A bogyós gyümölcsök pozitív hatásai

A bogyós gyümölcsök rendkívül egészségesek, hiszen többek között, antioxidánsokat is tartalmaznak, amelyekről köztudott, hogy csökkentik a szabadgyökök okozta káros hatásokat. A szabadgyökök sok káros hatás miatt szabadulhatnak fel a szervezetben, ilyen lehet az egészségtelen táplálkozás, a mozgáshiány, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a túlzásba vitt napozás, vagy éppen a dohányzás. A cikkben néhány bogyós gyümölcsről és azok egészségre gyakorolt pozitív hatásairól olvashatnak.
A bogyós gyümölcsök pozitív hatásai

Goji bogyó, vasban és antioxidánsokban is bővelkedik

A goji bogyó két nagyon értékes antioxidáns vitamint is tartalmaz, az egyik az A-vitamin, a másik pedig a C-vitamin. Emellett a vas gazdag forrása is. Ezek a tápanyagok fokozzák az immunitást, illetve eredményesen harcolnak a cukorbetegség, a szívbetegségek és a rákos megbetegedések ellen.

Acai bogyó, a szupergyümölcs

Az acai bogyó is bekerült a szupergyümölcsök csoportjába, mivel nagyon sok antioxidánst tartalmaz. Az antioxidánsok védelmet jelentenek az oxidatív stressz okozta sejtkárosodással szemben, így pedig számtalan betegséggel szemben is védelmet élvezhetünk. Persze nem elég csak acai bogyót fogyasztani, fontos a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás is.

Az eper sok C-vitamint tartalmaz

Az eper nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns C-vitamint, de emellett más antioxidánsokat, folsavat és rostot is tartalmaz. Ezek a tápanyagok segítenek a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint csökkentésében és a magas vércukorszint kezelésében. Az öregedési folyamatok sajnos az agyra is gyakorolhatnak káros hatást, azonban a rendszeres eperfogyasztás segíthet kivédeni ezeket a negatív hatásokat.

Fekete berkenye, mint gyulladáscsökkentő

A fekete berkenye, vagy ahogyan sokan ismerik, az arónia, nagyon hatékonyan képes gyulladást csökkenteni. A szervezetben kialakult gyulladás, ha krónikussá válik, úgy nagyobb esély van a rákos megbetegedések kialakulására.

Fekete áfonya, az antioxidánsbomba

Az egyik legegészségesebb gyümölcs, a fekete áfonya, amelynek színét az antocián nevű vegyületek adják. Az antociánok is antioxidánsok, amelyek védelmet jelenthetnek a szívbetegségek, a demencia, a rákos megbetegedés ellen, de még az immunrendszer fellendítésében is aktívan részt vesznek.

A polifenolban gazdag szeder

A szeder nagyon sok értékes polifenolt tartalmaz, amelyeknek kiemelkedő a gyulladáscsökkentő tulajdonsága. Ez azért nagyon hasznos, mivel sok esetben, a szervezetben kialakuló gyulladások okoznak szívbetegséget, cukorbetegséget, vagy éppen rákos megbetegedést.

A vörös áfonya és a húgyúti fertőzés

A vörös áfonya nagyon hasznos lehet a húgyúti fertőzés kezdeti szakaszában, hiszen jelentősen lecsökkenti a tüneteket és lerövidíti a betegség lefolyását. Amennyiben kúraszerűen fogyasztjuk, úgy kisebb az esélye a húgyúti fertőzések kialakulásának.

Bodza, mint a megfázás hatékony ellenszere

A bodza nagyon hatékony a megfázás tüneteinek enyhítésében és a betegség lefolyásának csökkentésében. A bodzából készíthetünk teát, amelybe tehetünk mézet, citromot és egy kevés lereszelt gyömbért is, hogy fokozzuk a pozitív hatásait.

Kapcsolódó cikkek

Táplálékok depresszió ellen

Táplálékok a bús hangulat leküzdésére

A rossz hangulat ellen, nem csak gyógyszer létezik. Nagyon sok olyan táplálék megtalálható a palettán, amelyek szerepet játszanak a hangulat fokozásában. Mutatjuk, melyek ezek a táplálékok!

A nők és a D-vitamin

A nők és a D-vitamin

A D-vitamin elősegíti az immunrendszer jobb védekezőképességét, azonban a nőknek még fokozottabban ügyelni kell ennek a vitaminnak a bevitelére. Mutatjuk is, hogy miért!

Érdemes citrusféléket fogyasztani - Mutatjuk, miért olyan egészséges a citrom – és nem csak a téli hónapokban.

Mutatjuk, miért olyan egészséges a citrom

A citrom savanyú ugyan, de nagyon egészséges. Nagyon sok C-vitamint tartalmaz, amely vitamin az antioxidánsok csoportjába tartozik. A cikkből kiderül, miért is fontos antioxidánsokat fogyasztani.