Szupertáplálékok a tüdőnek

Az egyik legfontosabb szervünk, a tüdő. A tüdő egészségét számtalan tényező befolyásolja. Az, hogy milyen a tüdőnk egészsége, nagyban meghatározza, hogy milyen géneket örököltünk, mennyit mozgunk, dohányzunk - e és a környezeti hatások, a munkakörülmények is hatással is vannak a tüdő egészségére, állapotára. A megfelelő étrend kulcstényező az egészséges tüdő fenntartásában, hiszen egyes táplálékok javítják a tüdő működését, csökkentik a tüdőben kialakuló gyulladásokat és még a légutak egészségére is pozitívan hatnak. Cikkünkben olyan táplálékokat mutatunk be, amelyek a tüdő egészségét szolgálják. Mutatjuk, hogyan!
Szupertáplálékok a tüdőnek

Kurkuma, a tüdő barátja

A kurkuma gyógyító, aktív vegyülete a kurkumin, amelyet a tüdő egyik természetes gyógyszerének is tartanak. Sok légzőszervi betegség kialakulásában, a folyamatosan fennálló gyulladás játszik aktív szerepet. Mivel a kurkuma remek gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, így sok tüdőbetegség megelőzésében is részt vehet, mint például COPD, asztma, tüdőfibrózis.

A zöld leveles zöldségek csökkentik a tüdőbetegség kockázatait

Kelkáposzta, spenót, saláta, brokkoli. Többek között, ezek a zöldségek tartoznak a zöld leveles zöldségek csoportjába. Ezek a táplálékok, olyan antioxidáns vegyületeket és egyéb tápanyagokat tartalmaznak, amelyek hatására sokféle tüdőbetegség kockázata csökkenhet. Ilyen tüdőbetegség a felnőttkori asztma, a COPD és a tüdőrák.

Zöld tea, légzési nehézség ellen

A zöld tea a világ egyik legegészségesebb teája, hiszen tele van antioxidáns vegyületekkel, amelyeknek kiemelkedő a szabadgyök semlegesítő ereje, és így, az oxidatív stressz mértéke is jelentősen lecsökkenhet. A zöld tea olyan antioxidáns és polifenol vegyületeket tartalmaz, amelyek segítenek megakadályozni a tüdő rákos sejtjeinek növekedését. A zöld tea ezen kívül teofillinben is gazdag, amely enyhíti a légzési nehézséget és a légutak működését is javítani tudja.

Gyömbér, gyulladás ellen

A gyömbér, még annak ellenére is kellemes ízű, hogy csípős ízvilággal rendelkezik. Egy kutatás során az a megállapítás született, hogy a gyömbér rendszeres fogyasztása nem csak a gyulladást akadályozza meg a tüdőben, hanem az egyéb tüdőkárosodás, szövetsérülés is jelentő mértékben csökken.

Alma nem csak dohányosoknak

A magyar emberek többsége rendszeresen fogyaszt almát, ami nem meglepő, hiszen ezt a gyümölcsöt hazánkban is sokan termelik és egész évben kapható. Márpedig, akkor tesszük a legjobbat az egészségünkkel, ha friss és hazai gyümölcsöket fogyasztunk többségében, és megpróbáljuk mindig a szezonális gyümölcsöket előnyben részesíteni. Az almáról mindenki tudja, hogy sok rostot tartalmaz, és nagyon jót tesz az emésztőrendszer egészségének. De azt is mindenki tudja, hogy a tüdő egészségére is jó hatással van? A dohányos ember tüdőfunkciói nem működnek megfelelően, azonban egyes kutatások szerint, ezeknek a tüdőfunkcióknak a javításában az alma aktívan rész vesz. Az alma olyan fitokémiai anyagokat tartalmaz, amelyek nem csak a gyulladást csökkentik, hanem az oxidatív stresszt is. Ezek a pozitív hatások pedig elősegítik a tüdő hatékonyabb működését.

A fokhagyma és az oxidatív stressz

A fokhagymában olyan antioxidáns és gyulladásgátló vegyületek találhatók, amelyek segíthetnek kivédeni az oxidatív stressz káros hatásait. Nem csak a tüdőben, hanem a test számos pontján, sejtjében és szervében is. A nyers fokhagyma rendszeres fogyasztása – heti 2-3 alkalom – segíthet megakadályozni a tüdődaganat kialakulását, legalábbis, egyes feltételezések szerint.

Kapcsolódó cikkek

Vitaminok és ásványi anyagok az immunrendszer fokozására

Vitaminok és ásványi anyagok az immunrendszer fokozására

Nagyon sok olyan vitamin és ásványi anyag létezik, amelyek hatékonyak az immunrendszer fokozásában. Amennyiben szeretnénk kicsit megerősíteni az immunrendszerünket, úgy fogyasszuk rendszeresen ezeket a tápanyagokat.

A C-vitamin hiányának egyértelmű jelei

A C-vitamin hiányának egyértelmű jelei

C-vitaminra mindenkinek szüksége van. Ez egy antioxidáns vitamin, amely hatásos a szabadgyökök okozta károsító hatásokkal szemben. Mutatjuk, hogy mi mindenben lehet még ez a vitamin a segítségünkre.

A nők és a D-vitamin

A nők és a D-vitamin

A D-vitamin elősegíti az immunrendszer jobb védekezőképességét, azonban a nőknek még fokozottabban ügyelni kell ennek a vitaminnak a bevitelére. Mutatjuk is, hogy miért!