Az 5 leggyakoribb mosással kapcsolatos kérdés

A mosás egyszerű feladatnak tűnik, különösen egy kiváló géppel. Akik most kezdik megismerni ezt a házimunkát, mégis számos kérdéssel találhatják szembe magukat. Az alábbiakban az 5 leggyakoribbra adunk választ.
Az 5 leggyakoribb mosással kapcsolatos kérdés

1. Mi alapján válogassam szét a szennyest?

Ott állsz a ruháskosár előtt teljes tanácstalanságban? Pedig ez a része nagyon egyszerű: „világos” és „sötét” kategóriára bonthatod a szennyest. Ha gondolod, akkor ez kiegészülhet egy „színes” résszel is.

A válogatásnál néhány további szempont is figyelmet érdemel:

· Az ágyneműket és a törölközőket érdemes külön kezelni.

· A konyharuhákat se a többi textíliával együtt tegyük be!

· Sokan a fehérneműket is elkülönítik, s esetleg magasabb hőfokot használnak hozzájuk.

· A babaruhák is külön kört érdemelnek.

· A frissen vásárolt színesek rendszerint eresztik színüket. Érdemes ugyanolyan árnyalatúval vagy külön tisztítani az első pár alkalommal.

· A nagyon kényes darabokat se az átlaggal együtt tegyük be a gépbe!

2. Mit jelentenek a címkéken látható szimbólumok?

A tanácstalanságot gyakran a címkék jelzései okozzák. Ezeket a következő 4 nagy csoportba osztjuk:

· mosás

· szárítás

· vasalás

· vegytisztítás

Rengetegféle változat van, nem érdemes a ritkábbakat fejből tudni. Elég egy internetes forrás a mosási szimbólumok témájában, így mindig utánanézhetünk a kérdésesnek.

3. Hogyan válasszam ki a hőfokot?

A magas hőfok jobban fertőtlenít, de természetesen az összes kórokozót nem pusztítja el. Érdemes törölközőkhöz és fehérneműkhöz – ha nem is minden alkalommal – de olykor 60 fokot használni.

Az átlagosan szennyezett ruhák tökéletesen megtisztulnak 40 fokon. A kényesebbekhez 30 vagy 20 fokot használhatunk. Általánosságban igaz, hogy a sötét ruhák annál kevésbé fakulnak, minél alacsonyabb hőmérsékleten kerülnek a gépbe.

Az erősen szennyezett hétköznapi daraboknál hasznos az előzetes folteltávolítás speciális szappannal. Így az átlagos hőmérséklet is kihozza belőlük a szennyeződést.

4. Mennyi vegyszert használjak?

Sokan gondolják, hogy a több vegyszer nagyobb tisztaságot eredményez. Ez nem ilyen egyszerű. Fontos figyelembe venni a flakon leírását, s nem érdemes túllépni az ajánlást. Emellett arra is figyeljünk, maximum mennyi ruhát tölthetünk a gépbe!

5. Hogyan moshatok természetbarát módon?

A „zöld” szempontok egyre inkább érvényesülnek ezen a területen is. Ez nemcsak a környezetnek jó, hanem csökkenti az allergiás reakciók esélyét is. Sajnos a legtöbb mai tömegtextília nem igazán bőrbarát, de vásárolhatók öko ágyneműhuzatok webáruházból. Lássuk, tisztítás terén mik a lehetőségeink!

Mosószerek

Több alternatíva áll rendelkezésre. A legismertebb a mosódió, s az abból készült szer. Ezen kívül több természetes alapú gél is megtalálható a piacon. Érdemes átnézni az összetevőket. Népszerű még a mosószappan és – szóda.

Az sem mindegy, melyik országból jönnek az összetevők vagy hol készül, hiszen a szállítás szennyezi a környezetet. Emellett a legjobb, ha csomagolásmentes boltban szerethető be a kimért termék.

Öblítők

Szintetikus öblítő helyett az illatos textíliákért mosóparfümöt vagy természetes illóolajokat (pl. narancs, levendula, eukaliptusz) használjunk! A puhaság kis citromsavval érhető el.

Foltkiszedés

Erre a célra a legjobb a marhaepe szappan. A foltokat erősen meg kell vele dörzsölni, majd öblítés nélkül mehetnek a gépbe.

Összefoglalva: A mosás egyszerű művelet, mégis sok kérdés merül fel a tapasztalatlanok körében. Az új trendek követői pedig a zöld megoldásokkal kapcsolatban érdeklődnek. A fentiekben válaszoltunk a leggyakoribb aggályokra.

Kapcsolódó cikkek

6 turbótipp a szemszárazság ellen

6 turbótipp a szemszárazság ellen

Néhány egyszerű szokással megelőzhető a fájdalmas szemgyulladás.

10 érv a mediterrán étrend mellett

10 érv a mediterrán étrend mellett

A mediterrán étrend nem csak nagyon egészséges, de nagyon ízletes is. Amennyiben szeretnénk életmódot váltani, úgy jól tesszük, ha emellett az étrend mellett döntünk, merthogy nagyon sokat tehetünk az egészségünk érdekében. Mutatjuk, hogy hogyan!

Top 8 immunrendszer erősítő

Top 8 immunrendszer erősítő

Immunrendszerünk fokozásában sokat segíthet a testmozgás, a pozitív életszemlélet és a gyógynövények. Mutatjuk, hogy mivel erősíthetjük az immunrendszerünket, hogy az ellenállóbb legyen a betegségekkel szemben.