A C-vitamin hiányának egyértelmű jelei

A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin. Táplálékokkal és kiegészítőkkel vihetjük be a szervezetünkbe. Mivel a felesleg a vizelettel együtt kiürül a szervezetből, így azt mindennap pótolnunk szükséges. A C - vitamin hiányának vannak egyértelmű jelei. Mutatjuk, hogy melyek ezek!
A C-vitamin hiányának egyértelmű jelei

Kik azok, akiknek kevés C-vitamin van a szervezetében?

Vannak olyan állapotok és betegségek, amikor a C-vitamin kevésbé hasznosul, mint más, egészséges emberek szervezetében. C-vitaminhiánytól szenvedhetnek azok az emberek, akik nem figyelnek oda kellőképpen a táplálkozásukra, azok a személyek, akik vesebetegségben szenvednek, esetleg dialízisre is járnak, de a dohányzók szervezetében is alacsonyabb a C-vitaminszint, márpedig a dohányosoknak van talán a legnagyobb szükségük erre a vitaminra, hiszen ez a vitamin hozzájárul a szabadgyökök okozta káros hatások semlegesítéséhez.

Lassabb sebgyógyulás

A C-vitaminhiány egyik egyértelmű jele, a szokásosnál lassabb sebgyógyulás. A C-vitamin részt vesz az olyan fehérje előállításában, amely segít a fertőzések elleni küzdelemben. Ha nem viszünk be elegendő C-vitamint a szervezetünkbe, úgy könnyebben lesznek fertőzéseink és nehezebben is gyógyulunk ki azokból.

Vérzékenység

Amennyiben nem gondoskodunk a C-vitaminbevitelről, úgy vérzékenységgel kell számolnunk, mivel a C-vitaminhiány ezt is okozhatja. A C-vitamin ugyanis nagyon hasznos egyrészt az érrendszer egészségének szempontjából, másrészt megakadályozza a vérrögképződést is. A C-vitamin hiánya okozhat íny - és orrvérzést is.

Elhízás

Kutatások igazolják, hogy az alacsony C-vitaminszint megnöveli a testzsír mennyiségét, különösen a hasi zsír mennyisége növekszik meg drasztikusan. Ha azonban gondoskodunk szervezetünk C-vitamin ellátásáról, úgy még a fogyás is könnyebben beindulhat.

Bőrvédelem

A C-vitamin egy antioxidáns vitamin, amely nagyfokú védelmet jelent a bőr számára, hiszen megvédi azt a szabadgyökök sejtkárosító hatásaitól.

Krónikus fáradtság

Ha nem fogyasztunk elegendő, C-vitaminban gazdag táplálékot, úgy krónikus fáradtság is úrrá lehet rajtunk. A C-vitamin gazdag forrásai többek között: paprika, paradicsom, kivi, narancs, grapefruit, citrom, mandarin, csipkebogyó, homoktövis.

Legyengült immunrendszer

Ahhoz, hogy az immunrendszerünk fel tudja venni a harcot a kórokozók támadásaival, a betegségekkel és a fertőzésekkel szemben, úgy antioxidáns vitaminokra van szüksége. Az egyik ilyen antioxidáns vitamin, a C-vitamin. A C-vitaminnak gyulladáscsökkentő hatása is van, így érdemes minden nap pótolni azt.

Makula degeneráció

Idősebb korban jellemző ez a betegség, azaz a makula degeneráció. Minél kevesebb vitamint, főként antioxidáns vitamint fogyasztunk, annál nagyobb eséllyel alakulhat ki ez a szemet érintő betegség, amely akár látásvesztést is okozhat.

Skorbut

A vészesen alacsony C-vitamin okozhat skorbutot is. Néhány száz évvel korábban a tengerészek egyik jellemző betegsége volt. Ma már ritka ugyan ez a betegség, de azért még előfordulhat nagyon hiányos táplálkozás esetén, amely nem csak a fogak elvesztésével jár együtt, hanem okozhat vérzékenységet, ízületi fájdalmat, csonttöréseket, törékeny körmöt, de még a hajhullás is drasztikussá válhat.

Kapcsolódó cikkek

A bogyós gyümölcsök pozitív hatásai

A bogyós gyümölcsök pozitív hatásai

A bogyós gyümölcsök nem csak nagyon finomak, de nagyon egészségesek is. Eper, málna, fekete áfonya, goji bogyó, acai bogyó. Ezeknek a gyümölcsöknek az az egyik pozitív hatása, hogy antioxidánsokban bővelkednek. Az antioxidánsok pedig sokféle betegségtől ó

Egészséges táplálékok=egészséges immunrendszer

Egészséges táplálékok=egészséges immunrendszer

Az immunrendszerünk egy törékeny rendszer, hiszen alul, de túl is működhet. Amennyiben nem fogyasztunk elegendő tápanyagot, úgy előfordulhat, hogy a kórokozók támadásai miatt megbetegszünk, vagy fertőzéstől szenvedünk. Mutatjuk, milyen táplálékok segíthet

Vitaminok és ásványi anyagok az immunrendszer fokozására

Vitaminok és ásványi anyagok az immunrendszer fokozására

Nagyon sok olyan vitamin és ásványi anyag létezik, amelyek hatékonyak az immunrendszer fokozásában. Amennyiben szeretnénk kicsit megerősíteni az immunrendszerünket, úgy fogyasszuk rendszeresen ezeket a tápanyagokat.