5 gyógynövény az idegek megnyugtatására

A folyamatosan fennálló stressz okozhat olyan tüneteket, mint hevesebb szívverés, magasabb pulzusszám, verejtékezés, mellkasi fájdalom, fejfájás, az izmok megfeszülése. Idegességet sok minden okozhat, de érezhetjük magunkat feszültebbnek az alacsony vércukorszint miatt, de hormonális egyensúlytalanságok és még idegrendszeri zavarok is okozhatnak szűnni nem akaró idegességet. Léteznek azonban olyan gyógynövények, amelyek segíthetnek ellazulni és megnyugodni. Mutatjuk is, melyek ezek!
5 gyógynövény az idegek megnyugtatására

1. Citrombalzsam szorongás ellen

A citrombalzsam egy nagyon hatásos gyógynövény azok számára, akik álmatlanságban szenvednek. Emellett még a szorongást is oldja, így napközben és este, lefekvés előtt is javasolt a fogyasztása. A citrombalzsamból készült tea, nyugtató hatással rendelkezik, de a fejfájást is csillapítja és mentális rendellenességre is alkalmazható. A citrombalzsam a stresszoldásban is a segítségünkre lehet. A citrombalzsammal kapcsolatban egy tanulmány arról számolt be, hogy a gyógynövény meggátolta a szervezetben megjelenő vírusok és baktériumok elszaporodását.

2. Az idegnyugtató kamilla

A kamilla az egyik leghatékonyabb idegnyugtató gyógynövény. A kamillatea emellett nagyon erős gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, így mindképpen érdemes rendszeresen fogyasztani. Aki gyakran nyugtalan és ideges, este, lefekvés előtt, fogyasszon el egy csésze kamillateát.

3. Az illatos és stresszoldó levendula

A lila virágú, illatos levendulát senkinek sem kell bemutatni, mindenki ismeri. Nyáron, hűsítő italokat és szörpöt készíthetünk a gyógynövényből, de ha idegesek, feszültek és nyugtalanok vagyunk, akkor a lefekvés előtt elfogyasztott levendula tea is jó szolgálatot tehet. Nem véletlenül készül a levendulából párna, hiszen nagyon eredményes az álmatlanság megszüntetésében, de az is hatásos, ha néhány csepp levendula illóolajat cseppentünk a párnánkra.

4. Az izmokra is ható golgota

A golgotavirágból is készíthetünk teát. Az egyik legjobb izomlazító és izomrelaxáns gyógynövény, a golgota. A golgotavirág emellett nyugtató hatással is rendelkezik és még a mély és pihentető alvást is biztosítani tudja. A szorongás oldásában is remekel ez a tea, így aki nehezen tud elaludni, mert sokat nyugtalankodik, mindenképpen próbálja ki ezt a teát.

5. Macskagyökér szorongásra és stresszoldásra

A macskagyökér szintén nyugtató hatásokkal rendelkezik és a pihentető alvást is biztosítja. Kutatások igazolják, hogy amennyiben alacsony a szervezetben a GABA - szint (gamma-amino-vajsav) úgy szorongás, de alvászavar is kialakulhat. Mivel a macskagyökér, az agy és az idegrendszer szabályozásában is aktívan részt vesz, így nagyon hatásos lehet az akut és krónikus stressz oldásában.

A macskagyökér emellett olyan antioxidánst is tartalmaz, mint a heszperidin, amely nem csak nyugtató hatással bír, de az alvást is megtámogatja.

Az agyi szerotoninszint termelődését is elősegíti a macskagyökér, ami azért nagyon lényeges, mivel a szerotoninnak kitüntetett szerepe van a hangulat szabályozásában.

Kapcsolódó cikkek

Immunitásfokozás petrezselyemmel - A petrezselyem javítja az immunfunkciókat

Immunitásfokozás petrezselyemmel

Egyes gyógynövények is alkalmasak az immunrendszer fokozására, az immunvédelemre. Most a petrezselyem pozitív tulajdonságait mutatjuk be.

A fáradtság ellen - A fáradtság leküzdhető! Tegyél ellene! – egyes gyógynövények is hatásosak.

A fáradtság leküzdhető! Tegyél ellene!

A fáradtságot le lehet küzdeni, csak a megfelelő gyógynövényeket kell ismernünk. A cikkben ezeket, azaz a fáradtság ellen hatásos és hatékony gyógynövényeket mutatjuk be.

Immunstimulánsok: fokhagyma és bíbor kasvirág

Immunstimulánsok: fokhagyma és bíbor kasvirág

Amennyiben a szervezetünk, vagyis az immunrendszerünk legyengül, úgy nagyobb veszélynek vagyunk kitéve, hiszen a kórokozók gyakran megtámadhatnak, betegségeket és fertőzéseket okozva. Ennek megakadályozására lehet a segítségünkre két csodálatos gyógynövén