Miért egészségesek a magvak?

Nagyon sokféle magvat és diófélét ismerünk, de azt is tudja mindenki, hogy melyik mag milyen előnyös tulajdonsággal rendelkezik és melyik magnak, milyen hatása van az egészségre? A cikkben 7 olyan magot mutatunk be, amelyek nagyon hasznosak, hiszen segíthetnek az egészségünk fellendítésében.
Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk - Miért egészségesek a magvak? – magvakat is kell fogyasztanunk.

Gránátalma magok

A gránátalma belseje szorosan egymás mellé simuló magokból áll. Az egyik legegészségesebb gyümölcs a gránátalma, hiszen rengeteg antioxidánst tartalmaz, többek között C-vitaminban is bővelkedik. Polifenol - tartalma is kiemelkedő, vagyis flavonoidokat, tanninokat és antociánokat tartalmaz nagy mennyiségben.

Fenyőmag

A fenyőmag nagyon ízletes, főként, ha megpirítjuk, és aztán salátára szórjuk. A fenyőmag a következő tápanyagokat tartalmazza: A-vitamin, tiamin, riboflavin, E-vitamin, foszfor, réz, vas és mangán. A fenyőmag egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag. Ez különösen azok számára hasznos, akiknek magas az LDL - koleszterinszintje. Hiszen, ha sikerül csökkentenünk a koleszterinszintet, úgy minimalizálhatjuk a szívbetegségek és a stroke kialakulásának egyik kockázati tényezőjét.

Quinoa mag

Ezt a furcsa nevű táplálékot sokáig nem is ismerhettük, pedig nagyon egészséges, hiszen számos tápanyagot tartalmaz. Nem csak a fehérjetartalma magas, hanem aminosavakban és E-vitaminban is bővelkedik. Az E-vitamin is egy antioxidáns, mint ahogyan a quinoában megtalálható kvercetin is.

Chia mag

Nem is gondolnánk, de ezek az apró magvak, tele vannak rosttal, amelyek nagyon jó hatással vannak az emésztésre. Emellett tápanyagokban is rendkívül gazdag a chia mag, hiszen megtalálható benne a vas, a kalcium, a magnézium és a cink, illetve gazdag forrása az antioxidánsoknak, az omega-3 zsírsavaknak és a fehérjéknek. A chia maggal megszórhatjuk a salátánkat, de joghurtba, müzlibe is szórhatunk belőle, illetve még ízletes pudingot is készíthetünk chia magból.

Lenmag

A lenmagot mindenki ismeri, de azt nem biztos, hogy sokan tudják, hogy mennyire hasznos az egészség szempontjából. A lenmag nem csak rostokban, de fehérjében és alfa-linolénsavban is gazdag. Ezek mind-mind javítják a szív - és érrendszeri egészséget. Lignánokat is tartalmaz, amelyeknek kiemelt szerepe van a rákos betegségek megelőzésében. A lenmag az ösztrogénszintet is szabályozza, így változókorban is hasznos lehet a fogyasztása. Azonban, akik hormonfüggő daganatban szenvednek, vagy a családban előfordult ilyen betegség – méhtest-, petefészek-, emlőrák – inkább mellőzzék a fogyasztását, mivel elősegíti a rákos sejtek szaporodását.

Kendermag

A kendermag nem csak az omega-3, hanem az omega-6 zsírsavaknak is gazdag forrása. A kendermagot le is darálhatjuk és belesüthetjük kenyérbe, péksüteménybe, de salátára is szórhatunk belőle.

Szezámmag

A szezámmag nem csak fehérjében, hanem rostokban is bővelkedik. A szezámmag triptofánban is gazdag, amely hozzájárul a hangulatfokozáshoz. A szezámmaggal megszórhatjuk a salátánkat, de kenyér és péksütemény készítésénél is felhasználhatjuk.

Kapcsolódó cikkek

A petrezselyem - Immunitásfokozás petrezselyemmel – javítja az immunfunkciókat.

Immunitásfokozás petrezselyemmel

Egyes gyógynövények is alkalmasak az immunrendszer fokozására, az immunvédelemre. A cikkben, a petrezselyem pozitív tulajdonságait mutatjuk be.

Gyulladást is csökkent - Mutatjuk, hogy miért olyan egészséges a kurkuma!- de betegségek ellen is véd.

Mutatjuk, hogy miért olyan egészséges a kurkuma!

Indiában előszeretettel fogyasztják ezt a fűszert. Nem csupán az indiai konyha egyik remek alapanyaga, fűszere, hanem betegségmegelőzésre is gyakran fogyasztják az emberek. A cikkből kiderül, hogy miért is olyan egészséges ez az aranysárga fűszer.

Természetes gyógymódok megfázás és influenza esetén

Természetes gyógymódok megfázás és influenza esetén

Megfázás és influenza esetén a természetes gyógymódok is hatékonyak lehetnek. Egyes gyógynövények és vitaminok sokat segíthetnek a tünetek enyhítésében, a betegség lefolyásnak csökkentésében. Mutatjuk, melyek ezek a természetes gyógymódok!