Immunstimulánsok: fokhagyma és bíbor kasvirág

Bizonyára már nagyon sokszor hallotta azt a szót, hogy immunstimuláns. De mit is takar ez a szó? Az immunstimulánsok egyfajta védelmet jelentenek a szervezet számára a betegségekkel kapcsolatos védekezésben, mégpedig a fehérvérsejtek aktivitásának fokozásával. Ezek az immunstimulánsok még a betegség kezdeti szakaszában is a segítségünkre lehetnek. Léteznek olyan immunstimulánsok, amelyek a segítségünkre lehetnek, de emellett az is nagyon fontos, hogy az életmódunkon is változtassunk. Ahhoz, hogy az immunrendszerünk megfelelően védekezni tudjon a betegségekkel szemben, lényeges, hogy naponta legalább 7-8 órát aludjunk, változatosan és egészségesen táplálkozzunk, rendszeresen mozogjunk és odafigyeljünk a hidratációra. Az autoimmun betegségben szenvedő betegeknek nem javasolt az immunstimulálók alkalmazása, mivel ezek még inkább fokozhatják az autoimmunitást és vele együtt a kellemetlen tüneteket.
Immunstimulánsok: fokhagyma és bíbor kasvirág

Az antimikrobiális hatású fokhagyma

A fokhagymát fogyaszthatjuk nyersen, mézzel elkeverve, de tinktúraként és kapszulaként is védelmet jelenthet az immunrendszer számára. A fokhagyma nem csak immunstimuláló, hanem antimikrobiális, izzasztó és vérnyomáscsökkentő hatással is rendelkezik. A fokhagyma nem csak az immunrendszer fokozásában vesz részt, hanem hatékonyan pusztítja el a kórokozókat is. A fokhagyma egy remek gyógynövény, hiszen eredményesen képes megelőzni a fertőzéseket, például ilyen a megfázás és az influenza, de a kórokozók elleni küzdelemben akkor is kiveszi a részét, ha a betegség már kialakult.

A nyers fokhagymát fogyaszthatjuk mézzel elkeverve, de olajjal együtt is kifejti pozitív hatásait. Arra ügyeljünk, hogy mindig vágjuk a fokhagymagerezdeket apró darabokra, vagy préseljük ki a levét fokhagymanyomó segítségével, mert így jobban ki tudja fejteni a pozitív hatásait. Akár mézben, akár olajban keverjük el, mindenképpen tároljuk azt hűtőszekrényben és néhány nap múlva fogyasszuk is el.

A fokhagyma fokozza a gyomorégést, ezért ne önmagában, hanem mézzel, vagy olajjal elkeverve fogyasszuk. Azok, akik vérhígítót szednek, csak óvatosan építsék az étrendjükbe. Azok, akik fekéllyel küzdenek, valamilyen más módszert alkalmazzanak az immunrendszerük megerősítésére, mivel a fokhagyma felerősítheti a tüneteiket.

A bíbor kasvirág nem csak gyulladást csökkent

Gyógynövények közül egy remek immunstimulánst emelnék ki, ez pedig nem más, mint a bíbor kasvirág. Sokan csak echinaceaként ismerik. A gyógynövény antimikrobiális, gyulladásgátló és vértisztító hatása is ismeretes.

A bíbor kasvirág kapható tea, kapszula, csepp és kivonat formájában. Akármilyen módon is fogyasztjuk, immunrendszerünk védelmet élvezhet a gyógynövény segítségével, hiszen felhasználható fertőzések leküzdésére, különösen a felső légúti fertőzések ellen nagyon hatékony. Megfázás és influenza megelőzésére is alkalmazhatjuk. Kutatások igazolják, hogy az echinacea – bíbor kasvirág – megfázás ellen nagyon hatékony és biztonságos, illetve a stressz hatására kialakult csökkent immunitás esetén nyújt kellő védelmet.

Kapcsolódó cikkek

Immunitásfokozás petrezselyemmel - A petrezselyem javítja az immunfunkciókat

Immunitásfokozás petrezselyemmel

Egyes gyógynövények is alkalmasak az immunrendszer fokozására, az immunvédelemre. Most a petrezselyem pozitív tulajdonságait mutatjuk be.

Illóolajok az erős immunrendszerért

Illóolajok az erős immunrendszerért

A természet ereje vitathatatlan. Az illóolajok nagyon sokat segíthetnek abban, hogy az immunrendszerünk megerősödjön, de a már kialakult betegségek esetén is a segítségünkre lehetnek. Elsősorban aromaterápiás hatásuk kiemelkedő.

5 gyógynövény az idegek megnyugtatására

5 gyógynövény az idegek megnyugtatására

Sok gyógynövény arra is alkalmas, hogy lenyugtasson bennünket. Nem csak nyugtatnak, hanem a szorongást is csökkentik és a stresszoldó hatásuk is kiemelkedő. Mutatunk 5 gyógynövényt, amelyeket mindképpen be kell szereznünk, ha gyakran vagyunk idegesek.