Top 8 immunrendszer erősítő

Léteznek olyan immunitást fokozó módszerek, vitaminok, ásványi anyagok, gyógynövények, amelyek elősegítik, hogy megfelelően tudjunk védekezni a bennünket fenyegető fertőzésekkel és betegségekkel szemben. A cikkből kiderül, hogy mire ügyeljünk fokozottabban, és hogyan védekezhetünk az immunrendszer legyengülése ellen.
Top 8 immunrendszer erősítő

1. Csökkentsük a stresszt

Az első, és talán legfontosabb feladatunk, hogy minimalizáljuk a stresszt az életünkben. Miért olyan fontos ez? A stressz, pontosabban a krónikus stressz, elnyomja az immunrendszer működését és ez teret ad a különféle fertőzések és betegségek kialakulásának. Amennyiben az immunrendszer nem tud megfelelő védelmet biztosítani, úgy hamarabb kapunk el fertőzéseket és esünk áldozatul különféle betegségeknek. Ilyen lehet például az influenza és a megfázás is. A stresszt ugyan nem kerülhetjük el, de harcolhatunk ellene, azaz csökkenthetjük a stressz okozta negatív hatásokat. Ebben lehet a segítségünkre a meditáció, a relaxáció, a mély légzés technika és a rendszeres testmozgás is.

2. Ne szigetelődjünk el

Számos kutatás számolt be arról, hogy a társadalmi elszigetelődés, a szociális kapcsolatok hiánya is okai lehetnek az immunrendszer meggyengülésének. A társadalmi kapcsolatok fenntartásának és megerősítésének nagyon sokféle módja van. Nem csak a személyes találkozások segíthetik a kapcsolatok ápolását, hanem egy-egy telefonhívás is sokat segíthet a magányosság érzésének csökkentésében.

3. Az optimizmus és az immunrendszer

Bizonyára mindenki hallott már arról, hogy a pozitív hozzáállás mennyi mindenben lehet a segítségünkre. Kutatások is igazolják, hogy az optimista emberek immunrendszere jóval erősebb, így hatékonyabban is tud fellépni a betegségekkel és a fertőzésekkel szemben. A pozitív életszemlélet nem azt jelenti, hogy nem veszünk tudomást a körülöttünk zajló eseményekről, de az, hogyan állunk hozzá, nagyban meghatározza nem csak a lelkiállapotunkat, hanem a fizikai egészségünket is.

4. Az antioxidánsok szerepe

Az antioxidánsok nagyfokú védelmet jelentenek sejtjeink számára. A szervezetünkben elszaporodhatnak az úgynevezett szabadgyökök, amelyek oxidatív stresszt, majd betegségeket okoznak. Azonban, ha rendszeresen fogyasztunk antioxidánsokat, úgy csökkenthetjük a betegségek kialakulásának az esélyét, vagyis fenntarthatjuk az általános egészségi állapotunkat és fokozhatjuk az immunitásunkat. A színes zöldségek és gyümölcsök tartalmaznak nagyon sok antioxidánst, például a citrusfélék, a zöld leveles zöldségek, a bogyós gyümölcsök, a sárgarépa, a brokkoli, a kivi.

5. A vitaminok és ásványi anyagok

Amennyiben változatosan étkezünk, és odafigyelünk arra, hogy antioxidánsokban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk, nem kell aggódnunk, hogy az immunrendszer védekezőképessége nem lesz megfelelő. A szervezetünket, kiegészítők formájában is megtámogathatjuk. Például antioxidáns hatású vitaminokkal. Ilyen antioxidáns vitamin az A -, C-, D - és E-vitamin. Immunrendszerünknek ásványi anyagokra is szüksége van az immunitás fokozásához. Ebben lehet a segítségünkre, a cink, a szelén és a magnézium.

6. Immunvédelem gyógynövényekkel

Néhány gyógynövény is segíthet az immunitás fokozásában. Immunitásfokozó hatással rendelkezik a gyömbér, a fokhagyma, a kurkuma, a zöld tea, a ginzeng, az astragalus. Az egészséges immunrendszer, a bélben kezdődik. Mivel fokozhatjuk a bélrendszer egészségét? Nagyon fontos a bélflóra egyensúlyának fenntartása. Ezt a probiotikus táplálékok rendszeres fogyasztásával érhetjük el. Probiotikus hatása van a savanyú, erjesztett ételeknek, mint például a savanyú káposzta, a kefir, a joghurt, a kimcsi és a mizo.

7. Testmozgás és immunerősítés

A rendszeres testmozgás az immunrendszert is erősíti, de jót tesz a szív - és érrendszer egészségének is. Mindemellett elkerülhetjük a cukorbetegséget és a csontritkulást is. Mindegy, hogy milyen sportot űzünk, a lényeg a mozgáson van. Még a gyaloglás is erősíti a szervezetünket, de az otthoni rendszeresen végzett tornagyakorlatok is sokat segíthetnek a betegségek elleni védelemben.

8. Az alvás, mint immunrendszer fokozó

Sok kutatás számolt be arról, hogy az alvásnak milyen fontos szerepe van az immunitás fokozásában. A pihenéssel olyan betegségek kerülhetnek el bennünket, mint megfázás, influenza, légúti fertőzések. Alvás előtt már ne fogyasszunk alkoholt és koffeint, mivel ezek nagyobb eséllyel okoznak alvási problémákat és még az immunrendszert is gyengítik.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan fogyjak eredményesen?

Hogyan fogyjak eredményesen?

A megoldás a személyre szabott menüsorokban keresendő.

5 dolog, amit nem tudtál a másnaposságról - A másnaposság és az alkohol is káros az egészségre

5 dolog, amit nem tudtál a másnaposságról

A másnaposság akkor alakul ki, ha előző nap túl sok alkoholt fogyasztottunk. Ha lehet, ne vidd túlzásba az alkoholfogyasztást. A cikkből kiderül, hogy mit is kell tudni a másnaposságról.

Az átprogramozás a sikeres fogyás titka

A fogyókúra a fejben kezdődik

Talán hallottad már azt a mondást, hogy minden fogyókúra a fejben kezdődik, vagyis „át kell programozni” az agyunkat, az életünket egy tudatosabb, egészségtudatosabb verzióra.