10 érv a mediterrán étrend mellett

A mediterrán étrend az egyik legegészségesebb étrend a világon. Amennyiben emellett tesszük le a voksunkat, biztosak lehetünk benne, hogy a laborértékeink hamarosan a normális értékekhez fognak közelíteni, és ha lesznek is egészségügyi problémáink, egyre kevesebb tünettel kell majd számolnunk. De miért is olyan egészséges ez a táplálkozási forma? 10 érv is szól mellette, lássuk is, melyek ezek!
10 érv a mediterrán étrend mellett

1. érv – ez nem fogyókúra, hanem egy életmódváltás

A fogyókúrákkal az a baj, hogy csak meghatározott időszakokra szólnak. Sajnos, ahogy abbahagyjuk, a kilók ismét kezdenek ránk felkúszni, sőt, elképzelhető, hogy sokkal súlyosabbak leszünk, mint amilyenek a fogyókúra előtt voltunk. A mediterrán étrend olyan táplálékokat foglal magába, amelyek egytől-egyig egészségesek. Nem kell többé kalóriát sem számolgatni és emellett még a súlyunkat is kordában tudjuk tartani.

2. érv – friss, szezonális táplálékok

A mediterrán étrend alapja a friss zöldségek és gyümölcsök. Elsősorban a hazai, szezonális gyümölcsökre és zöldségekre támaszkodik. Ezek a termékek tele vannak értékes tápanyagokkal, azaz vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek mind-mind az egészségünket szolgálják.

3. érv – könnyen eltelítenek

Mivel a mediterrán táplálkozás előnyben részesíti a teljes kiőrlésű táplálékokat, így az emésztésünknek is jót tesz, hiszen a teljes kiőrlésű gabonából készült táplálékok sok rostot tartalmaznak, amelyek nem csak az emésztésre vannak pozitív hatással, hiszen könnyen eltelítenek, így kevesebbet is fogunk enni és még fogyni is fogunk.

4. érv – telítetlen zsírok előnyben

A mediterrán étrend nem csak változatos, hanem rendkívül egészséges is, hiszen a telített és a transzzsírok helyett, a telítetlen zsírokat helyezi előtérbe. Ilyen például az olívaolaj is, amely rendszeres fogyasztásával elkerülhetjük az olyan kónikus betegségeket – cukorbetegség, szív - és érrendszeri betegség –, amelyek többnyire a transzzsírok és az állati zsírok mértéktelen fogyasztása miatt alakulnak ki.

5. érv – a lehetőségek tárháza

A mediterrán étrend nem csak nagyon egészséges, de rengeteg ételvariációt is lehetővé tesz, hiszen nagyon sokféle ételt el lehet készíteni a zöldségekből, a gyümölcsökből, a gabonafélékből, a magvakból, a diófélékből, a sovány húsokból – többnyire halakból – az ízletes fűszernövényekből és az olívaolajból, mint értékes és hasznos alapanyagokból.

6. érv – ízletes fűszernövények

A mediterrán konyha többnyire olyan fűszernövényeket használ, amelyek gyógynövényként is funkcionálnak. Többek között ilyen a rozmaring, a bazsalikom, vagy a koriander, amelyek amellett, hogy nagyon finomak, nagyon egészségesek is, hiszen a többségük tele van antioxidánsokkal.

7. érv – egyszerű elkészítési mód

A mediterrán konyha nem csak azért népszerű, mert egészséges alapanyagokat használ fel az ételek elkészítésekor, hanem mert egyszerűen is lehet azokat elkészíteni.

8. érv – segít az életmódváltásban

A mediterrán ételek nagyon ízletesek, így nagyon könnyedén lehet életmódot váltani. Sokan azért nem mernek életmódot váltani, mert azt gondolják, hogy az egészséges táplálékok nem jó ízűek. A mediterrán étrendre ez egyáltalán nem jellemző.

9. érv – az agy működésére is pozitívan hat

Az agy működését jelentősen befolyásolják, mégpedig negatív irányba az olyan táplálékok, amelyek gyulladást okoznak a szervezetben. Ilyen a cukor, az egyszerű szénhidrátok, a vörös húsok és a transzzsírok. Mivel a mediterrán étrend nem tartalmazza ezeket az összetevőket, így az agy is fellélegezhet, sőt a mediterrán étrend alapanyagai gyulladásgátló hatással rendelkeznek.

10. érv – a szívnek is jót tesz

A mediterrán konyha nem csupán az agy működésére, hanem a szívre is pozitív hatást gyakorol. A mediterrán étrend hatására csökken az LDL-koleszterinszint, a trigliceridszint, a magas vérnyomás és még az artériák sem terhelődnek – az artériák falán plakkok képződnek az egészségtelen ételek hatására, amely szűkíti az ereket – így csökken a szívre és az érrendszerre nehezedő teher, így pedig nagyon sokat tehetünk a szív - és érrendszer egészségének fenntartása érdekében is.

Kapcsolódó cikkek

Egy útmutató, amelyből mindent megtudhatsz a pilatesről

Egy útmutató, amelyből mindent megtudhatsz a pilatesről

Erősítsd a tested és elmédet ezzel az időtlen gyakorlattal!

Fontos az alvás! - Hogyan aludhatjuk erőssé az immunrendszerünket?

Hogyan aludhatjuk erőssé az immunrendszerünket?

Bizonyított tény, hogy aki kialussza magát, könnyebben küzd meg a kórokozókkal.

Hogyan fogyjak eredményesen?

Hogyan fogyjak eredményesen?

A megoldás a személyre szabott menüsorokban keresendő.