Hogyan aludhatjuk erőssé az immunrendszerünket?

Ha a test sok hétköznapi funkcióját kikapcsolhatja, akkor több energia marad a kórokozók elleni harcra és az immunrendszer megerősítésre.
Fontos az alvás! - Hogyan aludhatjuk erőssé az immunrendszerünket?

A természetes védelmi rendszerünk fontos szerepet játszik abban, hogy felismerje a legkülönbözőbb fajta kórokozókat, és még azelőtt ártalmatlanítsa őket, hogy betegséget okozhatnának.

A stressz, a rossz szokások és a fontos tápanyagok hiánya mind-mind az immunrendszer gyengüléséhez vezethet, ám azt kevesen tudják, hogy az alváshiány is növelheti a betegségek kialakulásának esélyét. Hajlamosak vagyunk lebecsülni az alvás gyógyító erejét.

A sötét őszi és téli hónapokban fontos lenne, hogy legalább 6-8 órát aludjunk éjszakánként. Német kutatók a Tübingeni Egyetemen fontos összefüggést fedeztek el az immunitásunk működése és az alvásminőségünk közt: mint kiderült, az alvás bizonyos immunsejtek, a T-sejtek munkáját segíti, amelyek hatékonyan pusztítják el a “betolakodókat”. Minőségi alvás nélkül azonban nem működhetnek megfelelően.

A rövid pihi

Már három órányi alváshiány is megterhelheti az immunrendszert. A power nap, azaz a napközbeni szundikálás biztosíthat némi többletenergiát, és segítheti az immunrendszer működését. A szakértők tehát bátorítanak rá, hogy ha tehetjük, dőljünk le ebéd után 10-30 percre.

A T-sejtek ugyanakkor sajnos csak az éjszakai alvás hatására lendülnek akcióba, mivel napközben bizonyos hormonok és egyéb anyagok meggátolják az aktiválódásukat.

Aki nem tud ebéd után aludni, annak is érdemes pihenési fázisokat beiktatni a napjába. Ezt elősegítheti az olvasás, a zenehallgatás, a séta, a sport, egy szaunázás vagy fürdőzés, ami segít kiadni az immunrendszerre káros stresszt. Akinek ezt nap közben sikerül levezetnie, az éjjel sokkal jobban alszik.

A jó alvóknak is érdemes megfogadni egy tanácsot: mindig állítsanak be ébresztőt! Ha ugyanis túl sokáig alszunk, akkor könnyen az alvás REM fázisában ragadhatunk, ami felébredve már kedvetlenné vagy fáradttá tehet.

Kapcsolódó cikkek

Az átprogramozás a sikeres fogyás titka

A fogyókúra a fejben kezdődik

Talán hallottad már azt a mondást, hogy minden fogyókúra a fejben kezdődik, vagyis „át kell programozni” az agyunkat, az életünket egy tudatosabb, egészségtudatosabb verzióra.

5 dolog, amit nem tudtál a másnaposságról - A másnaposság és az alkohol is káros az egészségre

5 dolog, amit nem tudtál a másnaposságról

A másnaposság akkor alakul ki, ha előző nap túl sok alkoholt fogyasztottunk. Ha lehet, ne vidd túlzásba az alkoholfogyasztást. A cikkből kiderül, hogy mit is kell tudni a másnaposságról.

Lehetséges a biztos fogyás futópadon sétálva is

Lehetséges a biztos fogyás sétával is

A zsírégetés egyik biztos formája ez a mozgás.