Okoseszközök az egészség szolgálatában

Életünk jelentős hányadát töltjük okoseszközök használatával, melyek közül a legáltalánosabb az okostelefon.
Okoseszközök az egészség szolgálatában

Életünk jelentős hányadát töltjük okoseszközök használatával, melyek közül a legáltalánosabb az okostelefon. Az alkalmazásfejlesztők a munkától az életnaplózáson és bugdet alkalmazásokon keresztül a szórakozásig szinte minden területet lefednek. Van azonban egy szegmens, amihez önmagában az okostelefon nem elég, ez pedig az egészségünk. A napi folyadékfogyasztást, a kalória- és szénhidrátbevitelt, a rendszeres testmozgást rögzítő és elemző mobilapplikációk valóban képesek az egészségesebb életmód felé terelni a felhasználókat. Azok számára viszont, akik már együtt élnek egy betegséggel, vagy állapotváltozással, esetleg meg akarják előzni azok kialakulását, szükségük van olyan okoseszközökre, amelyek egy mobiltelefonnal kiegészítve, vagy akár anélkül is képesek napi szinten monitorozni egészségügyi adatainkat.

Betegség- és szenvedéstudat helyett együttélés

A magyar nyelv csodálatos rugalmassága és kifejezőkészsége tökéletesen lefedi a különbséget betegségben szenvedés és betegséggel való együttélés között. Hosszadalmas folyamat, amíg megtanulunk együttélni egy tartós állapotváltozással, annak minden velejárójával, ami bizony nemcsak fizikailag megterhelő.

Hazánkban a két leggyakoribb krónikus állapotváltozás a szív- és érrendszeri (keringési) megbetegedések és a cukorbetegség. Ezek az állapotváltozások és kísérő tüneteik teljes életmódváltást, túlnyomó részben gyógyszerek szedését, vagy öninjekciózást, valamint szigorú, napi szintű monitorozást követelnek meg. Egy egészséges ember számára elképzelhetetlen mértékben kell megváltoztatni szokásainkat, étrendünket, feladni a szabadság és önrendelkezés egy részét, ami kiszolgáltatottá tesz.

E betegségekkel való együttélés kifejezetten magas szintű mentális fegyelmet követel. Az apró kilengések rendszeres ismétlődése - legyen az csupán egy harapásnyi édes, zsíros, fűszeres étel akár - súlyos következményekhez, szövődményekhez vezethetnek. Ám amíg eljutunk a fegyelem e szintjére, és napi rutinná válnak az új szabályok, addig a habitusunktól függően kialakulhat a betegség- és szenvedéstudat, ami negatívan befolyásolja az betegség lefolyását is.

Szerencsére ma egy olyan korszakban élünk, ahol az információs/digitális technológia átsegíthet minket a napi szintű monitorozáson és a kiszolgáltatottság leküzdésén.

A napi állapotfelmérést szolgáló okoseszközök

Az alapvető, korábban egészségügyi ellátást igénylő procedúrákat ma már otthon, önállóan is el tudjuk végezni. Ebben hathatós segítségünkre vannak a napi állapotfelmérést szolgáló okoseszközök.

Vércukormérő

Akár gyógyszeres, akár inzulininjekciós terápiával jár a cukorbetegség kezelése, nem nélkülözheti a napi szintű, akár többszöri vércukormérést. Ehhez a legtöbben vércukormérő készüléket és tesztcsíkokat használnak. Míg korábban egy kockás füzetbe, vagy excel táblázatban vezettük a vércukornaplót, addig a modern digitális technológia mobilapplikációkat és a felhőalapú tárolás lehetőségét adja a kezünkbe, valamint olyan okos vércukormérő készülékeket, melyek önmagukban, vagy az okostelefonnal szinkronizálva oldják meg helyettünk a naplózást.

Vérnyomásmérő

A szív- és érrendszeri állapotváltozások napi szintű monitorozásához elengedhetetlen a vérnyomásmérés és a vérnyomás naplózása. Az, hogy ezt is képesek vagyunk önállóan elvégezni az okos vérnyomásmérő segítségével, feloldja a betegség ténye okozta stresszt és támogatja az emberhez méltó, teljes értékű életvitel kialakítását.

