A nők és a D-vitamin

Minden embernek szüksége van D-vitaminra, hiszen sok testi funkcióhoz van rá szükség, illetve a szervezet zavartalan működése miatt mindenképpen oda kell figyelnünk ennek a vitaminnak a bevitelére. A nőknek nem csak az immunrendszer védelme miatt van szükségük erre a vitaminra, hanem azért is, hogy a hormonok egyensúlyban legyenek, illetve ez a vitamin energiát is szolgáltat. Mutatjuk, hogy miért olyan fontos ez a vitamin a nők számára.
A nők és a D-vitamin

A D-vitamin és a mellrák

Nők körében az egyik rettegett betegség, a mellrák. Számos tanulmány világított rá arra, hogy a mellrákban szenvedő nők több mint a fele D-vitaminhiányban szenved. A D-vitaminról pedig bebizonyosodott, hogy nem csak az immunrendszer védelmét szolgálja, hanem a rákos sejtek növekedését is megakadályozza. A kutatások szerint, a D-vitamin akkor is hasznos lehet, ha valakinél már diagnosztizálták a betegséget, hiszen mintegy 30 százalékkal növeli meg a túlélési esélyeket.

A D-vitamin és az immunrendszer

Minden évszakban lehetünk influenzásak és náthásak, azonban télen fokozottabb veszélynek vagyunk kitéve, hiszen a szerveztünk csak kevés D-vitaminhoz jut hozzá, hiszen a D-vitamin nyáron, napfény hatására termelődik a szervezetünkben. Télen, napfény hiányában pedig csakis a kiegészítőkben bízhatunk. Nyáron, azért is enyhébbek az influenza tünetei, mert a D-vitamin miatt, jobb az immunrendszerünk védekezőképessége. A D-vitamin tehát segít az immunrendszernek, hogy a kórokozókkal – vírusok, baktériumok és gombák – hatékonyabban vegye fel a harcot.

A D-vitamin és a hormonok

A nők szervezetében két nagyon fontos hormon is megtalálható. Az egyik az ösztrogén, a másik a progeszteron. A menopauza közeledtével, ezeknek a hormonoknak lecsökken a szintje, és ideális esetben egyik hormon szintje sem lesz emelkedett. Amennyiben a két hormon aránya megfelelő, úgy a változókor klasszikus tünetei – hőhullám, depresszió, fejfájás, ingerlékenység, mellfájdalom – is elmaradnak. A hölgyek jelentős hányada küzd ösztrogénhiánnyal, illetve az ösztrogéndominancia is egy komoly gond szokott lenni a hölgyek körében. Ösztrogéndominanciáról akkor beszélünk, amikor az ösztrogén van túlsúlyban. Akármelyik hormonból is van több, a D-vitamim segít a két hormon egyensúlyának a megteremtésében.

A hormonális problémák miatt a nők egy része nehezen esik csak teherbe, azonban kutatások igazolják, hogy a D-vitaminpótlás a fogamzóképességet is javítja, hiszen segítséget nyújt a hormonális problémák rendezésében.

A D-vitamin és a csontritkulás

A menopauza az a szakasz a nők életében, amikor megszűnik az ösztrogén védő szerepe. Azért van az, hogy a menopauzába lépő nők esetében megnövekszik a szív-és érrendszeri betegségek, illetve a csontritkulás kialakulásának a kockázata. A D-vitamin azonban javítja a kalcium beépülését a csontokba, illetve a rákos megbetegedések ellen is néminemű védelmet biztosít. A csontritkulás azért is nagyon veszélyes, mert csökken a csontok tömege és sűrűsége, ami pedig csonttöréseket eredményez. Idősebb korban nem csak maga a törés veszélyes, hanem a szövődmények kialakulásának is nagyobb az esélye. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy csontjaink védelme érdekében, fogyasszunk csonterősítő vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek biztosítják a csont tömegének és sűrűségének fenntartását.

Kapcsolódó cikkek

A nők és a D-vitamin

A nők és a D-vitamin

A D-vitamin elősegíti az immunrendszer jobb védekezőképességét, azonban a nőknek még fokozottabban ügyelni kell ennek a vitaminnak a bevitelére. Mutatjuk is, hogy miért!

A bogyós gyümölcsök pozitív hatásai

A bogyós gyümölcsök pozitív hatásai

A bogyós gyümölcsök nem csak nagyon finomak, de nagyon egészségesek is. Eper, málna, fekete áfonya, goji bogyó, acai bogyó. Ezeknek a gyümölcsöknek az az egyik pozitív hatása, hogy antioxidánsokban bővelkednek. Az antioxidánsok pedig sokféle betegségtől ó

A probiotikumok hatása az immunrendszerre

A probiotikumok hatása az immunrendszerre

Az immunrendszer jelentős hányada, a bélrendszerben található, így ha vigyázunk a bélrendszerünk egészségére, úgy az immunrendszerünk egészségének fenntartása sem lesz nehéz feladat. Mutatjuk is, hogyan vigyázhatunk immunrendszerünk egészégére.