Az 5 leggyakoribb mosással kapcsolatos kérdés

A mosás egyszerű feladatnak tűnik, különösen egy kiváló géppel. Akik most kezdik megismerni ezt a házimunkát, mégis számos kérdéssel találhatják szembe magukat. Az alábbiakban az 5 leggyakoribbra adunk választ.
Az 5 leggyakoribb mosással kapcsolatos kérdés

1. Mi alapján válogassam szét a szennyest?

Ott állsz a ruháskosár előtt teljes tanácstalanságban? Pedig ez a része nagyon egyszerű: „világos” és „sötét” kategóriára bonthatod a szennyest. Ha gondolod, akkor ez kiegészülhet egy „színes” résszel is.

A válogatásnál néhány további szempont is figyelmet érdemel:

· Az ágyneműket és a törölközőket érdemes külön kezelni.

· A konyharuhákat se a többi textíliával együtt tegyük be!

· Sokan a fehérneműket is elkülönítik, s esetleg magasabb hőfokot használnak hozzájuk.

· A babaruhák is külön kört érdemelnek.

· A frissen vásárolt színesek rendszerint eresztik színüket. Érdemes ugyanolyan árnyalatúval vagy külön tisztítani az első pár alkalommal.

· A nagyon kényes darabokat se az átlaggal együtt tegyük be a gépbe!

2. Mit jelentenek a címkéken látható szimbólumok?

A tanácstalanságot gyakran a címkék jelzései okozzák. Ezeket a következő 4 nagy csoportba osztjuk:

· mosás

· szárítás

· vasalás

· vegytisztítás

Rengetegféle változat van, nem érdemes a ritkábbakat fejből tudni. Elég egy internetes forrás a mosási szimbólumok témájában, így mindig utánanézhetünk a kérdésesnek.

3. Hogyan válasszam ki a hőfokot?

A magas hőfok jobban fertőtlenít, de természetesen az összes kórokozót nem pusztítja el. Érdemes törölközőkhöz és fehérneműkhöz – ha nem is minden alkalommal – de olykor 60 fokot használni.

Az átlagosan szennyezett ruhák tökéletesen megtisztulnak 40 fokon. A kényesebbekhez 30 vagy 20 fokot használhatunk. Általánosságban igaz, hogy a sötét ruhák annál kevésbé fakulnak, minél alacsonyabb hőmérsékleten kerülnek a gépbe.

Az erősen szennyezett hétköznapi daraboknál hasznos az előzetes folteltávolítás speciális szappannal. Így az átlagos hőmérséklet is kihozza belőlük a szennyeződést.

4. Mennyi vegyszert használjak?

Sokan gondolják, hogy a több vegyszer nagyobb tisztaságot eredményez. Ez nem ilyen egyszerű. Fontos figyelembe venni a flakon leírását, s nem érdemes túllépni az ajánlást. Emellett arra is figyeljünk, maximum mennyi ruhát tölthetünk a gépbe!

5. Hogyan moshatok természetbarát módon?

A „zöld” szempontok egyre inkább érvényesülnek ezen a területen is. Ez nemcsak a környezetnek jó, hanem csökkenti az allergiás reakciók esélyét is. Sajnos a legtöbb mai tömegtextília nem igazán bőrbarát, de vásárolhatók öko ágyneműhuzatok webáruházból. Lássuk, tisztítás terén mik a lehetőségeink!

Mosószerek

Több alternatíva áll rendelkezésre. A legismertebb a mosódió, s az abból készült szer. Ezen kívül több természetes alapú gél is megtalálható a piacon. Érdemes átnézni az összetevőket. Népszerű még a mosószappan és – szóda.

Az sem mindegy, melyik országból jönnek az összetevők vagy hol készül, hiszen a szállítás szennyezi a környezetet. Emellett a legjobb, ha csomagolásmentes boltban szerethető be a kimért termék.

Öblítők

Szintetikus öblítő helyett az illatos textíliákért mosóparfümöt vagy természetes illóolajokat (pl. narancs, levendula, eukaliptusz) használjunk! A puhaság kis citromsavval érhető el.

Foltkiszedés

Erre a célra a legjobb a marhaepe szappan. A foltokat erősen meg kell vele dörzsölni, majd öblítés nélkül mehetnek a gépbe.

Összefoglalva: A mosás egyszerű művelet, mégis sok kérdés merül fel a tapasztalatlanok körében. Az új trendek követői pedig a zöld megoldásokkal kapcsolatban érdeklődnek. A fentiekben válaszoltunk a leggyakoribb aggályokra.

Kapcsolódó cikkek

A rendszeres testedzés - A rendszeres mozgás hatása az agy működésére – jó hatással van a kognitív funkciókra.

A rendszeres mozgás hatása az agy működésére

A rendszeres mozgás pozitívan hat az agy működésére, hiszen javítja a kognitív funkciókat. Mutatjuk, hogy miben hatásos még a rendszeres mozgás.

Fontos az alvás! - Hogyan aludhatjuk erőssé az immunrendszerünket?

Hogyan aludhatjuk erőssé az immunrendszerünket?

Bizonyított tény, hogy aki kialussza magát, könnyebben küzd meg a kórokozókkal.

Hogyan legyünk egészségesek?

Hogy maradhatunk egészségesek télen? 2. rész

“Maradjunk egészségesek!” — Ebben az évben olyan gyakran halljuk ezt a mondatot, mint előtte soha. De ez hogyan tud megvalósulni? Hogy tudunk például jól megelőzni egy meghűlést? Megpróbáljuk most bemutatni mit tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében