A bogyós gyümölcsök pozitív hatásai

A bogyós gyümölcsök rendkívül egészségesek, hiszen többek között, antioxidánsokat is tartalmaznak, amelyekről köztudott, hogy csökkentik a szabadgyökök okozta káros hatásokat. A szabadgyökök sok káros hatás miatt szabadulhatnak fel a szervezetben, ilyen lehet az egészségtelen táplálkozás, a mozgáshiány, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a túlzásba vitt napozás, vagy éppen a dohányzás. A cikkben néhány bogyós gyümölcsről és azok egészségre gyakorolt pozitív hatásairól olvashatnak.
A bogyós gyümölcsök pozitív hatásai

Goji bogyó, vasban és antioxidánsokban is bővelkedik

A goji bogyó két nagyon értékes antioxidáns vitamint is tartalmaz, az egyik az A-vitamin, a másik pedig a C-vitamin. Emellett a vas gazdag forrása is. Ezek a tápanyagok fokozzák az immunitást, illetve eredményesen harcolnak a cukorbetegség, a szívbetegségek és a rákos megbetegedések ellen.

Acai bogyó, a szupergyümölcs

Az acai bogyó is bekerült a szupergyümölcsök csoportjába, mivel nagyon sok antioxidánst tartalmaz. Az antioxidánsok védelmet jelentenek az oxidatív stressz okozta sejtkárosodással szemben, így pedig számtalan betegséggel szemben is védelmet élvezhetünk. Persze nem elég csak acai bogyót fogyasztani, fontos a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás is.

Az eper sok C-vitamint tartalmaz

Az eper nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns C-vitamint, de emellett más antioxidánsokat, folsavat és rostot is tartalmaz. Ezek a tápanyagok segítenek a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint csökkentésében és a magas vércukorszint kezelésében. Az öregedési folyamatok sajnos az agyra is gyakorolhatnak káros hatást, azonban a rendszeres eperfogyasztás segíthet kivédeni ezeket a negatív hatásokat.

Fekete berkenye, mint gyulladáscsökkentő

A fekete berkenye, vagy ahogyan sokan ismerik, az arónia, nagyon hatékonyan képes gyulladást csökkenteni. A szervezetben kialakult gyulladás, ha krónikussá válik, úgy nagyobb esély van a rákos megbetegedések kialakulására.

Fekete áfonya, az antioxidánsbomba

Az egyik legegészségesebb gyümölcs, a fekete áfonya, amelynek színét az antocián nevű vegyületek adják. Az antociánok is antioxidánsok, amelyek védelmet jelenthetnek a szívbetegségek, a demencia, a rákos megbetegedés ellen, de még az immunrendszer fellendítésében is aktívan részt vesznek.

A polifenolban gazdag szeder

A szeder nagyon sok értékes polifenolt tartalmaz, amelyeknek kiemelkedő a gyulladáscsökkentő tulajdonsága. Ez azért nagyon hasznos, mivel sok esetben, a szervezetben kialakuló gyulladások okoznak szívbetegséget, cukorbetegséget, vagy éppen rákos megbetegedést.

A vörös áfonya és a húgyúti fertőzés

A vörös áfonya nagyon hasznos lehet a húgyúti fertőzés kezdeti szakaszában, hiszen jelentősen lecsökkenti a tüneteket és lerövidíti a betegség lefolyását. Amennyiben kúraszerűen fogyasztjuk, úgy kisebb az esélye a húgyúti fertőzések kialakulásának.

Bodza, mint a megfázás hatékony ellenszere

A bodza nagyon hatékony a megfázás tüneteinek enyhítésében és a betegség lefolyásának csökkentésében. A bodzából készíthetünk teát, amelybe tehetünk mézet, citromot és egy kevés lereszelt gyömbért is, hogy fokozzuk a pozitív hatásait.

Kapcsolódó cikkek

A probiotikumok hatása az immunrendszerre

A probiotikumok hatása az immunrendszerre

Az immunrendszer jelentős hányada, a bélrendszerben található, így ha vigyázunk a bélrendszerünk egészségére, úgy az immunrendszerünk egészségének fenntartása sem lesz nehéz feladat. Mutatjuk is, hogyan vigyázhatunk immunrendszerünk egészégére.

A C-vitamin hiányának egyértelmű jelei

A C-vitamin hiányának egyértelmű jelei

C-vitaminra mindenkinek szüksége van. Ez egy antioxidáns vitamin, amely hatásos a szabadgyökök okozta károsító hatásokkal szemben. Mutatjuk, hogy mi mindenben lehet még ez a vitamin a segítségünkre.

Egészséges táplálékok=egészséges immunrendszer

Egészséges táplálékok=egészséges immunrendszer

Az immunrendszerünk egy törékeny rendszer, hiszen alul, de túl is működhet. Amennyiben nem fogyasztunk elegendő tápanyagot, úgy előfordulhat, hogy a kórokozók támadásai miatt megbetegszünk, vagy fertőzéstől szenvedünk. Mutatjuk, milyen táplálékok segíthet