A probiotikumok hatása az immunrendszerre

A probiotikumoknak nem csak abban van kiemelkedő szerepük, hogy fenn tudják tartani a bélflóra egyensúlyát, hanem az immunrendszer megerősítése is a feladataik közé tartozik. Lássuk is, hogy milyen összefüggések vannak a bélrendszer és az immunrendszer egészsége között!
A probiotikumok hatása az immunrendszerre

A bélbaktériumok, a probiotikumok és a prebiotikumok

A bélrendszerben több baktériumtörzs is megtalálható. A bélrendszerben vannak úgynevezett jó, és rossz baktériumok. Amennyiben azonos arányban találhatók meg ebben a környezetben, akkor az emésztéssel és a bélműködéssel sem lesznek gondok. Ebben az esetben az immunrendszer is megfelelően fog működni.

Ezek a jótékony baktériumok felelősek az antimikrobiális és gyulladásgátló anyagok kiválasztásáért és egyes tápanyagok, mint például a B12-vitamin, a K2-vitamin, a rövid láncú zsírsavak szintetizálásáért, de a neurotranszmitterek termelésében is aktívan részt vesznek.

A probiotikumokat bevihetjük kiegészítők – tabletta, kapszula, ivóampulla – és természetes, erjesztett táplálékok formájában a szervezetünkbe. Ilyen természetes táplálék a savanyú káposzta, a kimcsi, a joghurt, a kefir, a kombucha és a mizo.

A probiotikumok mellett, a prebiotikumok is fontosak, hiszen ezek a rostokban gazdag táplálékok serkentik a probiotikumok szaporodását, és így egyre több jótékony baktérium jön létre a bélrendszerben.

A probiotkiumok előnyei

A probiotikumok nem csupán az emésztés javításában vesznek aktívan részt, hanem számos más előnnyel is rendelkeznek. A cikk folytatásában ezekről az előnyökről olvashat.

A probiotikumok rendszeres fogyasztása elősegíti az ideális testsúly fenntartását. A probiotikumok fokozzák a telítettség érzetet, ezáltal kevesebb táplálékot fogyasztunk, így a fogyásunkat is megtámogathatja. Mindemellett az inzulinérzékenységet is javítják, azaz jótékonyan hatnak a vércukorszint szabályozására.

A probiotikumok rendszeres fogyasztása nem csak egészséges emésztést biztosít, de a gyomorsavat is csökkenti. A probiotikumok megszüntetik a székrekedést, a hasmenést, illetve nagyon hasznosak a puffadás és a bélgáz, mint kellemetlen tünetek felszámolásában. Éppen ezért a probiotikumok kúraszerű fogyasztása mindenképpen javasolható IBS-ben és krónikus gyulladásos emésztési rendellenességben szenvedőknek.

Mivel a probiotikumok csökkentik a szervezetben kialakuló gyulladást, így a bőr, gyulladásos betegségei ellen is nagyon hasznosnak. Olyan bőrbetegségek tünetei enyhíthetők a segítségével, mint ekcéma, bőrgyulladás, vagy pikkelysömör.

Az immunrendszer körülbelül 75-80 százaléka a gyomor-bél traktusban található, így az immunrendszer egészségére kiemelten oda kell figyelni, probiotikumokat pedig a gyulladáscsökkentő és immunizáló hatásuk miatt érdemes szedni.

Mivel a probiotikumok kedvezően hatnak a bélflórára, így nem csak az emésztőrendszerre, hanem az immunrendszerre is pozitív hatást gyakorolnak. A probiotikumok által termelt gyulladásgátló és antimikrobiális anyagok csökkentik a felső légúti fertőzések, a húgyúti fertőzések és a szivárgó (áteresztő, lyukas) bél szindróma kialakulásának a kockázatait.

Kapcsolódó cikkek

Egészséges táplálékok=egészséges immunrendszer

Egészséges táplálékok=egészséges immunrendszer

Az immunrendszerünk egy törékeny rendszer, hiszen alul, de túl is működhet. Amennyiben nem fogyasztunk elegendő tápanyagot, úgy előfordulhat, hogy a kórokozók támadásai miatt megbetegszünk, vagy fertőzéstől szenvedünk. Mutatjuk, milyen táplálékok segíthet

A C-vitamin hiányának egyértelmű jelei

A C-vitamin hiányának egyértelmű jelei

C-vitaminra mindenkinek szüksége van. Ez egy antioxidáns vitamin, amely hatásos a szabadgyökök okozta károsító hatásokkal szemben. Mutatjuk, hogy mi mindenben lehet még ez a vitamin a segítségünkre.

Szupertáplálékok a tüdőnek

Szupertáplálékok a tüdőnek

Nagyon sok olyan táplálék létezik, amelyek pozitívan hatnak a tüdő egészségére. A dohányzás nagyon káros, így jobb arról, minél hamarabb leszokni. Ezzel, és a szupertáplálékokkal, sokat tehetünk a tüdőnk egészségének fenntartása érdekében. Lássuk is, mely