DIY lakásfertőtlenítő teafaolaj és grapefruit illóolajjal

Ma már sokan használnak természetes szereket a lakásuk tisztántartására és fertőtlenítésére. A természetes szerek közé tartozik az ecet, a mosószóda, a citromsav és természetesen, az illóolajok is, hiszen manapság már nagyon széles a választék ezen a területen is. Az illóolajokat használhatjuk fertőtlenítésre, de illatosításra is, hiszen cseppenhetünk belőlük a felmosó vízbe, de egy vattakorongra csepegtetve, akár még a ruhásszekrénybe is rakhatjuk, hogy a ruháknak tiszta, kellemes és friss illata legyen. A fertőtlenítésre leginkább alkalmas a teafa és a grapefruit illóolaj. Cikkünkből kiderül, hogy miért olyan hasznos ez a két illóolaj, illetve egy DIY receptet is olvashatnak a kedves olvasók.
Az illóolajok - DIY lakásfertőtlenítő teafaolaj és grapefruit illóolajjal – alkalmasak a lakás fertőtlenítésére is.

A teafa illóolaj előnyei

A teafa illóolaj antibakteriális, antivirális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A teafa olajat alkalmazhatjuk az aromaterápiában, a bőr fertőzéseinek kezelésére és lakásfertőtlenítésre is. A bőrön alkalmazva, irritációt okozhat, így bőrpróbát kell végeznünk, illetve csakis valamilyen hordozóolajjal lehet ezt az illóolajat használni. Ez lehet például a kókuszolaj, vagy az olívaolaj. Míg a lakás fertőtlenítésére bátran használhatjuk, addig belső fogyasztása semmiképpen, mivel mérgező hatásokkal rendelkezik.

Mivel a teafaolaj antimikrobiális hatással rendelkezik, így hatékony lehet otthonunk fertőtlenítésében. Tisztítószert egyszerűen készíthetünk a teafaolaj felhasználásával víz, ecet és teafaolaj illóolaj kombinációjával, amelyet alkalmazhatunk a konyhapult, a zuhanyzó, a WC, a mosogató fertőtlenítésére. Mosáskor, még az öblítővízbe is cseppenthetünk belőle, de egyszerű módon is öblíthetjük a ruhákat, hiszen ecettel és illóolajjal is elvégezheti mosógépünk az öblítést. Mindkét összetevő fertőtlenít, ráadásul az ecet élénkíti a ruhák színét és még puhává is varázsolja azokat.

A grapefruit illóolaj előnyei

A grapefruit illóolaj is nagyon hasznos barátunk lehet a takarítás során. Vannak olyan grapefruit cseppek, amelyeket belsőleg is lehetséges fogyasztani, ezek nem károsak az egészségre, sőt antimikrobiális hatásuk kiemelkedő. A grapefruit olaj olyan baktériumtörzsekkel szemben nagyon hatékony, amelyek szennyezetett étel, vagy ital útján kerültek a szervezetbe. Hatékony a penészgombával szemben is, de vizet is fertőtleníthetünk a segítségével, sőt élelmiszerek tartósítására is alkalmas.

A belsőleg alkalmazható grapefruit csepp segít a gyulladás csökkentésében, a véráramlás fokozásában, segíti a szervezet citokin termelését, illetve a természetes immunválasz szabályozását.

Fertőtlenítőszer grapefruit és teafa illóolaj hozzáadásával

Egy spray palackba öntsünk 2 dl desztillált vizet, 1 dl ecetet, 15 csepp teafa illóolajat és 15 csepp grapefruit illóolajat. Nincs is más teendőnk, csak összeönteni és alaposan összerázni az összetevőket és már használhatjuk is a DIY fertőtlenítőszert. Használat előtt, alaposan fel kell rázni a palack tartalmát. Amikor elfogyott, készíthetünk egy újabb adagot. Használhatunk még citromfű illóolajat is, hiszen remekül pusztítja a baktériumokat, amely baktériumok jelen is lehetnek, el is szaporodhatnak a konyhapulton, a mosogatóban és a vágódeszkán, azaz minden olyan területen, ahol étellel dolgozunk.

Kapcsolódó cikkek

6 turbótipp a szemszárazság ellen

6 turbótipp a szemszárazság ellen

Néhány egyszerű szokással megelőzhető a fájdalmas szemgyulladás.

Egy útmutató, amelyből mindent megtudhatsz a pilatesről

Egy útmutató, amelyből mindent megtudhatsz a pilatesről

Erősítsd a tested és elmédet ezzel az időtlen gyakorlattal!

10 érv a mediterrán étrend mellett

10 érv a mediterrán étrend mellett

A mediterrán étrend nem csak nagyon egészséges, de nagyon ízletes is. Amennyiben szeretnénk életmódot váltani, úgy jól tesszük, ha emellett az étrend mellett döntünk, merthogy nagyon sokat tehetünk az egészségünk érdekében. Mutatjuk, hogy hogyan!