A jóga top 10 előnye

A jóga nem csupán az egész test átmozgatásában lehet a segítségünkre, hanem a mentális és a szellemi egészségünket is biztosítani tudja. A jógának számos, az egészségre gyakorolt pozitív hatása létezik. A rendszeres jógagyakorlatokkal kalóriát égethetünk, amely a fogyást támogatja meg, de az izmok erősítésében is aktívan részt vesz. A rendszeresen végzett gyakorlatok segítenek a rugalmasság fenntartásában és fokozásában, illetve a stresszcsökkenést is elősegítik. Azok, akik egyszer belekóstoltak a jóga világába, soha többé nem szeretnék mellőzni az életükből, merthogy a jóga egyfajta pozitív életérzést is biztosít és magabiztosságot is nyújt az élet feszültségtől övezett mindennapjaiban. A cikkben felsoroljuk, hogy milyen előnyei, hatásai vannak a jógának.
Ezért jó a jóga - a jóga nagyon hatékony, számos egészségügyi előnye is van

1. Fokozza az anyagcserét

Nem véletlen, hogy a negyven fölötti hölgyek körében olyan népszerű a jóga. Ebben az életkorban már egyre többen küzdenek a változókorral, illetve anyagcsere problémákkal. A változókor szakaszában az anyagcsere lelassul, így egyre többen szenvednek a súlygyarapodás miatt. A jóga nem csak a test anyagcseréjét javítja, hanem egy életmódváltást – egészséges táplálkozás – is lehetővé tesz, amely segít a fogyásban.

2. Az izmok is hálásak lesznek

A jógagyakorlatok lehetővé teszik a test izmainak alapos átmozgatását, ezzel nem csak megerősíti, hanem tonizálja is azokat, azaz segít az izmokban felgyűlt feszültség oldásában. Gyakran a fejfájást is izomfeszülés okozza, így a jóga gyakorlatai még a fejfájás kezelésében is hasznosak lehetnek.

3. Pozitívan hat a rugalmasságra

Ahogy idősödünk, úgy egyre nehezebben mennek az olyan mozdulatunk, ahol a rugalmasságunk kerül előtérbe. Nos, a jóga fokozza a rugalmasságot, így a jövőben könnyedén tudunk majd leguggolni, vagy a szekrény tetejéről levenni valamit.

4. A testtartás is jobb lesz

A kor előrehaladtával és az íróasztalnál eltöltött idő miatt, egyre görnyedtebbek is lehetünk. A jóga nagyon hatékony, hiszen elősegíti a helyes testtartás kialakítását, mindemellett a nyak és a hát fájdalmát is eredményesen szünteti meg.

5. Segít a vércukorszint csökkentésében

A jóga nem csak a vércukorszint csökkentésében lehet a segítségünkre, hanem csökkenti az LDL – koleszterinszintet, miközben javítja a HDL- koleszterinszint értékét. Emellett javítja a test inzulinérzékenységét és még a fogyást is megtámogatja.

6. Az immunfokozásban verhetetlen

A rendszeresen végzett jógagyakorlatok erősítik az immunfunkciókat. A jóga megerősíti az immunrendszerünket, ily módon hatékonyan képes megküzdeni a betegségeket okozó fertőzésekkel szemben.

7. Jó hatással van a vér áramlására

A rendszeres mozgás, így a jóga során végzett gyakorlatok is, jó hatással vannak a szív - és érrendszer működésére. Azonban nem csak a szív működése lesz jobb, de a hatékony oxigénszállítás miatt a tüdő is jobb egészségnek örvend majd.

8. A tüdő hatékonyabb működését is megtámogatja

A jóga nem csak az oxigénszállításban segít, de a tüdő kapacitása is megnövekszik, ami pedig elősegíti a légúti problémák kezelését.

9. Jobb alvást biztosít

Mivel a jóga hatékony a stressz csökkentésében, ezért még az alvás minősége is javulhat. A jóga lecsendesíti az elmét, hasonlatosan a meditációhoz, ami kiegyensúlyozottabb, boldogabb életet eredményez.

10. Pozitív lesz az önértékelés

Azok, akik rendszeresen hódolnak ennek a mozgásnak, azaz sokat jógáznak, arról számoltak be, hogy nem csak az önértékelésük növekedett, hanem sokkal jobban el tudták fogadni a körülöttük lévő világot.

Kapcsolódó cikkek

Fontos az alvás! - Hogyan aludhatjuk erőssé az immunrendszerünket?

Hogyan aludhatjuk erőssé az immunrendszerünket?

Bizonyított tény, hogy aki kialussza magát, könnyebben küzd meg a kórokozókkal.

5 dolog, amit nem tudtál a másnaposságról - A másnaposság és az alkohol is káros az egészségre

5 dolog, amit nem tudtál a másnaposságról

A másnaposság akkor alakul ki, ha előző nap túl sok alkoholt fogyasztottunk. Ha lehet, ne vidd túlzásba az alkoholfogyasztást. A cikkből kiderül, hogy mit is kell tudni a másnaposságról.

10 érv a mediterrán étrend mellett

10 érv a mediterrán étrend mellett

A mediterrán étrend nem csak nagyon egészséges, de nagyon ízletes is. Amennyiben szeretnénk életmódot váltani, úgy jól tesszük, ha emellett az étrend mellett döntünk, merthogy nagyon sokat tehetünk az egészségünk érdekében. Mutatjuk, hogy hogyan!