A zellermag előnyei

A zellermag számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Nem hiába lehet ma már kapni étrendkiegészítő formájában. Mutatjuk, hogy mi is az a zellermag és milyen csodás hatásai vannak az emberi szervezetre.
A zellermag előnyei

A zellermag és az ájurvédikus gyógyászat

A zellermagot már az ájurvédikus gyógyászatban is rendszeresen alkalmazták a régebbi korokban, mint a megfázás és az influenza hatékony ellenszerét. A zellermaghoz folyamodtak segítségért rossz emésztés esetén, de még ízületi gyulladást is kezeltek a segítségével.

A zellermag nagyon sok értékes tápanyagot, azaz vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Gazdag forrása a kalciumnak, a vasnak, a magnéziumnak, a foszfornak, a káliumnak, a cinknek és a mangánnak is.

A zellermag vérnyomáscsökkentő szerepe

A zellermag vízhajtó hatással rendelkezik, s ez által a vérnyomáscsökkentő szerepe is kiemelkedő. Egy kutatásba enyhe és közepesen magas vérnyomásban szenvedő embereket vontak be, akik zellermag kivonatot kaptak. A vizsgálati alanyoknak mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomása csökkent.

A zellermag csökkenti az ízületi gyulladást

A zellermag gyulladásgátló hatással is rendelkezik, így eredményesen csökkenti az ízületi fájdalmat, de szerepe van a gyulladás csökkentésében, megszüntetésben is. Egyes kutatási eredmények azt igazolják, hogy a zellermag működik annyira hatékonyan, mint némely gyulladáscsökkentő gyógyszer. A vizsgálatok, az ízületi gyulladásra szedett gyógyszerekre és a zellermag összehasonlítására terjedtek ki.

A zeller hatása a köszvényre

A köszvény egy fájdalmas betegség. Köszvény akkor alakul ki, amikor magas a húgysavszint. Ez akár a túl sok húsfogyasztás miatt is kialakulhat. A lágy szövetekben és az ízületekben húgysavas só rakódik le. Elsősorban a lábujjakon jelentkezik a betegség, gyulladás formájában, de a köszvény más ízületekben is kialakulhat, és nagy fájdalmat okozhat. A zellermag segíthet a húgysavszint csökkentésében, így a fájdalom enyhítésében is.

Kiemelkedő antibakteriális hatás

A zellermag antibakteriális hatása kiemelkedő. Egy tanulmány szerint, a zellermag és a zellermagból készített készítmények hatásosnak bizonyultak a Helicobacter pylori ellen. Ez a baktérium a gyomorban található és a gyomorfekély mellett, gyomordaganatot is okozhat. Egyébként, nem csak a zellermag hatékony a gyomorban tanyázó mikrobák ellen, hanem ilyen szempontból hatékonynak bizonyult a kömény és a szegfűszeg is. A zellermagot használhatjuk még tartósítószerként, de akár még fertőtlenítőszerként is működik.

Hogyan használhatjuk a zellermagot?

A zellermagot felhasználhatjuk sütés és főzés során. Íze remekül passzol például a paradicsomleveshez, a sült húsokhoz, de enyhén megpirítva, akár még salátákhoz is adhatjuk. A zellermagból készíthetünk teát, de kapszula formában is kapható. A zellermagot kenyérbe és péksüteménybe is belesüthetjük.

Kapcsolódó cikkek

Illóolajok az erős immunrendszerért

Illóolajok az erős immunrendszerért

A természet ereje vitathatatlan. Az illóolajok nagyon sokat segíthetnek abban, hogy az immunrendszerünk megerősödjön, de a már kialakult betegségek esetén is a segítségünkre lehetnek. Elsősorban aromaterápiás hatásuk kiemelkedő.

Gyógynövények az immunrendszer védelmére

Gyógynövények az immunrendszer védelmére

A természet kincsei között találunk olyan gyógynövényeket is, amelyek segítségünkre lehetnek az immunrendszer erősítésében. A cikkben fel is soroltunk néhány ilyen gyógynövényt.

Gyógynövények és a magas vérnyomás

Gyógynövények és a magas vérnyomás

A gyógynövényekre sok betegség megelőzésében és leküzdésében számíthatunk. Manapság sokan küzdenek magas vérnyomással. Egyes gyógynövények, a magas vérnyomás csökkentésében is a segítségünkre lehetnek.