Mennyire veszélyesek ránk az elektromos eszközeink?

Az akkumulátorok ma már elengedhetetlen részét képezik az életünknek.
Mennyire veszélyesek ránk az elektromos eszközeink?

Ott vannak az autóinkban, a háztartási gépeinkben, a laptopunkban és a telefonunkban egyaránt. A tölthető darabok megváltoztatták az életünket, ezzel együtt a munkavégzésünket. Más kérdés, hogy ez vajon milyen hatással van ránk, a mindennapjainkra, az egészségünkre. Mindenki tisztában van vele, hogy az akkumulátorok sugárzást bocsátanak ki magukból, de vajon ezek tényleg betegséghez vezetnek?

Az alábbi cikkünkben arról lesz szó, hogy mennyire veszélyesek ránk az elektromos eszközeink.

Tényleg tartani kell tőlük?

Sokakban felmerült a kérdés, hogy a lítium-ion aksik potenciálisan mérgező hatással vannak-e az emberi egészségre. Mindenekelőtt meg kell érteni, hogy mik is ezek a kis eszközök, amikről csak rossz vélemények vannak. A lítium-ion változatok tölthető típusok, amelyek lítiumionokat használnak az energia tárolására, valamint annak felszabadítására. Főleg a nagy energiasűrűségükről, valamint a hosszú élettartamukról ismertek, köszönhetően a töltés hosszas fenntartásának képessége miatt.

A Toshiba laptop akkumulátorok szintén ilyenek, amik széles körben elterjedtek az elektronikai eszközeinkben. A hatékonyságuk és a megbízhatóságuk azonban megkérdőjelezhetetlen. Ami viszont ezek toxicitását illeti, az aggodalom az anyagok miatt van, amit ezekben használnak. Olyan fémeket tartalmaznak, mint kobalt, nikkel vagy éppen a mangán. Ezek közül főleg a kobalt ad aggodalomra okot, amely rossz hatással lehet az egészségünkre. De ez tényleg így van?

Milyen kárt okozhat?

A kobalt, ami egy lényeges összetevőnek számít, nagy mennyiségben persze rossz hatással lehet ránk, hiszen többek között tüdőrákot és szívproblémákat okozhat. Azért ehhez azonban hozzátartozik, hogy a laptop akkumulátorok nem tartalmaznak olyan nagy mennyiségben belőle, hogy az bármilyen problémát okozna. Normál használat közben tehát nincs rossz hatással a szervezetünkre.

A toxicitás kockázata akkor jelentkezhet, ha azt nem megfelelően kezelik, esetleg rosszul távolítják el őket. Amennyiben az aksi sérül, extrém hőmérsékletnek van kitéve, átszúrják vagy bármi baj éri, akkor mérgező vegyi anyagok szivároghatnak ki belőlük. Ez pedig már jelenthet veszélyt az emberi egészségre. Fontos tehát, hogy figyeljünk a készülékeinkre, véletlenül se tegyük ki a napra őket, ne vagdossuk sehova, ne ejtsük le.

Újrahasznosítási program

A kockázatok enyhítése érdekében nagyon fontos, hogyan kezeljük és távolítjuk el őket a helyükről. Ennek érdekében egy újrahasznosítási programot hoztak létre, aminek köszönhetően biztonságosan vehető ki a laptopokból az akku, megelőzve ezzel az emberi egészségre gyakorolt káros hatásokat.

Összegezve

Elmondható tehát, hogy az akkumulátorok veszélyes anyagokat tartalmazhatnak, amelyek mérgezőek lehetnek számunkra, azonban a toxikus hatások kockázata igen minimális. Amennyiben helyesen használjuk és távolítjuk el őket, nem okozhatnak problémát.

Kapcsolódó cikkek

Egy útmutató, amelyből mindent megtudhatsz a pilatesről

Egy útmutató, amelyből mindent megtudhatsz a pilatesről

Erősítsd a tested és elmédet ezzel az időtlen gyakorlattal!

6 turbótipp a szemszárazság ellen

6 turbótipp a szemszárazság ellen

Néhány egyszerű szokással megelőzhető a fájdalmas szemgyulladás.

Hogyan maradjunk egészségesek?

Hogy maradhatunk egészségesek télen? 1. rész

“Maradjunk egészségesek!” — Ebben az évben olyan gyakran halljuk ezt a mondatot, mint előtte soha. De ez hogyan tud megvalósulni? Hogy tudunk például jól megelőzni egy meghűlést? Megpróbáljuk most bemutatni mit tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében