DIY lakásfertőtlenítő teafaolaj és grapefruit illóolajjal

Ma már sokan használnak természetes szereket a lakásuk tisztántartására és fertőtlenítésére. A természetes szerek közé tartozik az ecet, a mosószóda, a citromsav és természetesen, az illóolajok is, hiszen manapság már nagyon széles a választék ezen a területen is. Az illóolajokat használhatjuk fertőtlenítésre, de illatosításra is, hiszen cseppenhetünk belőlük a felmosó vízbe, de egy vattakorongra csepegtetve, akár még a ruhásszekrénybe is rakhatjuk, hogy a ruháknak tiszta, kellemes és friss illata legyen. A fertőtlenítésre leginkább alkalmas a teafa és a grapefruit illóolaj. Cikkünkből kiderül, hogy miért olyan hasznos ez a két illóolaj, illetve egy DIY receptet is olvashatnak a kedves olvasók.
Az illóolajok - DIY lakásfertőtlenítő teafaolaj és grapefruit illóolajjal – alkalmasak a lakás fertőtlenítésére is.

A teafa illóolaj előnyei

A teafa illóolaj antibakteriális, antivirális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A teafa olajat alkalmazhatjuk az aromaterápiában, a bőr fertőzéseinek kezelésére és lakásfertőtlenítésre is. A bőrön alkalmazva, irritációt okozhat, így bőrpróbát kell végeznünk, illetve csakis valamilyen hordozóolajjal lehet ezt az illóolajat használni. Ez lehet például a kókuszolaj, vagy az olívaolaj. Míg a lakás fertőtlenítésére bátran használhatjuk, addig belső fogyasztása semmiképpen, mivel mérgező hatásokkal rendelkezik.

Mivel a teafaolaj antimikrobiális hatással rendelkezik, így hatékony lehet otthonunk fertőtlenítésében. Tisztítószert egyszerűen készíthetünk a teafaolaj felhasználásával víz, ecet és teafaolaj illóolaj kombinációjával, amelyet alkalmazhatunk a konyhapult, a zuhanyzó, a WC, a mosogató fertőtlenítésére. Mosáskor, még az öblítővízbe is cseppenthetünk belőle, de egyszerű módon is öblíthetjük a ruhákat, hiszen ecettel és illóolajjal is elvégezheti mosógépünk az öblítést. Mindkét összetevő fertőtlenít, ráadásul az ecet élénkíti a ruhák színét és még puhává is varázsolja azokat.

A grapefruit illóolaj előnyei

A grapefruit illóolaj is nagyon hasznos barátunk lehet a takarítás során. Vannak olyan grapefruit cseppek, amelyeket belsőleg is lehetséges fogyasztani, ezek nem károsak az egészségre, sőt antimikrobiális hatásuk kiemelkedő. A grapefruit olaj olyan baktériumtörzsekkel szemben nagyon hatékony, amelyek szennyezetett étel, vagy ital útján kerültek a szervezetbe. Hatékony a penészgombával szemben is, de vizet is fertőtleníthetünk a segítségével, sőt élelmiszerek tartósítására is alkalmas.

A belsőleg alkalmazható grapefruit csepp segít a gyulladás csökkentésében, a véráramlás fokozásában, segíti a szervezet citokin termelését, illetve a természetes immunválasz szabályozását.

Fertőtlenítőszer grapefruit és teafa illóolaj hozzáadásával

Egy spray palackba öntsünk 2 dl desztillált vizet, 1 dl ecetet, 15 csepp teafa illóolajat és 15 csepp grapefruit illóolajat. Nincs is más teendőnk, csak összeönteni és alaposan összerázni az összetevőket és már használhatjuk is a DIY fertőtlenítőszert. Használat előtt, alaposan fel kell rázni a palack tartalmát. Amikor elfogyott, készíthetünk egy újabb adagot. Használhatunk még citromfű illóolajat is, hiszen remekül pusztítja a baktériumokat, amely baktériumok jelen is lehetnek, el is szaporodhatnak a konyhapulton, a mosogatóban és a vágódeszkán, azaz minden olyan területen, ahol étellel dolgozunk.

Kapcsolódó cikkek

Top 8 immunrendszer erősítő

Top 8 immunrendszer erősítő

Immunrendszerünk fokozásában sokat segíthet a testmozgás, a pozitív életszemlélet és a gyógynövények. Mutatjuk, hogy mivel erősíthetjük az immunrendszerünket, hogy az ellenállóbb legyen a betegségekkel szemben.

Az illóolajok - DIY lakásfertőtlenítő teafaolaj és grapefruit illóolajjal – alkalmasak a lakás fertőtlenítésére is.

DIY lakásfertőtlenítő teafaolaj és grapefruit illóolajjal

Egyes illóolajok alkalmasak a fertőtlenítésre is. Ilyen például a teafa illóolaj és a grapefruit illóolaj. Mutatjuk, hogy milyen előnyös tulajdonságai vannak ezeknek az illóolajoknak.

5 dolog, amit nem tudtál a másnaposságról - A másnaposság és az alkohol is káros az egészségre

5 dolog, amit nem tudtál a másnaposságról

A másnaposság akkor alakul ki, ha előző nap túl sok alkoholt fogyasztottunk. Ha lehet, ne vidd túlzásba az alkoholfogyasztást. A cikkből kiderül, hogy mit is kell tudni a másnaposságról.