Gyógynövények a tavaszi allergia tüneteinek csökkentésére
![Gyógynövények a tavaszi allergia tüneteinek csökkentésére](storage/article/csalan-tea.jpg)
Mi is az az allergia?
Allergia akkor alakul ki, amikor az immunrendszer túlzó módon reagál egy allergénre. Ez lehet egy pollen is akár. Az immunrendszer érzékeli az allergént, ennek hatására, hisztamin szabadul fel a szervezetben, és megjelennek a kellemetlen tünetek. Az allergiás személyek szedhetnek olyan gyógyszereket, amelyek megakadályozzák a hisztamin felszabadulását, azonban ezek olyan mellékhatásokat okozhatnak, amelyek súlyosabbak is lehetnek egy-egy allergiás tünetnél. A természet patikájában megtalálhatók azok a gyógynövények, amelyek segíthetnek néhány allergiás tünetet enyhíteni.
Az allergiás tüneteket csökkentő kurkuma
Indiában előszeretettel fogyasztják a kurkumát. Nem csak fűszerként, hanem teaként is. Az utóbbi években, hazánkban is egyre több ember érdeklődését kelti fel ez a fűszer és használják is a konyhában sütés és főzés során. A kurkuma, egy kurkumin nevű vegyületet tartalmaz, amely jelentősen képes lecsökkenteni az allergiás reakciókat. Egy kutatásba, allergiában szenvedő embereket vontak be. A vizsgálati alanyok egyik csoportja mindennap kapott kurkumin - kiegészítőt, míg a másik csoport tagjai csupán placebót kaptak. A kurkumát fogyasztóknál csökkentek az olyan allergiás tünetek, mint orrfolyás és nehézlégzés, ami a torok duzzanata és irritációja miatt alakult ki.
A gyulladást csökkentő csalán
A csalánt évszázadok óta alkalmazzák különféle betegségek kezelésére. Az emberek egyre jobban kezdenek visszatérni a természethez és a csalánból, akár még ételeket is készítenek. A csalán, pontosabban a benne található bioaktív anyagok remekül csökkentik a szervezetben kialakuló gyulladást. Ez azért nagyon fontos, mivel az allergiás reakciókat többnyire a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok indítják el. Nem utolsó szempont, hogy a csalán C-vitaminban is gazdag, ami nagyon hasznos az immunrendszer védelmében.
A szabadgyök semlegesítő rozmaring
A rozmaring remekül passzol a sült ételekhez, a legjobban talán a kacsahúshoz illik. Az utóbbi évek kutatásai rámutattak az aromaterápiás hatására is. A rozmaring remekül hat például a memóriára. A rozmaring nem csak antioxidáns, hanem gyulladásgátló hatással is rendelkezik. A gyógynövény antioxidáns hatása révén nem csak a szabadgyököket pusztítja el eredményesen, hanem a fehérvérsejtek által generált gyulladásos reakciókat is megakadályozza, leállítja.
Az immunrendszert erősítő fokhagyma
A fokhagyma nem csak gyulladásgátló hatással rendelkezik, hanem immunfokozó hatása is kiemelkedő. A fokhagyma emellett kvercetinben is rendkívül gazdag, amely csökkenti az allergia során megemelkedett hisztamin-szintet. A kvercetinnel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy jelentősen képes csökkenteni az allergiás tüneteket. A fokhagyma egy nagyon erős immunerősítő, természetes anyag, táplálék. Emellett antihisztaminként is működik.