A rendszeres mozgás hatása az agy működésére

Az egészségünk megőrzéséhez nagyon lényeges, hogy betartsunk néhány szabályt. De mi is kell ehhez, ki lehet egészséges ebben a mai világban? Az, aki egészségesen él, egészségesen táplálkozik, nem dohányzik, mérsékelten fogyaszt csak alkoholt és rendszeresen mozog is. A testedzés fontos szerepet tölt be az egészségünk megőrzésében. A cikkben bemutatjuk a mozgás néhány pozitív hatását.
A rendszeres testedzés - A rendszeres mozgás hatása az agy működésére – jó hatással van a kognitív funkciókra.

Miben segít a rendszeres testedzés?

A mozgás, az edzés, nem csupán a testünk működésére gyakorol pozitív hatást, hanem az agyunkra is jótékonyan hat. A testmozgás lehetővé teszi, hogy a „friss oxigén” táplálja a sejtjeinket. A testmozgás javítja a neuronplaszticitást és mintegy 30 százalékkal kevesebb esélyünk lesz a demencia kialakulására, amennyiben rendszeresen mozgunk. Azok, akik hetente legalább 2-3 alkalommal alaposan átmozgatják a testüket, jobb agyi funkciókkal is rendelkeznek. Ezeknek az embereknek jobb az érzelmi szabályozásuk, de a gondolkodásmódjuk is sokkal rugalmasabb lesz.

A testmozgás és az agy sejtjei

A rendszeres mozgás tehát pozitívan hat az agy működésére, illetve egy olyan fehérjére, amely az új idegsejtek növekedését segíti elő. A kutatások arról számoltak be, hogy a testedzés nem csak az idegsejtek növekedésében játszik szerepet, hanem a hangulat szabályozásában, illetve a kognitív funkciók javulásában is. Amennyiben ennek a bizonyos fehérjének csak alacsony a szintje, úgy mentális problémák is kialakulhatnak.

Az edzés típusa is meghatározó

Az edzés típusától is függ, hogy az agy mely területe fog hatékonyabban működni. Amennyiben a memóriát, a tanulási képességeket és az érzelmeket szeretnénk fejleszteni, úgy az aerob gyakorlatokat, vagy a gyaloglást szükséges választanunk. A kutatások során bebizonyosodott, hogy a gyaloglás és az aerob testmozgás a hippokampuszban indukál változásokat, vagyis az agyunknak azon területein, amely a tanuláshoz, az emlékezethez és az érzelmi kontrollhoz kapcsolódik.

Ahogy idősödünk, úgy az agyunk térfogata csökken. Ez azonban csak akkor érvényes, ha inaktív életet élünk. Testmozgás, pontosabban az aerob gyakorlatok és a gyaloglás hatására az agysejtek nem sorvadnak, pusztulnak, sőt még az agy térfogata valamennyi növekedésnek is indul.

A tenisz és más sportok

A tenisz és minden olyan sport, ahol a kéz és a szem összehangolt mozgására van szükség, az agy azon területei fejlődnek, pontosabban az agy azon területeire vannak pozitív hatással, amelyek a társadalmi-érzelmi jóléthez kacsolódnak.

Stresszoldás sporttal

A sport arra is alkalmas, hogy levezessük a bennünk dúló feszültséget. Kutatások szerint, a boksz az egyik legjobb sport a stressz oldására.

Az sem mindegy, hol sportolunk

Szakértők szerint, ma már nem nagyon lehet olyan helyet találni, ahol nem szennyezett a levegő, de talán a természetben még mindig érdemes mozogni, mint egy olyan területen, amely közel van a városhoz, a forgalomhoz. A kutatások azt igazolják ugyanis, hogy a szennyezett levegőjű területen végzett testmozgás egyáltalán nem hat pozitívan azon fehérjékre, amelyek az idegsejtek növekedését segítik elő, sőt a szennyezett levegőben található anyagok hasonlóan hatnak a tüdőre, mintha valaki dohányozna.

Kapcsolódó cikkek

6 turbótipp a szemszárazság ellen

6 turbótipp a szemszárazság ellen

Néhány egyszerű szokással megelőzhető a fájdalmas szemgyulladás.

Rehabilitál és erősít: ezért próbáld ki a pilatest

Rehabilitál és erősít: ezért próbáld ki a pilatest

A pilates egy olyan edzésforma, amely az egész világon egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Hogyan fogyjak eredményesen?

Hogyan fogyjak eredményesen?

A megoldás a személyre szabott menüsorokban keresendő.