Okosmérleg

Paradox módon az elhízás egyszerre oka és következménye is metabolikus szindróma, az inzulinrezisztencia, a cukorbetegség, és a keringési problémák kialakulásának. Ugyan a genetikai tényezők szerepe felett nem hunyhatunk szemet, de míg a DNS-ünkön nem tudunk változtatni, életmódváltással elérhető a testsúly csökkentése, ami a konzervatív terápia alapvető része. Ez az a pont, ahol az okosmérleg egyszerűvé, kényelmesebbé teszi a testsúlymérést és egyúttal az életvitelt is.

Az okosmérleg nemcsak a terápia, de a betegségmegelőzés és egészségmegőrzés szerves része is egyben, ám ezen a fronton nem egyedül teljesít szolgálatot.

Az egészségmegőrzést szolgáló okoseszközök

Az egészségmegőrzés - a ritka kivételektől eltekintve - sajnálatos módon nem képezi részét sem a családi, sem az iskolai oktatásnak, nevelésnek, pedig fontossága a betegségmegelőzésben vitathatatlan. Az egészséges étrend kialakítása, a rendszeres testmozgás mellett ma már olyan, korábban nem figyelt tényezőkkel is számolnunk kell, mint az UV-sugárzás, és a bőrhidratáltság.

A bőr egészségének ellenőrzése nem hiúsági kérdés. A növekvő környezetszennyezés és az ózonréteg ritkulásának egyenes következménye, hogy az életkor előrehaladtával komoly bőrproblémákkal kell szembesülnünk, ha nem fordítunk elég figyelmet a bőr egészségére. A bőr, mint az immunrendszer első védelmi vonala folyamatos környezeti terhelésnek van kitéve, melyek közül a hő és az UV-sugárzás okozza a legkomolyabb károkat.

Bőrtípustól függően persze kozmetikai termékekkel, táplálék-kiegészítőkkel, és optimális folyadékbevitellel támogathatjuk bőrünk alapvető védelmi funkcióit, ám kiemelt esetekben szükség lehet a bőrhidratáltság ellenőrzését szolgáló okoseszközre is, a környezet, időjárás és éghajlat függvényében pedig UV-sugárzást mérő készülékre.

Az egészségmonitorozást szolgáló okoseszközök használatának nemcsak kényelmi előnyei vannak. A tény, hogy önállóan képesek vagyunk elvégezni az alapvető vizsgálatokat, és egyúttal megértjük, elfogadjuk a naplózás szükségességét, feloldja a passzív szenvedés ambivalenciáját és visszaadja kezünkbe az sorsunk feletti döntés és irányítás lehetőségét.

Kapcsolódó cikkek

A rendszeres testedzés - A rendszeres mozgás hatása az agy működésére – jó hatással van a kognitív funkciókra.

A rendszeres mozgás hatása az agy működésére

A rendszeres mozgás pozitívan hat az agy működésére, hiszen javítja a kognitív funkciókat. Mutatjuk, hogy miben hatásos még a rendszeres mozgás.

A cukor sok betegség okozója lehet - Top 9 ok a cukor elkerülésére- ezért is kell elkerülni.

Top 9 ok a cukor elkerülésére

A cukor nagyon egészségtelen, emellett még gyulladást is okoz. A krónikus gyulladás pedig olyan betegségeket okozhat, mint cukorbetegség, szívbetegség, vagy rákos megbetegedés. Mutatjuk, mi mindenre van még káros hatással a cukor.

Hogyan legyünk egészségesek?

Hogy maradhatunk egészségesek télen? 2. rész

“Maradjunk egészségesek!” — Ebben az évben olyan gyakran halljuk ezt a mondatot, mint előtte soha. De ez hogyan tud megvalósulni? Hogy tudunk például jól megelőzni egy meghűlést? Megpróbáljuk most bemutatni mit tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében