Gyógynövények és a magas vérnyomás

A magas vérnyomás egy krónikus betegség, amely nem csak a szív működésére, hanem az érrendszerre is károsan hat. A magyar emberek jelentős hányada küzd magas vérnyomással. Számos tényező járul hozzá a vérnyomás emelkedéshez, ilyen a stressz, genetika, a táplálkozás, a dohányzás és a mozgáshiány. Mivel a magas vérnyomás kezdetben tünetmentes, így érdemes rendszeresen vérnyomást méretni, mivel a kezeletlen magas vérnyomás olyan betegségeket okozhat, mint szívroham, stroke, cukorbetegség, vesebetegség, látásvesztés, metabolikus szindróma.
Gyógynövények és a magas vérnyomás

Az orvosi kivizsgálás elengedhetetlen

Amennyiben valakinél felmerül, hogy magas vérnyomástól szenved, úgy mindenképpen szakorvosi kivizsgálás szükséges. A szakorvos aztán előírja a terápiát, amely gyógyszeres kezelés, életmódváltás, vagy alternatív kezelés, illetve ezek kombinációja lehet. Egyes gyógynövények is alkalmasak lehetnek a normálistól kicsit eltérő értékek rendezésére, de önmagát senki se diagnosztizálja és csakis a saját maga felelősségére döntsön a természetes szerek mellett, hiszen a magas vérnyomás egy nagyon komoly betegség. A cikkből kiderül, hogy mely gyógynövények segíthetnek a vérnyomás csökkentésében.

Bazsalikom

A bazsalikom nagyon sokféle ételnek kölcsönöz pikáns, karakteres ízt, viszont a vérnyomás csökkentésében is a segítségünkre lehet. A bazsalikomleveleket rágcsálhatjuk nyersen, de levesekhez, szószokhoz, süt húsokhoz és salátákhoz is hozzáadhatjuk.

A fahéj

A fahéjra is számíthatunk abban az esetben is, ha csak hirtelen emelkedett meg a vérnyomásunk valamilyen stresszhatás miatt, vagy már hosszabb ideje emelkedettek az értékeink. A fahéjat is sokféle ételbe beleszórhatjuk, de keverhetjük müzlibe, joghurtba, illetve még teát is készíthetünk belőle.

Kardamom

Az indiai konyha egyik jellegzetes fűszere, a kardamom, amely szintén hatékonynak bizonyult a vérnyomás csökkentésében. Egy vizsgálatba magas vérnyomásban szenvedő betegeket vontak be. A vizsgálati alanyok 12 héten át napi két alkalommal 1,5 gramm kardamom gyógynövényt fogyasztottak. A vizsgálat befejeztével, megállapításra került, hogy minden alanynak csökkentek a vérnyomás értékei a rögzített adatok alapján.

Fokhagyma

A fokhagyma is segíthet a vérnyomás csökkentésében, mégpedig oly módon, hogy segíti az erek tágulását és azok pihenéséhez, ellazulásához is hozzájárul. Ez elősegíti a vér szabad áramlását, ami pedig vérnyomáscsökkenéshez vezet.

Gyömbér

A gyömbér is a segítségünkre lehet a vérnyomás szabályozásában. A gyömbér ugyanis javítja a vérkeringést, és ellazítja az ereket körülvevő izmokat, így csökkentve a vérnyomást.

Galagonya

A galagonya egy kifejezetten magas vérnyomásra javasolható gyógynövény. A galagonya nem csak a magas vérnyomás rendezésében lehet a segítségünkre, hanem az artériák keménységének megakadályozásában, illetve a koleszterinszint csökkentésében is.

Francia levendula

A levendulát sokan kedvelik, hiszen nem csak illatos, de szépséges is, mindemellett pedig sokféle egészségügyi problémát orvosolhatunk a segítségével. A levendula kivonat nem csak a pulzust, hanem a vérnyomást is csökkentheti.

Kapcsolódó cikkek

Illóolajok az erős immunrendszerért

Illóolajok az erős immunrendszerért

A természet ereje vitathatatlan. Az illóolajok nagyon sokat segíthetnek abban, hogy az immunrendszerünk megerősödjön, de a már kialakult betegségek esetén is a segítségünkre lehetnek. Elsősorban aromaterápiás hatásuk kiemelkedő.

Sok gyógynövény - 5 gyógynövény az immunitás fokozására – alkalmas az immunrendszer megerősítésére.

5 gyógynövény az immunitás fokozására

Léteznek olyan gyógynövények, amelyek már évszázadok óta bizonyítanak, azaz az egészségünket szolgálják, hiszen a betegségek megelőzésében vesznek aktívan részt. A gyógynövények, az immunitást is fokozhatják. Mutatjuk is, melyek ezek!

Immunstimulánsok: fokhagyma és bíbor kasvirág

Immunstimulánsok: fokhagyma és bíbor kasvirág

Amennyiben a szervezetünk, vagyis az immunrendszerünk legyengül, úgy nagyobb veszélynek vagyunk kitéve, hiszen a kórokozók gyakran megtámadhatnak, betegségeket és fertőzéseket okozva. Ennek megakadályozására lehet a segítségünkre két csodálatos gyógynövén