A fogyókúra a fejben kezdődik

Talán kezdtél már olyan fogadalommal újévet, hogy „most biztosan, tutira, de ezerszázalékosan lefogyok!”... Nem vagy egyedül, minthogy abban sem, hogy január végére – február elejére ez a fogadalom általában – ha nem is semmissé válik – , de vagy az álomsúly lesz picit több, vagy az elérés határideje tolódik. Sajnos a december vége nem kedvez a kilóknak, amúgy „magyarosan” állunk hozzá mind a karácsonyhoz, mind a szilveszterhez és hát a jó magyar vendéglátáshoz, a finom ételek, a nasik és a forralt bor is hozzátartoznak... Talán hallottad már azt a mondást, hogy minden fogyókúra a fejben kezdődik, vagyis „át kell programozni” az agyunkat, az életünket egy tudatosabb, egészségtudatosabb verzióra.
Az átprogramozás a sikeres fogyás titka

De hogy is fogjunk hozzá?

A köretként bulgurt, quinoát választunk burgonya és rizs helyett, nasik helyett zöldséget fogyasztunk, csoki helyett valami egészséges alternatívát – mindent megteszünk, ami az egészséges életmódhoz kell, mégsem fogyunk. Gyakran itt adjuk fel, mert megszólal a kisördög a fejünkben: „Gyerünk, egyél csokit, megérdemled, neked az jár! Ki legyen kedves hozzád, ha nem saját magad?” Itt jön az átprogramozás: nem azt kell tennünk, ami jól hangzik, hanem az, ami nekünk egészséges. Jól hangzik a csoki, de tudom, hogy nekem az ártani fog, nem eszem meg. Átprogramozás, amit tudatosítanom kell magamban:

Ellen tudok állni a kísértésnek.

Ne a karcsúságot, hanem az egészséget célozzuk meg! A karcsúság vagy a jó alak már csak a ráadás legyen. A test érzi, mire van szüksége, nekünk csak felelősséggel kell dönteni, hogy mivel tápláljuk. Képzeljük el úgy, mint egy drága autót. Ha rossz üzemanyagot tankolunk bele, meddig bírja jó állapotban? A testünk, az életünk is egy drága kincs, hiszen egy van csak belőle, bánjunk jól vele! Átprogramozás az agyban és már tudatosak is vagyunk:

Azt eszem, ami jó a szervezetemnek.

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy valóban mi okozza a túlsúlyt. A nem megfelelő táplálkozás? A sportolás mennyisége (hiánya)? Az ülőmunka? Az életstílusunk? Több tényezős lehet, meg kell vizsgálnunk magunkat, a szokásainkat és a környezetünket. Átprogramozás:

Úgy élek, ahogy az a szervezetemnek jó.

Aki lemondással étkezik, az hamarabb lefogy. Ez akár igaz is lehet, de a szervezet egy idő után észlelni fogja, hogy valamiből hiánya van, ezért elégedetlenséget érez és nő a vágy a „hiánytermék” után. Ez a vágy egyre gyakoribb lesz és egy idő után leküzdhetetlen éhségérzetet érzünk – például egy kocka csokoládé után vágyakozva. Ha kiegyenlítetten táplálkozunk, akkor ez a vágy egyre kevesebbszer fordul elő, így lassan az életmódunkat is hozzá tudjuk ehhez igazítani. Tehát nem egy álomsúlyt kell kialakítani és azt gyorsan elérni, mert ha elértük a kívánt célt, akkor óhatatlanul elkezdünk normálisan étkezni, amivel még több jön fel, mint amennyit leadtunk. Ezt hívják ún. jojo-effektusnak. Átprogramozás segíthet abban, hogy ne célokat kergessünk, hanem:

Váltsunk életmódot!

Akik idegességükben esznek, azokat érzelmi evőknek hívjuk. Ez a szokás már gyermekkorban is kialakulhat, amikor például anya egy gumicukrot ad a síró vagy bosszankodó gyereknek, vagy a rossz jegyek után csokit kap vigasztalásul. Ekkor ültetjük el azt az érzést a gyermekben, hogy ha stressz ér, nassolni kell, mert „nem is vagyok olyan rossz, mint ahogy a rossz jegy mutatja” vagy „bár mérges vagyok, de ha cukrot kapok, elmúlik a bánat”. Az érzelmi evők a stresszt vezetik le étkezéssel, nassolással. Átprogramzás:

Ha stressz ér, egészséges nassokat fogyasztok vagy elmegyek egy órát sétálni vagy kicsit futni a parkba.

Néha nehezünkre esik felkelni a kanapéról azért, hogy mozogjunk. Pedig a mozgás sokkal jobb, mint a nass: kalóriás éget, izmot épít, ráadásul levezeti a stresszt is. A home office mellett, amit a koronavírus hozott magával, kell is mozogni, kell, hogy kimenjünk a levegőre kicsit sportolni. Ne keressük az alkalmas időt, mert az soha nem jön el. Szerezz be jó futózenéket vagy kérd egy futótárs segítségét (akár online is) és indulj! „Csak csináld!” – mondja sok fitness-edző is mottóként. Csak csináld, és az idővel egyre könnyebb lesz, sőt szokásoddá válik. Itt is segít az átprogramozás:

Egy életem van, azzal töltöm el, ami jólesik és ami egészséges!

Ne feledd: minden fejben dől el!

Kapcsolódó cikkek

A cukor sok betegség okozója lehet - Top 9 ok a cukor elkerülésére- ezért is kell elkerülni.

Top 9 ok a cukor elkerülésére

A cukor nagyon egészségtelen, emellett még gyulladást is okoz. A krónikus gyulladás pedig olyan betegségeket okozhat, mint cukorbetegség, szívbetegség, vagy rákos megbetegedés. Mutatjuk, mi mindenre van még káros hatással a cukor.

Fontos az alvás! - Hogyan aludhatjuk erőssé az immunrendszerünket?

Hogyan aludhatjuk erőssé az immunrendszerünket?

Bizonyított tény, hogy aki kialussza magát, könnyebben küzd meg a kórokozókkal.

A rendszeres testedzés - A rendszeres mozgás hatása az agy működésére – jó hatással van a kognitív funkciókra.

A rendszeres mozgás hatása az agy működésére

A rendszeres mozgás pozitívan hat az agy működésére, hiszen javítja a kognitív funkciókat. Mutatjuk, hogy miben hatásos még a rendszeres mozgás.