Gyógynövények az immunrendszer védelmére

Az immunrendszer védelme fontos, hiszen csak akkor képes védekezni a kórokozókkal – baktériumokkal, gombákkal és vírusokkal – szemben, ha erős, ha jól működik, ha mi is teszünk annak érdekében, hogy esélye se legyen a betolakodóknak. Szerencsére, nagyon sok olyan gyógynövény és természetes kiegészítő áll a rendelkezésünkre, amelyek biztosítani tudják immunrendszerünk védelmét.
Gyógynövények az immunrendszer védelmére

A bodza és az influenza

A bodza egy ismert gyógynövény. Mind a virága, mind a bogyós termése nagyon hasznos, hiszen kiemelkedő szerepe van az immunrendszer fokozásában. Ez a gyógynövény nagyon hasznos lehet megfázás és influenza esetén, de a gyulladás és az allergia tüneteinek a csökkentésében is kiemelkedő a szerepe. Amennyiben mégis megbetegszünk, azaz influenzásak leszünk, úgy a bodza, illetve az abból készült termékek, jelentősen lerövidítik a betegség lefolyásának időszakát.

A gyömbér és a gyulladás

Az ájurvédikus gyógyászat már ősidők óta alkalmazza a gyömbért gyógyító célokra. Mivel a gyömbér úgynevezett melegítő hatással rendelkezik, így elősegíti, hogy a mérgező anyagok ne tudjanak felhalmozódni a szervezetben. A gyömbérgyökérnek immunterápiás hatása is van, illetve gyulladást is csökkent, így többféleképpen is biztosíthatja a védelmet a betolakodókkal szemben. Mivel a gyömbérgyökér antimikrobiális hatással is rendelkezik, így segíthet a különféle fertőzések leküzdésében. Még az olyan gyulladással szemben is hatékony lehet, amelyet valamilyen kórokozó, vagy környezeti hatás – cigarettafüst – generál a szervezetben.

A bíbor kasvirág és a fertőzések

A bíbor kasvirág az egyik olyan a gyógynövények sorában, amely immunstimuláns hatással rendelkezik. Nagyon hatásos a fertőzésekkel szembeni védelemben. A bíbor kasvirág emellett immunmoduláló hatással is rendelkezik. Elsősorban az akut felső légúti fertőzések kezelésében van kitüntetett szerepe.

A ginzeng és az immunrendszer fellendítése

A ginzengnek nem csak az immunrendszer fellendítésében van kiemelkedő szerepe, hanem a fertőzések leküzdésében is aktívan szerepet játszik. A ginzeng szabályozni tudja a makrofágok és a T-sejtek működését, így növelve az immunrendszer védekezőképességét. A ginzeng olyan aktív vegyületeket is tartalmaz, amelyek nem csak a baktériumokkal, hanem a vírusokkal is eredményesen veszi fel a harcot. A ginzeng az antitesttermelésben is részt vesz, így akár meg is akadályozhatja, hogy a szervezetbe jutó kórokozók kárt tegyenek a test sejtjeiben.

Zöld tea és az antioxidánsok

A zöld tea tele van értékes antioxidánsokkal. Ezek az antioxidánsok eredményesen harcolnak a káros hatású szabadgyökökkel szemben, amelyek oxidatív stresszt, majd betegségeket okoznak. A zöld teának az immunmoduláló hatása is kiemelkedő. A zöld teában lévő antioxidánsok és aminosavak lehetővé teszik, hogy a szervezet eredményesen küzdjön meg a betegségekkel.

Kapcsolódó cikkek

A zellermag előnyei

A zellermag előnyei

A zellermag nagyon hasznos, hiszen már az ájurvédikus gyógyászat is alkalmazta sok betegség kezelésére, tüneteinek enyhítésére. Mutatjuk, hogy mi mindenre is jó a zellermag!

5 gyógynövény az idegek megnyugtatására

5 gyógynövény az idegek megnyugtatására

Sok gyógynövény arra is alkalmas, hogy lenyugtasson bennünket. Nem csak nyugtatnak, hanem a szorongást is csökkentik és a stresszoldó hatásuk is kiemelkedő. Mutatunk 5 gyógynövényt, amelyeket mindképpen be kell szereznünk, ha gyakran vagyunk idegesek.

Gyógynövények az immunrendszer védelmére

Gyógynövények az immunrendszer védelmére

A természet kincsei között találunk olyan gyógynövényeket is, amelyek segítségünkre lehetnek az immunrendszer erősítésében. A cikkben fel is soroltunk néhány ilyen gyógynövényt.