7 étel, ami valóban lassítja az öregedési folyamatokat

Mindenkinek az az egyik nagy vágya, hogy sokáig éljen. Hogy ne keserítsék meg az életét különféle betegségek. Nem kell ahhoz táplálkozási szakértőnek lennünk, hogy tudjuk, a hosszú élet egyik kulcsa, az egészséges táplálkozás. Azt már mindenki álmából felkeltve is tudja, hogy milyen ételek hizlalnak, okoznak krónikus gyulladást és ezzel együtt betegségeket. De azt is tudjuk, hogy mely táplálékok hosszabbítják meg az életünket, ha rendszeresen fogyasztjuk azokat? A cikkben ilyen táplálékokat sorolunk fel. Olyan táplálékok ezek, amelyek nagyon sok antioxidánst tartalmaznak, azaz olyan tápanyagokkal vannak tömve, amelyek jelentősen képesek lelassítani az öregedési folyamatokat.
7 étel, ami valóban lassítja az öregedési folyamatokat

A mandula

A mandula nagyon sok rostot, fehérjét és olyan egészséges zsírokat is tartalmaz, amelyeket zsírbarát zsíroknak is nevezhetünk. Már napi egy maréknyi mandula is sokat számít, hiszen így kisebb lesz az esélye, hogy rákos megbetegedésben, szívbetegségben vagy légzőszervi betegségben fogunk meghalni.

Chia mag

A chia mag nagyon sok rostot tartalmaz. A rost az egészséges emésztés egyik legfontosabb tápláléka, hiszen eltelít, csökkenti az étvágyat, így kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz, azaz könnyedén meg tudjuk őrizni az ideális alakunkat. A rostokban gazdag táplálkozás nagyon lényeges, hiszen szabályozza a vércukorszintet, és ezzel nem csak a 2-es típusú cukorbetegség kockázata csökken, de kisebb lesz az esélye a szívbetegségek kialakulásának is.

Áfonya

Az áfonya nagyon sok antioxidánst tartalmaz. Az antioxidánsok lassítják az öregedési folyamatokat és rendkívül hatékonyak a betegségek kialakulása ellen. Az áfonya például olyan bioaktív vegyületeket, flavonoidokat tartalmaz, amelyeket összefüggésbe hozták a hosszabb élettartammal. Az életünket, minden más, flavonoidban gazdag táplálék meghosszabbíthatja. Például az eper, a paprika, de még a vörösbor is, ha mértékkel fogyasztjuk.

Paradicsom

Amikor gyulladás keletkezik a szervezetben, a szervezet jó esetben leküzdi azt. Azonban a gyulladás krónikussá is válhat, ami sok – sok betegség okozója is lehet. A paradicsom sokat segíthet a gyulladás elleni küzdelemben, amit a likopin – tartalmának köszönhetünk. A likopin nem csak a gyulladás csökkentésében, hanem az olyan krónikus betegségek csökkentésében is a segítségünkre lehet, mint rák, vagy szív - és érrendszeri betegségek.

Bab

A bab méltatlanul van mellőzve, hiszen a szupertáplálékok sorát gyarapítja. A bab nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, rostot, mikrotápanyagokat, miközben alacsony a zsír - és a kalóriatartalma. A bab, emellett koleszterinmentes táplálék is, amely szintén segít minimalizálni a krónikus betegségeket.

Lazac

A lazac elsősorban a szív egészségére van pozitív hatással. A lazac omega – 3 zsírsavakban gazdag, amelyek csökkentik a vérnyomást és segíthetnek megelőzni a szívbetegségeket. Mindemellett az omega – 3 zsírsavak csökkentik a szervezetben a triglicerid –és a gyulladásos markerek szintjét.

Gomba

Ma szupertápláléknak számítanak a gombák is, hiszen sok D-vitamint tartalmaznak, amely vitamin az immunrendszer egészségét szolgálja. Márpedig, ha az immunrendszerünk kielégítően működik, akkor az egészségünkkel sem lesz baj, akár életünk végéig sem.

Kapcsolódó cikkek

3 táplálék, ami gyulladást és fájdalmat okoz

3 táplálék, ami gyulladást és fájdalmat okoz és 3 táplálék, ami megszünteti mindkettőt

A gyulladás nagyon veszélyes. Akut formában még nem, de ha krónikussá válik, akkor már okozhat komoly és súlyos betegségeket. A cikkben bemutatunk 3 gyulladást okozó és 3 gyulladáscsökkentő táplálékot.

Sokat tehetünk - Jó szokások és táplálékok az immunrendszer védelmében – az immunrendszer védelmében.

Jó szokások és táplálékok az immunrendszer védelmében

Az immunrendszerünk védelme fontos. Minél több mindent megteszünk annak érdekében, hogy megóvjuk a szervezetünket a kórokozók támadásaival szemben, annál több esélyünk van a betegségek elkerülésére. Mutatjuk is, hogy mit tehetünk az immunrendszerünk védel

A sokunkat érintő allergia - mit tehetünk az allergia ellen?

A sokunkat érintő allergia

A ma embere sok mindenre lehet allergiás. Az immunrendszer nem megfelelő működése is okozhatja az allergia kialakulását. Mit tehetünk, ha allergiásak vagyunk? A cikkben, választ kaphatunk a kérdéseinkre.