Immunitásfokozás petrezselyemmel

A petrezselymet, ezt az élénk illatú növényt, sokan csak főzés és sütés során használják, pedig gyógynövényként is felhasználható, hiszen olyan sok értékes tápanyagot tartalmaz, amelyek megtámogatják az egészségünket. A petrezselymet, akár szupertápláléknak is tekinthetjük, hiszen gazdag forrása az antioxidánsoknak. Ennek a gyógynövénynek nem pusztán az antioxidáns hatása, hanem az antibakteriális hatása is kiemelkedő. A petrezselymet, szívvédőnek és agyvédőnek is tartják.
Immunitásfokozás petrezselyemmel - A petrezselyem javítja az immunfunkciókat

A petrezselyem és a tápanyagok

A petrezselyem tele van értékes tápanyagokkal. Nagy mennyiségben tartalmaz A -, C - és K-vitamint, emellett gazdag forrása az antioxidáns flavonoidoknak és a karotinoidoknak. A petrezselyem illóolajban is bővelkedik. Ezek az illóolajok, szerepet játszanak a test méregtelenítésében, de fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő szerepük is kiemelkedő.

A petrezselyem és az antioxidánsok

A petrezselyem antioxidáns tartalma kiemelkedő. Milyen antioxidánsokat tartalmaz? Béta-karotint, alfa-karotin, likopint, apigenint és luteolint. Az antioxidánsok nem csak a gyulladáscsökkentésben lehetnek a segítségünkre, hanem az oxidatív stressz csökkentésében is. Kutatások is igazolják, hogy az antioxidánsok rendszeres fogyasztása nagyon hasznos lehet számos betegség megelőzésében. Egy kutatásba embereket vontak be, akiket két csoportra osztottak. Az egyik csoport alanyai minden étkezést követően kaptak petrezselymet, míg a másik csoport tagjai nem. A vizsgálat végén azt állapították meg, hogy akik fogyasztottak petrezselymet, esetükben csökkent a szervezet oxidatív stressz szintje, míg azok, akik nem kaptak ilyen gyógynövényt, náluk nem mutatott változást az oxidatív stressz szintje.

A petrezselyem baktériumellenes és gombaellenes hatásai

A petrezselyem nem csak antibakteriális, hanem gombaellenes hatásokkal is rendelkezik. Rendszeres fogyasztásával megőrizhető a szájüreg és így a fogak egészsége, hiszen eredményesen pusztítja el a szájüregben tanyázó baktériumokat. Mindemellett kiemelkedő a gyógynövény gombaellenes hatása is.

A petrezselyem és a szív egészsége

A petrezselyem olyan tápanyagot is tartalmaz, amely nélkülözhetetlen a szív egészségének fenntartásához. Ez a vitamin nem más, mint a folát. Ennek köszönhetően, ez a gyógynövény javítja a szív-és érrendszer egészségét és a homocisztein - szintet is szabályozza. Ez utóbbira azért van szükség, mivel a magas homocisztein-szint, károsítja az ereket, ami komoly betegségekhez – stroke, szívinfarktus – is vezethet.

Gazdag forrása a C-vitaminnak

A petrezselyem nagyon sok antioxidáns vitamint, azaz C-vitamint tartalmaz. Ennek köszönhetően, javítja az immunválaszt. Nem mellesleg, a C-vitamin a bélrendszer egészségét is segít fenntartani. Ez azért nagyon fontos, mivel az immunrendszer 90 százaléka a bélben található.

A petrezselyem illóolajai és a rákvédelem

A petrezselyem sokféle illóolajat tartalmaz, többek között eugenolt és limonént. Ezek az illóolajok szerepet játszanak az immunvédelemben, az immunrendszer megerősítésében. Ezek az illóolajok lassítják a rákos sejtek növekedését és az oxidatív stresszt is semlegesítik.

A petrezselyem K-vitaminban is gazdag

A petrezselyemben sok K-vitamin található, amely egy nélkülözhetetlen tápanyag a csontsűrűség fenntartásához. Idősebb korban csökken a csontsűrűség és ez fokozza a csonttörések kockázatát. Az egészséges csontozat fenntartásához K2- és D3-vitaminra, illetve kalciumra és magnéziumra is szükség van. Egyébként a petrezselyem, a K-vitamin mellett, ezeket a csontépítő tápanyagokat is tartalmazza, sőt még a foszfor is megtalálható benne.

Szerző: Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Immunstimulánsok: fokhagyma és bíbor kasvirág

Immunstimulánsok: fokhagyma és bíbor kasvirág

Amennyiben a szervezetünk, vagyis az immunrendszerünk legyengül, úgy nagyobb veszélynek vagyunk kitéve, hiszen a kórokozók gyakran megtámadhatnak, betegségeket és fertőzéseket okozva. Ennek megakadályozására lehet a segítségünkre két csodálatos gyógynövén

Sok gyógynövény - 5 gyógynövény az immunitás fokozására – alkalmas az immunrendszer megerősítésére.

5 gyógynövény az immunitás fokozására

Léteznek olyan gyógynövények, amelyek már évszázadok óta bizonyítanak, azaz az egészségünket szolgálják, hiszen a betegségek megelőzésében vesznek aktívan részt. A gyógynövények, az immunitást is fokozhatják. Mutatjuk is, melyek ezek!

A fáradtság ellen - A fáradtság leküzdhető! Tegyél ellene! – egyes gyógynövények is hatásosak.

A fáradtság leküzdhető! Tegyél ellene!

A fáradtságot le lehet küzdeni, csak a megfelelő gyógynövényeket kell ismernünk. A cikkben ezeket, azaz a fáradtság ellen hatásos és hatékony gyógynövényeket mutatjuk be.