Gyógynövények az immunrendszer védelmére

Az immunrendszer védelme fontos, hiszen csak akkor képes védekezni a kórokozókkal – baktériumokkal, gombákkal és vírusokkal – szemben, ha erős, ha jól működik, ha mi is teszünk annak érdekében, hogy esélye se legyen a betolakodóknak. Szerencsére, nagyon sok olyan gyógynövény és természetes kiegészítő áll a rendelkezésünkre, amelyek biztosítani tudják immunrendszerünk védelmét.
Gyógynövények az immunrendszer védelmére

A bodza és az influenza

A bodza egy ismert gyógynövény. Mind a virága, mind a bogyós termése nagyon hasznos, hiszen kiemelkedő szerepe van az immunrendszer fokozásában. Ez a gyógynövény nagyon hasznos lehet megfázás és influenza esetén, de a gyulladás és az allergia tüneteinek a csökkentésében is kiemelkedő a szerepe. Amennyiben mégis megbetegszünk, azaz influenzásak leszünk, úgy a bodza, illetve az abból készült termékek, jelentősen lerövidítik a betegség lefolyásának időszakát.

A gyömbér és a gyulladás

Az ájurvédikus gyógyászat már ősidők óta alkalmazza a gyömbért gyógyító célokra. Mivel a gyömbér úgynevezett melegítő hatással rendelkezik, így elősegíti, hogy a mérgező anyagok ne tudjanak felhalmozódni a szervezetben. A gyömbérgyökérnek immunterápiás hatása is van, illetve gyulladást is csökkent, így többféleképpen is biztosíthatja a védelmet a betolakodókkal szemben. Mivel a gyömbérgyökér antimikrobiális hatással is rendelkezik, így segíthet a különféle fertőzések leküzdésében. Még az olyan gyulladással szemben is hatékony lehet, amelyet valamilyen kórokozó, vagy környezeti hatás – cigarettafüst – generál a szervezetben.

A bíbor kasvirág és a fertőzések

A bíbor kasvirág az egyik olyan a gyógynövények sorában, amely immunstimuláns hatással rendelkezik. Nagyon hatásos a fertőzésekkel szembeni védelemben. A bíbor kasvirág emellett immunmoduláló hatással is rendelkezik. Elsősorban az akut felső légúti fertőzések kezelésében van kitüntetett szerepe.

A ginzeng és az immunrendszer fellendítése

A ginzengnek nem csak az immunrendszer fellendítésében van kiemelkedő szerepe, hanem a fertőzések leküzdésében is aktívan szerepet játszik. A ginzeng szabályozni tudja a makrofágok és a T-sejtek működését, így növelve az immunrendszer védekezőképességét. A ginzeng olyan aktív vegyületeket is tartalmaz, amelyek nem csak a baktériumokkal, hanem a vírusokkal is eredményesen veszi fel a harcot. A ginzeng az antitesttermelésben is részt vesz, így akár meg is akadályozhatja, hogy a szervezetbe jutó kórokozók kárt tegyenek a test sejtjeiben.

Zöld tea és az antioxidánsok

A zöld tea tele van értékes antioxidánsokkal. Ezek az antioxidánsok eredményesen harcolnak a káros hatású szabadgyökökkel szemben, amelyek oxidatív stresszt, majd betegségeket okoznak. A zöld teának az immunmoduláló hatása is kiemelkedő. A zöld teában lévő antioxidánsok és aminosavak lehetővé teszik, hogy a szervezet eredményesen küzdjön meg a betegségekkel.

Kapcsolódó cikkek

Miért egészségesek a magvak?

Miért egészségesek a magvak?

Az egészséges táplálkozáshoz, a magvak fogyasztása is szorosan hozzátartozik, hiszen olyan értékes tápanyagokat tartalmaznak, amelyek fokozzák az egészségünket. Lássuk is, milyen magvak járulnak hozzá az egészségi állapotunk fellendítéséhez!

Illóolajok az erős immunrendszerért

Illóolajok az erős immunrendszerért

A természet ereje vitathatatlan. Az illóolajok nagyon sokat segíthetnek abban, hogy az immunrendszerünk megerősödjön, de a már kialakult betegségek esetén is a segítségünkre lehetnek. Elsősorban aromaterápiás hatásuk kiemelkedő.

A fáradtság ellen - A fáradtság leküzdhető! Tegyél ellene! – egyes gyógynövények is hatásosak.

A fáradtság leküzdhető! Tegyél ellene!

A fáradtságot le lehet küzdeni, csak a megfelelő gyógynövényeket kell ismernünk. A cikkben ezeket, azaz a fáradtság ellen hatásos és hatékony gyógynövényeket mutatjuk be.