A stressz negatív hatásai

A stressznek nem csak negatív hatása van, hanem pozitív is. Valamennyi stresszre mindenkinek szüksége van, hiszen kiemelt szerepe van a teljesítmény fokozásában. Azonban a stressz, tartósan is jelen lehet az életünkben, amikor is krónikussá válik. A krónikus stressz pedig már okozhat komoly tüneteket és megbetegedéseket. A stressz minden szervünkre hatást gyakorol, sőt még a krónikus fájdalom kialakulásában is szerepe lehet. A cikkből kiderül, hogy milyen hatással lehet ránk, a hosszú ideig fennálló stressz.
A stressz - A stressz negatív hatásai – sok betegséget válthat ki.

A stressz és a gyorsabb légzés

A stressz, a légzésünket is befolyásolja. Stressz hatása alatt hajlamosabbak vagyunk gyorsabban, kapkodva venni a levegőt. Egészséges emberekre ez nem jelent akkora veszélyt, viszont akiknek légzési gondjaik vannak, például tüdőbetegségben szenvednek, vagy asztmásak, a tüneteik felerősödhetnek.

A stressz és a cukorbetegség

A stressz, egy krónikus betegség. Azok, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek, stressz hatására állapotrosszabbodást is tapasztalhatnak. Amikor a szervezetben megemelkedik a kortizolszint, úgy a szervezet még több glükózt állít elő, ami egy egészséges embernek nem jelent gondot, de egy cukorbetegségben szenvedő személynek igen is probléma. Hiszen olyan tünetek alakulhatnak ki, mint homályos látás, fáradtság és a fertőzések is fokozódhatnak.

A stressz idegrendszerre gyakorolt hatása

Amikor stresszhatás alá kerülünk, legelőször az idegrendszerünk érzékeli a veszélyt. Az agy ezt a vészjelet a hipotalamusznak adja le, majd adrenalin termelődik a szervezetben, amely fokozza a vérnyomást, de a szívverés és a légzés is gyorsabbá válik. Stressz hatására a szervezetben megemelkedik a stresszhormon szintje is. Egyeseknek a veszély elmúltával, csökken a kortizol szintje, míg másoknál magas marad ez a szint, ami hosszútávon fennmaradva, krónikus stressz kialakulásához is vezethet, ami pedig számtalan betegséget is generálhat.

A stressz és a szívműködés

Amennyiben stressz hatása alatt állunk, úgy a szívünk is gyorsabban ver, ezzel ez a szervünk is alkalmazkodik a veszélyes helyzetekhez. Amennyiben krónikus stressz áll fenn, úgy a pulzusszámunk is megemelkedik. A két hatás jelentősen megemeli a vérnyomást. Ez pedig nagyobb kockázatot jelent a stroke és a szívinfarktus kialakulására.

A krónikus stressz az érrendszer gyulladását is okozhatja, különösen a szívkoszorú-erekben. Ez pedig magyarázatot adhat arra, hogy miért halnak meg annyian szívinfarktusban, amikor a stressz, hosszabb ideg jelen van az életükben. Mivel a stressz megemeli a szervezetben a kortizolszintet, ez szintén negatívan hat a szív-és keringési rendszerre.

A stressz hatása a férfiakra és a nőkre

A két nem eltérően reagál a stresszhatásokra. Pontosabban, a férfiak, hajlamosak félvállról venni a problémát és nem igazán foglalkoznak a stressz okozta tünetekkel, hatásokkal. Amennyiben egy nő stresszhelyzetbe kerül, megpróbál megoldásokat keresni és stresszkezelő technikákat elsajátítani és orvosi segítséget kérni. Ezek a változtatások pedig nagyon hasznosak, hiszen stressz hatására az immunrendszer védekezőképessége is csökken, ami pedig fokozza a fertőzések és a betegségek kialakulásának a kockázatát.

Kapcsolódó cikkek

Néhány szabály betartásával - Hogyan védekezzünk a megfázás ellen?- akár ki is védhető a megfázás.

Hogyan védekezzünk a megfázás ellen?

A megfázás akár komollyá is válhat, ha nem tartunk be bizonyos szabályokat. A higiénia, a pihenés és a nem megfelelő táplálkozás, csak súlyosbíthatja a tüneteket. A megfázást el is kerülhetjük, ha a megfelelő védekezést alkalmazzuk. Mutatjuk is, melyek ez

A gyulladás és a traumák - Alapvető különbségek a női és a férfi agy között – is különbözően hatnak a két nem agyára.

Alapvető különbségek a női és a férfi agy között

A férfiak és a nők agya különböző. Másként reagálnak a gyulladásra, a fejet érintő traumára. A cikkben bemutatunk néhány különbséget és azt, hogyan védekezhetünk a gyulladás ellen.

A stressz - A stressz negatív hatásai – sok betegséget válthat ki.

A stressz negatív hatásai

Valamennyi stresszre szükségünk van, hiszen segítséget nyújt a teljesítményfokozásban. Azonban a stressz krónikussá is válhat, ami nem csak gyulladást generál, hanem sok betegség okozója is lehet. Mutatjuk, milyen betegségek létrejöttében játszik a stress