A jókedv kedvezően hat az immunrendszer működésére

Az immunrendszerünk egészségét sok tényező befolyásolhatja. Az immunrendszerünk csak akkor képes a kórokozókkal szemben megfelelően védekezni, ha a működése megfelelő, azaz erős. Nem is gondolnánk, de még a hangulatunk, a hozzáállásunk is jelentősen befolyásolja az immunrendszerünk működését. Az optimizmus, azaz a vidám hozzáállás erősíti, míg a pesszimizmus, azaz a negatív hangulat jelentősen hozzájárul az immunrendszer gyengüléséhez.
A jókedv kedvezően hat az immunrendszer működésére

Az agy és a test kapcsolata

Számtalan kutatás született azzal kapcsolatban, hogy az agyunk, az elménk, milyen szoros kapcsolatban áll a testünkkel, annak működésével. A gondolkodásmódunk hihetetlen hatással van az egészségünkre. Amennyiben valaki például sokat idegeskedik, úgy stresszhatás alá kerül a szervezete, amely oka lehet a szívproblémák kialakulásának. A stressz, az immunrendszer működésére is hatást gyakorol, ami aztán azt is befolyásolja, hogy milyen betegségeket kapunk el. Például, ha sokat idegeskedünk, úgy legyengülhet az immunrendszerünk, ami szinte kinyitja a kaput a kórokozóknak, így nagyobb eséllyel leszünk influenzásak és könnyebben megfázhatunk.

Amennyiben pozitívan állunk az élet dolgaihoz, úgy jelentősen csökkenthetjük az esélyét a szívinfarktus, a stroke kialakulásának, de még a műtéti beavatkozások utáni gyógyulásunkat is felgyorsíthatjuk, ha optimisták vagyunk.

Hogyan legyünk optimisták?

Nem könnyű feladat optimistának maradni, de nem is lehetetlen. A legjobbat akkor tesszük a saját magunk érdekében és az egészségünk védelmében, ha elengedjük a múlt rossz dolgait, a negatív érzelmeket és csak a jó dolgokra összpontosítunk. A testünk meghálálja az optimista gondolkodásunkat, hiszen kevésbé leszünk fogékonyak a betegségekre és kevesebb teret engedünk a betolakodóknak, a kórokozóknak, amelyek lehetnek gombák, baktériumok és vírusok is.

A mosoly ereje

A mosolynak, a jókedvnek olyan uralma van fölöttünk, ami nem csak a lelkünket szabadítja fel a nyomás alól, hanem a testünket is. A szorongó embernek még a légzése is más, mint annak, aki sokat mosolyog. Ha nem lélegzünk megfelelően, úgy kevesebb oxigén jut a szervezetünkbe, amely szintén okozhat betegségeket.

Zárjuk ki az életünkből a negatívumokat

Ez nem azt jelenti, hogy dugjuk homokba a fejünket, hanem, hogy amin nem tudunk változtatni, azon ne rágódjunk, hiszen attól nem lesz jobb, csak magunkat betegítjük meg, az immunrendszerünket gyengítjük le, márpedig a betegségek szembeni védekezéshez egészséges immunrendszerre van szükségünk.

Kapcsolódó cikkek

Fontos az alvás! - Hogyan aludhatjuk erőssé az immunrendszerünket?

Hogyan aludhatjuk erőssé az immunrendszerünket?

Bizonyított tény, hogy aki kialussza magát, könnyebben küzd meg a kórokozókkal.

Rehabilitál és erősít: ezért próbáld ki a pilatest

Rehabilitál és erősít: ezért próbáld ki a pilatest

A pilates egy olyan edzésforma, amely az egész világon egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Hogyan fogyjak eredményesen?

Hogyan fogyjak eredményesen?

A megoldás a személyre szabott menüsorokban keresendő.