Így őrizhető meg szemünk egészsége!

Szemünk az egyik - ha nem a legfontosabb - érzékszervünk, egészséges látás nélkül nem tudunk autót vezetni, dolgozni, tanulni.
Így őrizhető meg szemünk egészsége!

A szemünk a legösszetettebb érzékszervünk, amellyel nem törődünk eleget. Akkor érezzük a jelentőségét ha valami baj történik a látásunkkal. Páros szerv lévén mindjárt nem is észleljük ha problémánk van a látásunkkal, pedig ha figyelnénk, idejében észrevéve sokat lehet tenni a látás romlásának megakadályozásáért. Megfelelő szűrővizsgálattal a vakság is megelőzhető lenne.

Hogy tudjuk megőrizni a szemünk egészségét?

Az alábbiakban pontokba szedtük, hogy mivel segíthetünk magunkon.

● Rendszeresen vegyünk részt szűrővizsgálatokon! Évente legalább egyszer nézessük meg a szemünket szakorvossal, hogy időben észrevegyék ha baj van látásunkkal.

● A monitor előtt ülőknek fontos, hogy óránként szünetet iktassanak be megfelelő folyadék fogyasztásával, ami a mozgásszervünk és a keringésünk mellett, a szem védelmét is szolgálja.

● Szemszárazság esetén a további panaszok elkerülése érdekében használjunk műkönnyet vagy szemgélt. A szemszárazság gyakori az utóbbi időben a számítógép előtti munkavégzés és a klímaberendezések használata miatt.

● A számítógép előtt néha elfelejtünk pislogni, ez pedig okozhat szemkipirosodást, égető, szúró érzést, nyomás érzést, szemfáradást és általánosan rossz közérzetet. Bizonyos gyógyszerek szedése befolyásolja a szem szárazságát, ezért a szemész orvosnak tudnia kell a szedett gyógyszerekről.

● Fogyasszunk jótékony hatású vitaminokat, tápanyagokat és ásványi anyagokat. Az antioxidánsok késleltetik a szem öregedési folyamatát, a látás romlását. Együnk A-, C-, E-, vitaminban, béta-karotinban, cinkben és szelénben gazdag ételeket. A vitamin a tengeri halakban, a tojássárgájában, a májban, C vitamin a citrusokban, a savanyú káposztában, a paprikában, E vitamin a növényi olajokban található nagyobb mennyiségben. A sárgarépa, a spenót, a kelkáposzta, a sárgadinnye a béta-karotin, a marhahús, a lencse, a tökmag, a cink, a tengeri állatok és a teljes kiőrlésű gabona a szelén forrásai.

● Hordjunk megfelelő szemüveget vagy kontaktlencsét, ami a látásunknak megfelelő. A lencse optikailag tökéletes legyen és korrigálja a látást.

● Az UV sugarak ellen UV- szűrős szemüveget vagy kontaktlencsét és UV-védelmet nyújtó napszemüveget hordjunk. Az UV-sugarak hosszú távon a szem környékén lévő bőr rosszindulatú elváltozásaihoz, kötő- és szaruhártya- gyulladáshoz vezethetnek, maradandó látásromlást is okozhatnak.

Milyen más ok miatt alakulhat ki látás romlás?

A látás romlása nem csak szemészeti probléma miatt alakulhat ki, a háttérben betegség is meghúzódhat. A látásélesség változásának az oka lehet cukorbetegség, magas vérnyomás,

a szervezet más pontján lévő gyulladás- ami lehet fogászati, urológiai, reumás izületi gyulladás- is állhat. Ezért ha panaszunk van minél előbb forduljunk orvoshoz.

Szemvizsgálatra jelentkezés Budapesten a Galéria Optikában is lehetőség van. Érdemes rendszeresen ellenőriztetni, hiszen a szemünk szinte pillanatok alatt romlásnak indulhat, amit nem árt időben észrevenni.

Összegezve

Ahhoz, hogy a szemünk a lehető leghosszabb ideig egészséges maradjon mindent meg kell tennünk ennek érdekében. Az évente szükséges szűrővizsgálatot el kell végeztetni, mert a legtöbb probléma kiszűrhető lenne ha részt vennénk a vizsgálatokon és megelőzhetők a komolyabb szembetegségek és a vakság.

Kapcsolódó cikkek

6 turbótipp a szemszárazság ellen

6 turbótipp a szemszárazság ellen

Néhány egyszerű szokással megelőzhető a fájdalmas szemgyulladás.

Így őrizhető meg szemünk egészsége!

Így őrizhető meg szemünk egészsége!

Szemünk az egyik - ha nem a legfontosabb - érzékszervünk, egészséges látás nélkül nem tudunk autót vezetni, dolgozni, tanulni.