Gyógynövények a tavaszi allergia tüneteinek csökkentésére

A tavasznál talán nincs is szebb évszak, hiszen ilyenkor rügyeznek a fák, nyílnak a virágok, egyszóval, a természet kezd éledezni. Azonban sokak számára egy kisebb rémálom veszi a kezdetét, hiszen sokan szenvednek allergiától és annak kellemetlen tüneteitől, azaz az orrfolyástól, a tüsszentéstől, a köhögéstől, a szemkönnyezéstől és az egyéb szimptómáktól. Mutatunk néhány gyógynövényt, amelyek mellékhatások nélkül segíthetnek az allergiás tünetek csökkentésében.
Az allergia tüneteinek enyhítése - Gyógynövények a tavaszi allergia tüneteinek csökkentésére – természetes módon.

Mi is az az allergia?

Allergia akkor alakul ki, amikor az immunrendszer túlzó módon reagál egy allergénre. Ez lehet egy pollen is akár. Az immunrendszer érzékeli az allergént, ennek hatására, hisztamin szabadul fel a szervezetben, és megjelennek a kellemetlen tünetek. Az allergiás személyek szedhetnek olyan gyógyszereket, amelyek megakadályozzák a hisztamin felszabadulását, azonban ezek olyan mellékhatásokat okozhatnak, amelyek súlyosabbak is lehetnek egy-egy allergiás tünetnél. A természet patikájában megtalálhatók azok a gyógynövények, amelyek segíthetnek néhány allergiás tünetet enyhíteni.

Az allergiás tüneteket csökkentő kurkuma

Indiában előszeretettel fogyasztják a kurkumát. Nem csak fűszerként, hanem teaként is. Az utóbbi években, hazánkban is egyre több ember érdeklődését kelti fel ez a fűszer és használják is a konyhában sütés és főzés során. A kurkuma, egy kurkumin nevű vegyületet tartalmaz, amely jelentősen képes lecsökkenteni az allergiás reakciókat. Egy kutatásba, allergiában szenvedő embereket vontak be. A vizsgálati alanyok egyik csoportja mindennap kapott kurkumin - kiegészítőt, míg a másik csoport tagjai csupán placebót kaptak. A kurkumát fogyasztóknál csökkentek az olyan allergiás tünetek, mint orrfolyás és nehézlégzés, ami a torok duzzanata és irritációja miatt alakult ki.

A gyulladást csökkentő csalán

A csalánt évszázadok óta alkalmazzák különféle betegségek kezelésére. Az emberek egyre jobban kezdenek visszatérni a természethez és a csalánból, akár még ételeket is készítenek. A csalán, pontosabban a benne található bioaktív anyagok remekül csökkentik a szervezetben kialakuló gyulladást. Ez azért nagyon fontos, mivel az allergiás reakciókat többnyire a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok indítják el. Nem utolsó szempont, hogy a csalán C-vitaminban is gazdag, ami nagyon hasznos az immunrendszer védelmében.

A szabadgyök semlegesítő rozmaring

A rozmaring remekül passzol a sült ételekhez, a legjobban talán a kacsahúshoz illik. Az utóbbi évek kutatásai rámutattak az aromaterápiás hatására is. A rozmaring remekül hat például a memóriára. A rozmaring nem csak antioxidáns, hanem gyulladásgátló hatással is rendelkezik. A gyógynövény antioxidáns hatása révén nem csak a szabadgyököket pusztítja el eredményesen, hanem a fehérvérsejtek által generált gyulladásos reakciókat is megakadályozza, leállítja.

Az immunrendszert erősítő fokhagyma

A fokhagyma nem csak gyulladásgátló hatással rendelkezik, hanem immunfokozó hatása is kiemelkedő. A fokhagyma emellett kvercetinben is rendkívül gazdag, amely csökkenti az allergia során megemelkedett hisztamin-szintet. A kvercetinnel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy jelentősen képes csökkenteni az allergiás tüneteket. A fokhagyma egy nagyon erős immunerősítő, természetes anyag, táplálék. Emellett antihisztaminként is működik.

Kapcsolódó cikkek

A gyógynövény már bizonyított - Az ashwagandha segíthet az alvásban – az ájurvádikus gyógyászatban.

Az ashwagandha segíthet az alvásban

Az ashwagandha segíthet a mély és pihentető alvásban, amire szükségünk is van, hiszen, ha nem alszunk eleget, akkor az immunrendszerünk le is gyengülhet. Mutatjuk, hogy mennyire hasznos ez a gyógynövény, és miben lehet a segítségünkre.

Gyulladást is csökkent - Mutatjuk, hogy miért olyan egészséges a kurkuma!- de betegségek ellen is véd.

Mutatjuk, hogy miért olyan egészséges a kurkuma!

Indiában előszeretettel fogyasztják ezt a fűszert. Nem csupán az indiai konyha egyik remek alapanyaga, fűszere, hanem betegségmegelőzésre is gyakran fogyasztják az emberek. A cikkből kiderül, hogy miért is olyan egészséges ez az aranysárga fűszer.

Még a gyógyteák is - Gyulladást megelőző teák- hasznosak lehetnek a gyulladás csökkentésében.

Gyulladást megelőző teák

A gyulladás károsan hat az emberi szervezetre, merthogy a krónikus gyulladás talaján, betegségek alakulhatnak ki. Léteznek azonban úgynevezett gyulladáscsökkentő teák, amelyek nagyon hatékonyak a gyulladás csökkentésében. Mutatjuk is, melyek ezek!