Gyakori kutya egészségügyi problémák és hogyan kell kezelni őket

Ha Ön kutyatulajdonos, vagy ha van olyan ügyfele, akinek van kutyája, fontos, hogy megértse a leggyakoribb kutya-egészségügyi problémákat és azok kezelését.
Gyakori kutya egészségügyi problémák és hogyan kell kezelni őket

Az is fontos, hogy ismerje azokat a figyelmeztető jeleket, amelyek arra utalnak, hogy kedvence állatorvosi ellátásra szorulhat.

E problémák némelyike megelőzhető, míg másokkal azonnal foglalkozni kell. A leggyakoribb kutyák egészségügyi problémáinak ismerete segíthet meghatározni, hogy mit kell tenni, hogy kedvence egészséges és boldog maradjon.

1. Vesebetegség

Az idősebb kutyáknál fennáll a vesebetegség kialakulásának kockázata, amely egy olyan progresszív betegség, amely befolyásolhatja kutyája azon képességét, hogy szabályozza testhőmérsékletét és vizelettermelését. Ennek az állapotnak a korai felismerése és kezelése lelassíthatja a progressziót, és segíthet kutyájának hosszabb és egészségesebb életet élni.

2. Fülgyulladás

Ha kutyájának lóg a füle, vagy úgy tűnik, hogy a szokásosnál többet vakarja a fülét, az fülgyulladásra utalhat. Ha kutyájának bármilyen más tünete is van, például bőrpír, váladékozás vagy duzzanat, akkor időpontot kell kérnie az állatorvoshoz, hogy kiértékeljék és kezeljék.

3. Bőrfertőzések

A bőr bakteriális vagy élesztőgombás fertőzése szintén olyan probléma, amely megérdemli az állatorvos felkeresését. Ez általában fájdalmas, viszkető probléma, amely szakszerű ellátást igényel a fertőzött bőrszövet eltávolítása és a fájdalomcsillapítás érdekében.

4. Paraziták

A kutyák az elfogyasztott táplálékból, valamint a fertőzött állatokkal való érintkezésből szednek fel parazitákat. Egyes paraziták nagyon veszélyesek lehetnek kutyája számára, mint például a szívférgek és a bélférgek, ezért a legjobb, ha havi megelőző gyógyszerekkel védekezik.

5. Vérszegénység

A kutyák számos okból, például fertőzések, paraziták vagy cukorbetegség miatt válhatnak vérszegénnyé. A vérszegénység súlyos betegség, amely szervi elégtelenséget és akár halált is okozhat, ezért mindenképpen vigye kutyáját állatorvoshoz, amint felmerül a gyanúja, hogy ebben a betegségben szenved.

6. Hasmenés

Bár a hasmenés meglehetősen gyakori állapot, nagyon fájdalmas lehet, és kezeletlenül kiszáradáshoz vezethet. Különböző problémák is okozhatják, például bélparaziták vagy ételallergia.

7. Hányás

A hányás egy másik gyakori egészségügyi probléma, amelyet sokféle dolog okozhat, az ételmérgezéstől kezdve a hasnyálmirigy-gyulladáson át a veseelégtelenségig. A legnyilvánvalóbb jelei közé tartozik, hogy a kutya hány, a hasi hevítés, a nyáladzás és a folyadék megtartásának nehézsége.

8. Szív- és érrendszeri betegség

A szívbetegség egy másik betegség, amely az idősebb kutyáknál gyakoribb, de fiatalabb, aktív kutyafajtáknál is előfordulhat. Annak jelei, hogy kutyája esetleg ebben a betegségben szenved, a mozgásintolerancia, a légszomj, a köhögés és a hányás.

9. Ízületi gyulladás

Az ízületi problémák a legtöbb kutyafajtánál gyakoriak, de egyes fajták hajlamosabbak a kialakulásukra, mint mások. A nagytestű fajták, például a golden retrieverek és a német juhászkutyák fokozottan ki vannak téve az osteoarthritis kockázatának, mivel nagyobb ízületeik vannak, amelyeket nehezebben lehet mozgatni, mint a kisebb, karcsúbb kutyákat.

Kapcsolódó cikkek

Gyakori kutya egészségügyi problémák és hogyan kell kezelni őket

Gyakori kutya egészségügyi problémák és hogyan kell kezelni őket

Ha Ön kutyatulajdonos, vagy ha van olyan ügyfele, akinek van kutyája, fontos, hogy megértse a leggyakoribb kutya-egészségügyi problémákat és azok kezelését.