Illóolajok az erős immunrendszerért

Az illóolajoknak kiemelkedő az aromaterápiás hatásuk. Nagy szerepük van sokféle fertőzés leküzdésében és így az immunvédelemben is. Egyes illóolajok fokozzák az immunitást, így segítve bennünket a fertőzések és a betegségek elleni védelemben. Sok illóolaj ugyanis baktériumellenes, antibakteriális, vírusölő, gyulladásgátló és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Az illóolajokat csakis inhalálására lehet használni, belsőleg nem szabad azokat fogyasztani, még hígított állapotban sem. Külsőleg, például mellkaskenőcsként, bedörzsölőszerként ugyan használhatók, de csakis más, hordozóolajjal vegyítve, elkeverve. Mutatunk is 4 olyan illóolajat, amelyek hasznosak lehetnek az egészségünk megőrzésében.
Illóolajok az erős immunrendszerért

Az immunrendszert erősítő tömjén illóolaj

A tömjén illóolaj egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy eredményesen csökkenti és szünteti meg a gyulladást. Kutatások bizonyítják, hogy a tömjén gyulladáscsökkentő képessége az immunrendszer megerősítését segíti elő. Ahogy az illóolaj gyulladáscsökkentő hatása elkezdődik, úgy az immunfunkciók is megerősödnek, a szövetek és sejtek pedig regenerálódnak, gyógyulnak. Mivel a tömjén illóolaj antioxidáns vegyületekben is gazdag, így a szabadgyökök káros hatásai ellen is védelmet nyújt. Természetesen, nem lehet csak egyetlen illóolajban, annak aromaterápiás hatásában bízni.

A felső légúti fertőzés doktora, kakukkfű illóolaj

A kakukkfű illóolaj timolban gazdag, amely görcsoldó hatással rendelkezik és még köhögést is csillapít. Ezért, az egyik leghatásosabb gyógynövény felső légúti fertőzések kezelésében. Dohányosoknak javasolt a kakukkfű illóolajjal történő inhalálás, illetve a kakukkfűből készült tea is hasznos, hiszen a dohányzás okozta tüneteket – köhögés, nehézlégzés – is csökkenti.

A gyulladásgátló eukaliptusz illóolaj

Az eukaliptusz illóolajjal történő inhalálás nagyon hasznos lehet nem csak az influenza és a megfázás elleni védelemben, hanem a már kialakult betegségek tüneteinek a csökkentésében is. Az eukaliptusz tartalmaz egy olyan vegyületet – 1,8 cineol –, amely antibakteriális, antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonsággal rendelkezik. A kutatások azt igazolják, hogy az eukaliptusz illóolaj a vele születetett immunrendszer stimulálásában vesz részt azáltal, hogy fokozza a kórokozókra adott fagocitikus válaszokat. Ez a válasz olyan esetben jön létre, amikor a kórokozók közül kiemelten a baktériumok és a vírusok lendülnek támadásba. Az eukaliptusz illóolajat tilos belsőleg fogyasztani, csakis az aromaterápiás használata jelent biztonságot.

Az immunstimuláló oregánó illóolaj

Az oregánó illóolaj erőteljes antibakteriális hatással rendelkezik. Ezt a hatást, két aktív vegyületnek, a karvakrolnak és a timolnak köszönheti. Ez az illóolaj gyulladásgátló és immunstimuláló hatással rendelkezik. A kutatások azt igazolják, hogy ez a gyógynövény nem pusztán a baktériumokkal, hanem egyes vírusokkal is eredményesen veszi fel a harcot. Ilyen például a herpesz szimplex nevű vírus.

Kapcsolódó cikkek

Gyógynövények az immunrendszer védelmére

Gyógynövények az immunrendszer védelmére

A természet kincsei között találunk olyan gyógynövényeket is, amelyek segítségünkre lehetnek az immunrendszer erősítésében. A cikkben fel is soroltunk néhány ilyen gyógynövényt.

Illóolajok az erős immunrendszerért

Illóolajok az erős immunrendszerért

A természet ereje vitathatatlan. Az illóolajok nagyon sokat segíthetnek abban, hogy az immunrendszerünk megerősödjön, de a már kialakult betegségek esetén is a segítségünkre lehetnek. Elsősorban aromaterápiás hatásuk kiemelkedő.

Gyógynövények és a magas vérnyomás

Gyógynövények és a magas vérnyomás

A gyógynövényekre sok betegség megelőzésében és leküzdésében számíthatunk. Manapság sokan küzdenek magas vérnyomással. Egyes gyógynövények, a magas vérnyomás csökkentésében is a segítségünkre lehetnek.