Munkahelyi stressz - hogyan kerülhető el?

Minden munkahelyen vannak stresszes napok, még akkor is ha teljes szíveddel szereted azt amit csinálsz. Azonban nagyon fontos, hogy tudjuk kezelni a munkahleyi stresszt, hiszen ellenkező esetben az egészségünkre tud menni a sok idegeskedés.
Hogyan kerüljük el a munkahelyi stresszt?

Minden munkahelyen vannak stresszes napok, még akkor is ha teljes szíveddel szereted azt amit csinálsz. Azonban nagyon fontos, hogy tudjuk kezelni a munkahelyi stresszt, hiszen ellenkező esetben az egészségünkre tud menni a sok idegeskedés.

Rövid távon leginkább fejfájást, hasfájást, alvási zavarokat és koncentrációs problémákat okoz, azonban hosszú távon akár magas vérnyomást, álmatlanságot és szív problémákat is tud eredményezni. Sok ember aki túl stresszes környezetben él, próbálja levezetni a benne felgyülemlett feszültséget gyors ételek fogyasztásával, dohányzással vagy esetleg túlzott alkohol fogyasztással, ezzel szemben néhány szabály betartásával könnyen kezelhetjük a körülöttünk lévő stresszt.

Az egyik legfontosabb dolog, hogy sportolj rendszeresen. A jóga az egyik legjobb stressz levezető sport, azonban bármilyen más mozgás is jótékony hatással van a kikapcsolódásra. Bármit csinálsz legyen az egy közös vacsora a barátokkal vagy egy családi mozi a lényeg, hogy örömödet lásd benne.

A megfelelő minőségi alvás is nagyon fontos, amikor a stresszről beszélünk, hiszen kialvatlanul nem tudunk koncentrálni megfelelően a feladatainkra és még inkább idegesek leszünk. Próbálj meg kialakítani egy alvási szokást és este már nem számítógépezni vagy TV-t nézni, hiszen ezek mind serkentőleg hatnak az agyunkra.

Próbáld meg úgy kialakítani a munkahelyi környezeted, hogy minél jobban érezd magad. Egy érdekes dolog, hogy Dániában rengeteg munkahelyen az irodák kertjeibe padokat és asztalokat helyeznek el, így az ott dolgozók a friss levegőn tudják elfogyasztani az ebédjüket. Ezáltal sokkal energetikusabban és kipihentebben tudnak neki látni az ebéd utáni munkának.

Minden ember különböző, így fontos kitapasztalnod, hogy te hogyan tudsz a legjobban pihenni és feltöltődni energiával. Manapság már rengeteg fajta módszer van, mint például meditáció, jóga, különböző légzési technikák, amik nagyon könnyen tudnak segíteni kikapcsolódni. Kezd el, hogy minden nap csak pár tíz percet szánsz arra, ami téged boldoggá tesz, legyen az egy séta, egy zene meghallgatása vagy egy finom egészséges étel elkészítése. Amikor egy stresszes helyzet elé állít az élet, gondolj mindig ezekre a boldog, örömteli percekre.

Az utolsó, de talán egyik legfontosabb dolog, amikor erről a témáról beszélünk, hogy készíts minden nap egy tervet, hogy aznapra mi a teendőd. Ezzel a módszerrel semmit sem fogsz elfelejteni és ha mindet megcsináltad, elégedetten fogod magad érezni. Azonban fontos tudnunk a saját határainkat, így nem vállaljuk túl magunkat és nem érezzük magunkon a nyomást, hogy azonnal meg kell mindent oldanunk. Ahelyett, hogy állandóan kíméletlen és kritikus vagy önmagaddal, próbáld meg biztatni magad különböző célokkal, ami lehet egy várva várt utazás vagy esetleg egy találkozó a barátaiddal.

Kapcsolódó cikkek

Egy útmutató, amelyből mindent megtudhatsz a pilatesről

Egy útmutató, amelyből mindent megtudhatsz a pilatesről

Erősítsd a tested és elmédet ezzel az időtlen gyakorlattal!

10 érv a mediterrán étrend mellett

10 érv a mediterrán étrend mellett

A mediterrán étrend nem csak nagyon egészséges, de nagyon ízletes is. Amennyiben szeretnénk életmódot váltani, úgy jól tesszük, ha emellett az étrend mellett döntünk, merthogy nagyon sokat tehetünk az egészségünk érdekében. Mutatjuk, hogy hogyan!

6 turbótipp a szemszárazság ellen

6 turbótipp a szemszárazság ellen

Néhány egyszerű szokással megelőzhető a fájdalmas szemgyulladás.