6 turbótipp a szemszárazság ellen

A fűtés miatti meleg levegő, a képernyő előtti munka, a szél, de akár hormonális változások miatt is kialakulhat a szemszárazság. A következmény? Vörös szemek, gyulladt kötőhártya. Íme, 10 tipp, amivel megelőzhetjük a bajt!
6 turbótipp a szemszárazság ellen

1. Gyakori pislogás, főleg home office-ban

Körülbelül fél percig pislogjunk olyan gyorsan, amennyire csak tudunk, végül tartsuk is csukva a szemünket néhány másodpercre. Ez segít átnedvesíteni a szemfelszínt, ráadásul edzi is a szem izmait.

2. Elegendő kávé- és vízfogyasztás

Napi három csésze kávé segít szabályozni a könnytermelést, emellett fontos naponta legalább két liter is vizet is elfogyasztani. Csak a megfelelő hidratáltsági szint mellett termel elegendő könnyet a szemünk!

3. Zöld növények a környezetünkben

A beltéren használt klímaberendezés és a fűtés annyira irritálhatja a szemünket, hogy könnyen begyulladhat tőle. A növények azonban növelik a szobában lévő páramennyiséget, így otthon és az irodában is érdemes körülvennünk velük magunkat.

4. A gyógyszereink bemutatása a szemésznek

A fogamzásgátló, egyes vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok és a migrén elleni gyógyszerek is előidézhetnek szemszárazságot. Ezért nem árt, ha beszámolunk róla a szemésznek, milyen gyógyszereket szedünk a mindennapokban.

5. Szemcseppek a gyógyszertárból

Az akut panaszokat a gyógyszertári szemcseppek enyhíthetik a legjobban, amelyek nem csak nedvesítenek, hanem gyulladáscsökkentő összetevőket is tartalmaznak. Igaz, ezek egy része csak receptre elérhető.

6. Gél használata alvás előtt

Súlyos panaszok esetén elérhető olyan hyalurontartalmú gél, amely hosszú időn át a szemfelszínen marad. A gyógyszertárban kapható gélt lefekvés előtt érdemes a szemünkbe pislogni, mivel a sűrűsége miatt egyébként zavarhatja a látásunkat.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Top 8 immunrendszer erősítő

Top 8 immunrendszer erősítő

Immunrendszerünk fokozásában sokat segíthet a testmozgás, a pozitív életszemlélet és a gyógynövények. Mutatjuk, hogy mivel erősíthetjük az immunrendszerünket, hogy az ellenállóbb legyen a betegségekkel szemben.

10 érv a mediterrán étrend mellett

10 érv a mediterrán étrend mellett

A mediterrán étrend nem csak nagyon egészséges, de nagyon ízletes is. Amennyiben szeretnénk életmódot váltani, úgy jól tesszük, ha emellett az étrend mellett döntünk, merthogy nagyon sokat tehetünk az egészségünk érdekében. Mutatjuk, hogy hogyan!

Ezért jó a jóga - a jóga nagyon hatékony, számos egészségügyi előnye is van

A jóga top 10 előnye

A testmozgásnak nagyon sok pozitív előnye létezik. A jóga minden életkorban javasolható és mindkét nem csak profitálhat belőle, hiszen nemcsak a testi egészséget biztosítja, de lelkileg és szellemileg is feltölt.