Táplálkozási tanácsok autoimmun betegeknek

Az immunrendszer önmaga ellen is fordulhat, azaz a saját test sejtjei és szövetei ellen is indíthat támadást. Ekkor autoimmun betegségről beszélünk. Azok, akik ebben a betegségben szenvednek, bizonyára tudják, hogy bizonyos ételek fogyasztása felerősítheti a tüneteket, míg más táplálékok jobb közérzetet biztosítanak. Érdemes étkezési naplót vezetni, hogy kiderüljön, mely táplálékokat lehet nyugodt szívvel fogyasztani, és mely táplálékoktól érdemes óvakodni.
Sok élelmiszer és ital - Táplálkozási tanácsok autoimmun betegeknek – fokozza a tüneteket.

Az autoimmun betegség és a gyulladás

A mai, modern táplálékok gyulladást generálnak a szervezetben. Legfőképpen a feldolgozott ételek okoznak gyulladást, márpedig a gyulladás, központi szerepet játszik az autoimmun betegségek kialakulásában. A cikkből kiderül, hogy mely ételek erősítik fel a gyulladásos folyamatokat és mely táplálékok csökkentik a szervezetben kialakuló gyulladást.

Az alkohol negatív hatásai

Az alkohol mértéktelen fogyasztása is rossz hatással van a szervezetre. Nem csak a rákos betegségek kialakulását fokozza, de rendszeres fogyasztása, akár még immunbetegségeket is előidézhet. Az alkohol, a bélben méreganyagokat szabadít fel, amelyek a véráramba kerülve, gyulladást idéznek elő. Autoimmun betegek is – és ez érvényes mindenkire – csakis mértékkel fogyasszanak alkoholt, viszont, ha az alkohol miatt fokozódnak az autoimmun betegség tünetei, akkor ki kell iktatni az életünkből, főleg, ha az adott alkohol még nagy mennyiségű cukrot is tartalmaz.

Gabonaveszély

Egyes embereknél a gabonafélék, mint az árpa és a búza vált ki gyulladásos reakciókat. Ezek a gabonák ugyanis lektint és fitinsavat tartalmaznak, amelyek gyulladást keltenek. A búza például a szervezet ásványi anyag készletét is kimeríti, illetve az úgynevezett, „szivárgó bél szindróma” kialakulásáért is felelőssé tehető, amely szintén gyulladást okoz a szervezetben. Mindazonáltal ezek a gabonafélék glutént tartalmaznak, amelyre sokan érzékenyek. Nekik a gluténmentes táplálkozás javasolható, hiszen így elkerülhető a tünetek felerősödése, sőt, így akár hosszabb tünetmentes időszakok is kialakíthatók.

A cukor és a gyulladás

A cukor, a gyulladáskeltő élelmiszerek közé tartozik. Márpedig, nagyon sok élelmiszer tartalmaz cukrot, olyan táplálékok is, amelyekről nem is gondolnánk. Az összetevők listáján minél előrébb található meg a cukor, annál nagyobb mennyiségben tartalmazza azt az adott élelmiszer. A fruktóz sem egészséges, hiszen akár inzulinrezisztenciát is okozhat, ami szintén fokozza a szervezetben a gyulladást. A cukor tehát autoimmunbetegséget okoz, és a már meglevő autoimmun betegség tüneteit is felerősítheti. A cukor függőséget indukál, így nagyon nehéz arról lemondani, de meg kell próbálni, mert sok betegség okozója lehet, nem csak autoimmun betegséget válthat ki.

Mi a helyzet a tejjel és a tejtermékekkel?

Sok szakember egyetért abban, hogy a tej és a tejtermékek fogyasztása is megemeli a szervezetben a gyulladásos markereket. Amennyiben a testünk tiltakozik a tejtermékek ellen, úgy az immunrendszer is el kezd lázadni a „behatolók” ellen és a test egy, vagy több pontján gyulladással reagál ezekre az anyagokra. Hogyan tudhatjuk meg, hogy a szervezetünk nem bírja a laktózt, a tejcukrot és a tejfehérjét, azaz a kazeint? Iktassuk ki néhány hétre az étrendünkből és nézzük meg, hogyan érezzük magunkat! Amennyiben jobb lesz a közérzetünk, úgy a tej és a tejtermékek miatt alakult ki gyulladás a szervezetünkben.

Miért van szükség D-vitaminra?

Az egyik leghasznosabb vitamin az autoimmun betegek számára, a D-vitamin. Mivel ez a vitamin szerepet játszik az immunszabályozásban, így a hiánya, oka lehet az autoimmun betegségek kialakulásának. Ilyen autoimmun betegség a lupusz és a szklerózis multiplex. A D-vitaminnal nem csak megelőzhetjük, hanem kezelhetjük, tünetmentessé is tehetjük az autoimmun betegségeket.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan maradjunk egészségesek?

Hogy maradhatunk egészségesek télen? 1. rész

“Maradjunk egészségesek!” — Ebben az évben olyan gyakran halljuk ezt a mondatot, mint előtte soha. De ez hogyan tud megvalósulni? Hogy tudunk például jól megelőzni egy meghűlést? Megpróbáljuk most bemutatni mit tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében

Sok élelmiszer és ital - Táplálkozási tanácsok autoimmun betegeknek – fokozza a tüneteket.

Táplálkozási tanácsok autoimmun betegeknek

Az autoimmun betegséget komolyan kell venni, hiszen, ha nem váltunk életmódot, úgy a tünetek felerősödésével kell számolnunk. A cikkben arról olvashat, hogy milyen táplálékok kiiktatásával javulhat az állapot, a közérzet.

Ezért jó a jóga - a jóga nagyon hatékony, számos egészségügyi előnye is van

A jóga top 10 előnye

A testmozgásnak nagyon sok pozitív előnye létezik. A jóga minden életkorban javasolható és mindkét nem csak profitálhat belőle, hiszen nemcsak a testi egészséget biztosítja, de lelkileg és szellemileg is feltölt.