A nők és a D-vitamin

Minden embernek szüksége van D-vitaminra, hiszen sok testi funkcióhoz van rá szükség, illetve a szervezet zavartalan működése miatt mindenképpen oda kell figyelnünk ennek a vitaminnak a bevitelére. A nőknek nem csak az immunrendszer védelme miatt van szükségük erre a vitaminra, hanem azért is, hogy a hormonok egyensúlyban legyenek, illetve ez a vitamin energiát is szolgáltat. Mutatjuk, hogy miért olyan fontos ez a vitamin a nők számára.
A nők és a D-vitamin

A D-vitamin és a mellrák

Nők körében az egyik rettegett betegség, a mellrák. Számos tanulmány világított rá arra, hogy a mellrákban szenvedő nők több mint a fele D-vitaminhiányban szenved. A D-vitaminról pedig bebizonyosodott, hogy nem csak az immunrendszer védelmét szolgálja, hanem a rákos sejtek növekedését is megakadályozza. A kutatások szerint, a D-vitamin akkor is hasznos lehet, ha valakinél már diagnosztizálták a betegséget, hiszen mintegy 30 százalékkal növeli meg a túlélési esélyeket.

A D-vitamin és az immunrendszer

Minden évszakban lehetünk influenzásak és náthásak, azonban télen fokozottabb veszélynek vagyunk kitéve, hiszen a szerveztünk csak kevés D-vitaminhoz jut hozzá, hiszen a D-vitamin nyáron, napfény hatására termelődik a szervezetünkben. Télen, napfény hiányában pedig csakis a kiegészítőkben bízhatunk. Nyáron, azért is enyhébbek az influenza tünetei, mert a D-vitamin miatt, jobb az immunrendszerünk védekezőképessége. A D-vitamin tehát segít az immunrendszernek, hogy a kórokozókkal – vírusok, baktériumok és gombák – hatékonyabban vegye fel a harcot.

A D-vitamin és a hormonok

A nők szervezetében két nagyon fontos hormon is megtalálható. Az egyik az ösztrogén, a másik a progeszteron. A menopauza közeledtével, ezeknek a hormonoknak lecsökken a szintje, és ideális esetben egyik hormon szintje sem lesz emelkedett. Amennyiben a két hormon aránya megfelelő, úgy a változókor klasszikus tünetei – hőhullám, depresszió, fejfájás, ingerlékenység, mellfájdalom – is elmaradnak. A hölgyek jelentős hányada küzd ösztrogénhiánnyal, illetve az ösztrogéndominancia is egy komoly gond szokott lenni a hölgyek körében. Ösztrogéndominanciáról akkor beszélünk, amikor az ösztrogén van túlsúlyban. Akármelyik hormonból is van több, a D-vitamim segít a két hormon egyensúlyának a megteremtésében.

A hormonális problémák miatt a nők egy része nehezen esik csak teherbe, azonban kutatások igazolják, hogy a D-vitaminpótlás a fogamzóképességet is javítja, hiszen segítséget nyújt a hormonális problémák rendezésében.

A D-vitamin és a csontritkulás

A menopauza az a szakasz a nők életében, amikor megszűnik az ösztrogén védő szerepe. Azért van az, hogy a menopauzába lépő nők esetében megnövekszik a szív-és érrendszeri betegségek, illetve a csontritkulás kialakulásának a kockázata. A D-vitamin azonban javítja a kalcium beépülését a csontokba, illetve a rákos megbetegedések ellen is néminemű védelmet biztosít. A csontritkulás azért is nagyon veszélyes, mert csökken a csontok tömege és sűrűsége, ami pedig csonttöréseket eredményez. Idősebb korban nem csak maga a törés veszélyes, hanem a szövődmények kialakulásának is nagyobb az esélye. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy csontjaink védelme érdekében, fogyasszunk csonterősítő vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek biztosítják a csont tömegének és sűrűségének fenntartását.

Kapcsolódó cikkek

A bogyós gyümölcsök pozitív hatásai

A bogyós gyümölcsök pozitív hatásai

A bogyós gyümölcsök nem csak nagyon finomak, de nagyon egészségesek is. Eper, málna, fekete áfonya, goji bogyó, acai bogyó. Ezeknek a gyümölcsöknek az az egyik pozitív hatása, hogy antioxidánsokban bővelkednek. Az antioxidánsok pedig sokféle betegségtől ó

Vitaminok és ásványi anyagok az immunrendszer fokozására

Vitaminok és ásványi anyagok az immunrendszer fokozására

Nagyon sok olyan vitamin és ásványi anyag létezik, amelyek hatékonyak az immunrendszer fokozásában. Amennyiben szeretnénk kicsit megerősíteni az immunrendszerünket, úgy fogyasszuk rendszeresen ezeket a tápanyagokat.

A C-vitamin hiányának egyértelmű jelei

A C-vitamin hiányának egyértelmű jelei

C-vitaminra mindenkinek szüksége van. Ez egy antioxidáns vitamin, amely hatásos a szabadgyökök okozta károsító hatásokkal szemben. Mutatjuk, hogy mi mindenben lehet még ez a vitamin a segítségünkre.