A stressz negatív hatásai

A stressznek nem csak negatív hatása van, hanem pozitív is. Valamennyi stresszre mindenkinek szüksége van, hiszen kiemelt szerepe van a teljesítmény fokozásában. Azonban a stressz, tartósan is jelen lehet az életünkben, amikor is krónikussá válik. A krónikus stressz pedig már okozhat komoly tüneteket és megbetegedéseket. A stressz minden szervünkre hatást gyakorol, sőt még a krónikus fájdalom kialakulásában is szerepe lehet. A cikkből kiderül, hogy milyen hatással lehet ránk, a hosszú ideig fennálló stressz.
A stressz negatív hatásai

A stressz és a gyorsabb légzés

A stressz, a légzésünket is befolyásolja. Stressz hatása alatt hajlamosabbak vagyunk gyorsabban, kapkodva venni a levegőt. Egészséges emberekre ez nem jelent akkora veszélyt, viszont akiknek légzési gondjaik vannak, például tüdőbetegségben szenvednek, vagy asztmásak, a tüneteik felerősödhetnek.

A stressz és a cukorbetegség

A stressz, egy krónikus betegség. Azok, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek, stressz hatására állapotrosszabbodást is tapasztalhatnak. Amikor a szervezetben megemelkedik a kortizolszint, úgy a szervezet még több glükózt állít elő, ami egy egészséges embernek nem jelent gondot, de egy cukorbetegségben szenvedő személynek igen is probléma. Hiszen olyan tünetek alakulhatnak ki, mint homályos látás, fáradtság és a fertőzések is fokozódhatnak.

A stressz idegrendszerre gyakorolt hatása

Amikor stresszhatás alá kerülünk, legelőször az idegrendszerünk érzékeli a veszélyt. Az agy ezt a vészjelet a hipotalamusznak adja le, majd adrenalin termelődik a szervezetben, amely fokozza a vérnyomást, de a szívverés és a légzés is gyorsabbá válik. Stressz hatására a szervezetben megemelkedik a stresszhormon szintje is. Egyeseknek a veszély elmúltával, csökken a kortizol szintje, míg másoknál magas marad ez a szint, ami hosszútávon fennmaradva, krónikus stressz kialakulásához is vezethet, ami pedig számtalan betegséget is generálhat.

A stressz és a szívműködés

Amennyiben stressz hatása alatt állunk, úgy a szívünk is gyorsabban ver, ezzel ez a szervünk is alkalmazkodik a veszélyes helyzetekhez. Amennyiben krónikus stressz áll fenn, úgy a pulzusszámunk is megemelkedik. A két hatás jelentősen megemeli a vérnyomást. Ez pedig nagyobb kockázatot jelent a stroke és a szívinfarktus kialakulására.

A krónikus stressz az érrendszer gyulladását is okozhatja, különösen a szívkoszorú-erekben. Ez pedig magyarázatot adhat arra, hogy miért halnak meg annyian szívinfarktusban, amikor a stressz, hosszabb ideg jelen van az életükben. Mivel a stressz megemeli a szervezetben a kortizolszintet, ez szintén negatívan hat a szív-és keringési rendszerre.

A stressz hatása a férfiakra és a nőkre

A két nem eltérően reagál a stresszhatásokra. Pontosabban, a férfiak, hajlamosak félvállról venni a problémát és nem igazán foglalkoznak a stressz okozta tünetekkel, hatásokkal. Amennyiben egy nő stresszhelyzetbe kerül, megpróbál megoldásokat keresni és stresszkezelő technikákat elsajátítani és orvosi segítséget kérni. Ezek a változtatások pedig nagyon hasznosak, hiszen stressz hatására az immunrendszer védekezőképessége is csökken, ami pedig fokozza a fertőzések és a betegségek kialakulásának a kockázatát.

Kapcsolódó cikkek

7 étel, ami valóban lassítja az öregedési folyamatokat

7 étel, ami valóban lassítja az öregedési folyamatokat

Az öregedési folyamatok lassíthatók, az élettartam növelhető, mégpedig a szupertáplálékokkal.

Így működik a lágylézer kezelés

Így működik a lágylézer kezelés

Hatékonyan bevethető különféle betegségek esetén.

Allergia ellen - ezeket tehetjük

Allergia ellen - így védjük magunkat a pollenallergiától

A parlagfűre akár a lakosság fele is érzékeny lehet. Szerencsére ma már a házi praktikáktól az appokig sokféle segítséget kaphatunk.