3 táplálék, ami gyulladást és fájdalmat okoz és 3 táplálék, ami megszünteti mindkettőt

A krónikus gyulladás, krónikus fájdalmat generál. Nagyon sokan szenvednek krónikus fájdalom miatt a mai világban. Mivel a krónikus gyulladás egyes adott szervben, vagy szervekben sejtkárosodást okoz, ez generálhat fájdalmat is, ami az enyhétől, az elviselhetetlenig is terjedhet. A nem megfelelő táplálkozás is oka lehet a krónikus gyulladás kialakulásának, hiszen vannak olyan ételek, amelyek gyulladást okoznak, gyulladást fokoznak a szervezetben. Ha valaki krónikus fájdalomtól szenved, úgy érdemes áttérni a gyulladáscsökkentő étrendre, hiszen ez nagyon sokat segíthet a fájdalom enyhítésében, annak megszüntetésében. A gyulladáscsökkentő táplálékok lehetővé teszik, hogy a test ismét megfelelően működjön. Cikkünkben először 3 gyulladást keltő ételt sorolunk fel, majd 3 olyan táplálék kerül terítékre, amely gyulladást csökkent.
3 táplálék, ami gyulladást és fájdalmat okoz és 3 táplálék, ami megszünteti mindkettőt.

Gyulladást okozó 3 táplálék

Rossz zsírok

Ahhoz, hogy a gyulladás csökkenjen a szervezetünkben, nem kell teljesen elhagyni az omega - 6 zsírokat és csak omega - 3 zsírokat fogyasztani, hanem ezeknek a zsíroknak a megfelelő arányára kell törekedni. Az omega - 6 zsírokat kisebb, míg az omega -3 zsírokat nagyobb arányban kell a szervezetünkbe vinni. Ha ez fordítva történik meg, akkor az omega - 3 zsírok el sem érnek a sejtekbe, ahol a pozitív hatásaikat ki tudnák fejteni.

A teljes kiőrlésű gabonák

Azok, akik gyulladásos betegségben szenvednek, ne fogyasszanak teljes kiőrlésű gabonát és azokból készült táplálékokat. Igaz, hogy tele vannak rostokkal és jót tesz az emésztésnek, ennek ellenére gyulladást okoznak, hiszen glutén található bennük. A teljes kiőrlésű gabonák emellett más gyulladást okozó vegyületeket is tartalmaznak. Helyettesítsük ezeket egészséges és tápláló szénhidrátokkal, például édesburgonyával.

A cukor

A cukor is erőteljesen fokozza a gyulladást az emberi testben. A cukor, azokra az emberekre is veszélyt jelent, akiknek nincs gyulladás a szervezetükben. Akik viszont valamilyen gyulladásos betegségben szenvednek, nagy veszélynek teszik ki magukat, hiszen a cukor egyre rosszabb állapotba tereli a testet és annak működését. A gyulladás csökkentése és a krónikus fájdalom megszüntetése érdekében drasztikusan csökkenteni szükséges a cukorfogyasztást, de teljesen el is lehet hagyni az étrendből. A cukor másik káros hatása, hogy megemeli a vércukorszintet. A fruktóz sem egészségesebb, hiszen lehet, hogy nem emeli meg nagymértékben a vércukorszintet, de szintén gyulladást okoz.

3 gyulladásgátló táplálék

A polifenolokban gazdag zöldségek és gyümölcsök

A színes zöldségek és gyümölcsök, polifenolokban bővelkednek, amelyek erőteljes gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. A bogyós gyümölcsök kiemelkednek ezeknek a táplálékoknak a csoportjából, hiszen csak alacsony cukortartalommal rendelkeznek. Mely táplálékok csökkentik a gyulladást? A fekete áfonya, a málna, a szeder, a brokkoli, a spenót, a kelkáposzta.

A kurkuma

A kurkuma, egy kurkumin nevű vegyületet tartalmaz, amely erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. A kurkumin olyan enzimeket képes blokkolni, amelyek a krónikus gyulladás létrejöttét segítik elő. Kutatások igazolják, hogy a kurkumin ugyanolyan hatásosan képes csökkenteni a gyulladást, mint néhány gyulladáscsökkentő gyógyszer.

A gomba

A gomba az egyik legnépszerűbb táplálék a gyulladás csökkentésében. Magas antioxidáns tartalma jelentős védelmet is biztosít a gyulladás megelőzésében, de a gyulladás csökkentésében is kiemelkedő a szerepe. A gombák emellett gazdag forrásai a szelénnek, a réznek és a B -vitaminoknak.

Kapcsolódó cikkek

A krónikus betegségek kialakulásában - Mi is az a krónikus betegség? – mi magunk is aktívan részt veszünk.

Mi is az a krónikus betegség?

A krónikus betegségek egy része megelőzhető. Amennyiben valakinek, van valamilyen krónikus betegsége, úgy jobban oda is figyel az egészségére. A krónikus betegek nem csak az idősebb korosztályból kerülhetnek ki, hiszen egyre több gyermek és fiatal is szen

A stressz - A stressz negatív hatásai – sok betegséget válthat ki.

A stressz negatív hatásai

Valamennyi stresszre szükségünk van, hiszen segítséget nyújt a teljesítményfokozásban. Azonban a stressz krónikussá is válhat, ami nem csak gyulladást generál, hanem sok betegség okozója is lehet. Mutatjuk, milyen betegségek létrejöttében játszik a stress

A sokunkat érintő allergia - mit tehetünk az allergia ellen?

A sokunkat érintő allergia

A ma embere sok mindenre lehet allergiás. Az immunrendszer nem megfelelő működése is okozhatja az allergia kialakulását. Mit tehetünk, ha allergiásak vagyunk? A cikkben, választ kaphatunk a kérdéseinkre.