A jóga top 10 előnye

A jóga nem csupán az egész test átmozgatásában lehet a segítségünkre, hanem a mentális és a szellemi egészségünket is biztosítani tudja. A jógának számos, az egészségre gyakorolt pozitív hatása létezik. A rendszeres jógagyakorlatokkal kalóriát égethetünk, amely a fogyást támogatja meg, de az izmok erősítésében is aktívan részt vesz. A rendszeresen végzett gyakorlatok segítenek a rugalmasság fenntartásában és fokozásában, illetve a stresszcsökkenést is elősegítik. Azok, akik egyszer belekóstoltak a jóga világába, soha többé nem szeretnék mellőzni az életükből, merthogy a jóga egyfajta pozitív életérzést is biztosít és magabiztosságot is nyújt az élet feszültségtől övezett mindennapjaiban. A cikkben felsoroljuk, hogy milyen előnyei, hatásai vannak a jógának.
Ezért jó a jóga - a jóga nagyon hatékony, számos egészségügyi előnye is van

1. Fokozza az anyagcserét

Nem véletlen, hogy a negyven fölötti hölgyek körében olyan népszerű a jóga. Ebben az életkorban már egyre többen küzdenek a változókorral, illetve anyagcsere problémákkal. A változókor szakaszában az anyagcsere lelassul, így egyre többen szenvednek a súlygyarapodás miatt. A jóga nem csak a test anyagcseréjét javítja, hanem egy életmódváltást – egészséges táplálkozás – is lehetővé tesz, amely segít a fogyásban.

2. Az izmok is hálásak lesznek

A jógagyakorlatok lehetővé teszik a test izmainak alapos átmozgatását, ezzel nem csak megerősíti, hanem tonizálja is azokat, azaz segít az izmokban felgyűlt feszültség oldásában. Gyakran a fejfájást is izomfeszülés okozza, így a jóga gyakorlatai még a fejfájás kezelésében is hasznosak lehetnek.

3. Pozitívan hat a rugalmasságra

Ahogy idősödünk, úgy egyre nehezebben mennek az olyan mozdulatunk, ahol a rugalmasságunk kerül előtérbe. Nos, a jóga fokozza a rugalmasságot, így a jövőben könnyedén tudunk majd leguggolni, vagy a szekrény tetejéről levenni valamit.

4. A testtartás is jobb lesz

A kor előrehaladtával és az íróasztalnál eltöltött idő miatt, egyre görnyedtebbek is lehetünk. A jóga nagyon hatékony, hiszen elősegíti a helyes testtartás kialakítását, mindemellett a nyak és a hát fájdalmát is eredményesen szünteti meg.

5. Segít a vércukorszint csökkentésében

A jóga nem csak a vércukorszint csökkentésében lehet a segítségünkre, hanem csökkenti az LDL – koleszterinszintet, miközben javítja a HDL- koleszterinszint értékét. Emellett javítja a test inzulinérzékenységét és még a fogyást is megtámogatja.

6. Az immunfokozásban verhetetlen

A rendszeresen végzett jógagyakorlatok erősítik az immunfunkciókat. A jóga megerősíti az immunrendszerünket, ily módon hatékonyan képes megküzdeni a betegségeket okozó fertőzésekkel szemben.

7. Jó hatással van a vér áramlására

A rendszeres mozgás, így a jóga során végzett gyakorlatok is, jó hatással vannak a szív - és érrendszer működésére. Azonban nem csak a szív működése lesz jobb, de a hatékony oxigénszállítás miatt a tüdő is jobb egészségnek örvend majd.

8. A tüdő hatékonyabb működését is megtámogatja

A jóga nem csak az oxigénszállításban segít, de a tüdő kapacitása is megnövekszik, ami pedig elősegíti a légúti problémák kezelését.

9. Jobb alvást biztosít

Mivel a jóga hatékony a stressz csökkentésében, ezért még az alvás minősége is javulhat. A jóga lecsendesíti az elmét, hasonlatosan a meditációhoz, ami kiegyensúlyozottabb, boldogabb életet eredményez.

10. Pozitív lesz az önértékelés

Azok, akik rendszeresen hódolnak ennek a mozgásnak, azaz sokat jógáznak, arról számoltak be, hogy nem csak az önértékelésük növekedett, hanem sokkal jobban el tudták fogadni a körülöttük lévő világot.

Kapcsolódó cikkek

Egy útmutató, amelyből mindent megtudhatsz a pilatesről

Egy útmutató, amelyből mindent megtudhatsz a pilatesről

Erősítsd a tested és elmédet ezzel az időtlen gyakorlattal!

A jókedv kedvezően hat az immunrendszer működésére

A jókedv kedvezően hat az immunrendszer működésére

Az erős immunrendszer nagyon hatékonyan képes védekezni a kórokozókkal szemben. Az immunrendszer erősítése minden életkorban kiemelt feladat. Még a pozitív hangulat is erősítheti az immunrendszerünket. A cikkből az is kiderül, hogyan.

5 dolog, amit nem tudtál a másnaposságról - A másnaposság és az alkohol is káros az egészségre

5 dolog, amit nem tudtál a másnaposságról

A másnaposság akkor alakul ki, ha előző nap túl sok alkoholt fogyasztottunk. Ha lehet, ne vidd túlzásba az alkoholfogyasztást. A cikkből kiderül, hogy mit is kell tudni a másnaposságról.