Mik azok a probiotikumok és miben segíthetnek?

A probiotikumok az emésztőrendszerünkben természetes módon megtalálható, jótékony hatású mikroorganizmusok.
Mik azok a probiotikumok és miben segíthetnek?

A probiotikumok az emésztőrendszerünkben természetes módon megtalálható, jótékony hatású mikroorganizmusok. Ezek a baktériumok nem okoznak megbetegedést, sőt, kimondottan jó hatással vannak a szervezetünkre, elősegítik, hogy megfelelően működjön például az emésztésünk vagy az immunrendszerünk. Cikkünkből most kiderül, hogy mi mindenben lehetnek még a segítségedre a bélrendszerünk láthatatlan jótevői és emésztési problémák esetén hogyan pótolhatod őket.

A probiotikumoknak több fajtája van, ezek együttese alkotja a bélflórát. A bélflóra bélbaktériumai olyan tápanyagokat tudnak előállítani, mint a K-vitamin és egyes B-vitaminok, ezen kívül pedig képesek a mérgező melléktermékek lebontására is.

Tudtad? Az emberi testben körülbelül 100 billió (!) ilyen mikroorganizmus található. Nem kérdés tehát, hogy ezek a baktériumok az immunrendszered szerves részét képezik, ugyanis többek között meggátolják a kórokozók megtelepedését.

A probiotikum tehát a bélrendszerben élő jó baktérium. De mi az a prebiotikum?

Prebiotikumnak a probiotikumok táplálékát nevezzük, melyek lényegében emészthetetlen elemi rostok.

Ahhoz, hogy a probiotikumok legyenek túlsúlyban a szervezetedben és kifejthessék jótékony hatásukat, megfelelő táplálékra van szükségük.

A probiotikumok és a prebiotikumok tehát nélkülözhetetlenek a bélflórád egészségéhez. Természetes úton is hozzájuthatsz ezekhez a baktériumokhoz, többek között a johgurt, a kefir, az író, a savanyú káposzta és a kovászos kenyér is tartalmaz probiotikumokat.

A probiotikumok fontosságára főként antibiotikum-kúrák után szokták felhívni a figyelmet, azonban a helytelen táplálkozás hatására is elszaporodhatnak a belekben a kártékony baktériumok. Ennek a jele lehet az állandó puffadás, a hasmenés, székrekedés vagy egyéb emésztési problémák.

Ha ilyen panaszokat tapasztalsz, a legjobb, amit tehetsz, ha minél hamarabb elkezded a jótékony baktériumok pótlását.

Ha a bélrendszerünk túlságosan le van épülve, nem elegendő az erjesztett ételekből származó probiotikumokkal pótolni a veszteséget. Ilyenkor jöhetnek számításba a különböző probiotikum készítmények, melyek szedésével gyorsan és hatékonyan pótolhatóak a bélrendszerünket támogató jótékony mikroorganizmusok.

Puffadás és egyéb emésztőrendszeri problémák esetén kifejezetten javasolt egy pár hónapos probiotikumkúra, amely jó eséllyel megszüntetheti a panaszokat.

Milyen probiotikumokat tartalmazó étrend-kiegészítőt érdemes választani?

A bélflóra egyensúlyáért nem egyetlen probiotikum, nem is egy probiotikum-törzs felelős. Így természetesen nem elegendő egyetlen probiotikum vagy probiotikum-törzs bevitele a szervezetbe.

Milyen szempontokat kell tehát figyelembe venned, amikor probiotikum készítményt választasz?

• Olyan terméket érdemes vásárolni, amely minél több baktériumtörzset tartalmaz.

• Pénzkidobás adagonként 100 millió élő baktériumnál kevesebbet tartalmazó terméket választani.

• Az igazán korszerű készítmények savvédő köpeny segítségével biztosítják, hogy a baktériumok túléljék a gyomorsavat, az epesavat és az emésztő enzimeket.

• Fontos, hogy a termék prebiotikumokat is tartalmazzon. Így a probiotikumok táptalajt kapnak a megtelepedéshez, és nem ürülnek ki gyorsan a szervezetből.

A Vitaful Probiotics Probiotikum komplex 3 baktérium-törzssel, prebiotikummal és 4 vitaminnal megerősítve járul hozzá az egészséges bélflóra kialakításához. Adagonként több mint 1,2 milliárd jótékony baktériumot tartalmaz, ezzel hatékonyan csökkenti a puffadást, a bélgázképződést, a stressz vagy antibiotikum-kúra okozta hasmenést és a székrekedést.

A Vitaful Probiotics probiotikum készítményt kifejezetten olyan felnőttek számára fejlesztették ki, akik aktív, stresszes életet élnek és emiatt gyakran küzdenek emésztési problémákkal. A finom, ananász ízű gumivitamin 100% vegán, glutén-, laktóz-, és szójamentes.

Jól hangzik? Látogass el a vitaful.hu-ra és próbáld ki te is!

Kapcsolódó cikkek

10 érv a mediterrán étrend mellett

10 érv a mediterrán étrend mellett

A mediterrán étrend nem csak nagyon egészséges, de nagyon ízletes is. Amennyiben szeretnénk életmódot váltani, úgy jól tesszük, ha emellett az étrend mellett döntünk, merthogy nagyon sokat tehetünk az egészségünk érdekében. Mutatjuk, hogy hogyan!

Egy útmutató, amelyből mindent megtudhatsz a pilatesről

Egy útmutató, amelyből mindent megtudhatsz a pilatesről

Erősítsd a tested és elmédet ezzel az időtlen gyakorlattal!

Az illóolajok - DIY lakásfertőtlenítő teafaolaj és grapefruit illóolajjal – alkalmasak a lakás fertőtlenítésére is.

DIY lakásfertőtlenítő teafaolaj és grapefruit illóolajjal

Egyes illóolajok alkalmasak a fertőtlenítésre is. Ilyen például a teafa illóolaj és a grapefruit illóolaj. Mutatjuk, hogy milyen előnyös tulajdonságai vannak ezeknek az illóolajoknak.