek a jótékony baktériumok felelősek az antimikrobiális és gyulladásgátló anyagok kiválasztásáért és egyes tápanyagok, mint például a B12-vitamin, a K2-vitamin, a rövid láncú zsírsavak szintetizálásáért, de a neurotranszmitterek termelésében is aktívan részt vesznek.

A probiotikumokat bevihetjük kiegészítők – tabletta, kapszula, ivóampulla – és természetes, erjesztett táplálékok formájában a szervezetünkbe. Ilyen természetes táplálék a savanyú káposzta, a kimcsi, a joghurt, a kefir, a kombucha és a mizo.

A probiotikumok mellett, a prebiotikumok is fontosak, hiszen ezek a rostokban gazdag táplálékok serkentik a probiotikumok szaporodását, és így egyre több jótékony baktérium jön létre a bélrendszerben.

A probiotkiumok előnyei

A probiotikumok nem csupán az emésztés javításában vesznek aktívan részt, hanem számos más előnnyel is rendelkeznek. A cikk folytatásában ezekről az előnyökről olvashat.

A probiotikumok rendszeres fogyasztása elősegíti az ideális testsúly fenntartását. A probiotikumok fokozzák a telítettség érzetet, ezáltal kevesebb táplálékot fogyasztunk, így a fogyásunkat is megtámogathatja. Mindemellett az inzulinérzékenységet is javítják, azaz jótékonyan hatnak a vércukorszint szabályozására.

A probiotikumok rendszeres fogyasztása nem csak egészséges emésztést biztosít, de a gyomorsavat is csökkenti. A probiotikumok megszüntetik a székrekedést, a hasmenést, illetve nagyon hasznosak a puffadás és a bélgáz, mint kellemetlen tünetek felszámolásában. Éppen ezért a probiotikumok kúraszerű fogyasztása mindenképpen javasolható IBS-ben és krónikus gyulladásos emésztési rendellenességben szenvedőknek.

Mivel a probiotikumok csökkentik a szervezetben kialakuló gyulladást, így a bőr, gyulladásos betegségei ellen is nagyon hasznosnak. Olyan bőrbetegségek tünetei enyhíthetők a segítségével, mint ekcéma, bőrgyulladás, vagy pikkelysömör.

Az immunrendszer körülbelül 75-80 százaléka a gyomor-bél traktusban található, így az immunrendszer egészségére kiemelten oda kell figyelni, probiotikumokat pedig a gyulladáscsökkentő és immunizáló hatásuk miatt érdemes szedni.

Mivel a probiotikumok kedvezően hatnak a bélflórára, így nem csak az emésztőrendszerre, hanem az immunrendszerre is pozitív hatást gyakorolnak. A probiotikumok által termelt gyulladásgátló és antimikrobiális anyagok csökkentik a felső légúti fertőzések, a húgyúti fertőzések és a szivárgó (áteresztő, lyukas) bél szindróma kialakulásának a kockázatait.

Kapcsolódó cikkek

A bogyós gyümölcsök pozitív hatásai

A bogyós gyümölcsök pozitív hatásai

A bogyós gyümölcsök nem csak nagyon finomak, de nagyon egészségesek is. Eper, málna, fekete áfonya, goji bogyó, acai bogyó. Ezeknek a gyümölcsöknek az az egyik pozitív hatása, hogy antioxidánsokban bővelkednek. Az antioxidánsok pedig sokféle betegségtől ó

Vitaminok és ásványi anyagok az immunrendszer fokozására

Vitaminok és ásványi anyagok az immunrendszer fokozására

Nagyon sok olyan vitamin és ásványi anyag létezik, amelyek hatékonyak az immunrendszer fokozásában. Amennyiben szeretnénk kicsit megerősíteni az immunrendszerünket, úgy fogyasszuk rendszeresen ezeket a tápanyagokat.

A probiotikumok hatása az immunrendszerre

A probiotikumok hatása az immunrendszerre

Az immunrendszer jelentős hányada, a bélrendszerben található, így ha vigyázunk a bélrendszerünk egészségére, úgy az immunrendszerünk egészségének fenntartása sem lesz nehéz feladat. Mutatjuk is, hogyan vigyázhatunk immunrendszerünk egészégére.