Ha elektromos fűtést használunk, azzal megelőzhetjük a légúti megbetegedéseket?

Áttekintjük az egészségügyi szempontokat.
Ha elektromos fűtést használunk, azzal megelőzhetjük a légúti megbetegedéseket?

Nagyon sok ember szenved valamilyen légúti megbetegedésben, van valami allergiája, érzékeny a porra, vagy asztmatikus panaszai vannak. Nagyon meg tudja keseríteni az életünket, ha előjön valamilyen tünet, allergiás reakció, orrfolyás, tüsszögés, szem- és nyálkahártya szárazság. Aki ezeket ismeri, az igyekszik mindent megtenni azért, hogy ezeket elkerülje. Az otthonunkban a fűtési rendszer helyes megválasztásával is tehetünk azért, hogy jobb minőségű legyen a lakásunk levegője.

Miért rosszabb minőségű a levegő a hagyományos fűtési rendszereknél?

A hagyományos fűtési rendszereknél általában égésből nyerjük a hőt. Az égés oxigént használ fel, tehát emiatt a levegő oxigéntartalma alacsonyabb lesz. Az égés során különböző égéstermékek keletkeznek, ennek egy része a levegőbe kerül, ilyenek például a szénmonoxid, az égéstermékek közül talán a legveszélyesebb, amely akár halálos is lehet. A gázkazánok és a kandallók égéstermékeként keletkezik. Aztán a nitrogén-oxid az olajfűtések és a gázkazánok égéstermékei között található. A kén-oxid az olajfűtések égésterméke - teszi hozzá Tóth Tamás, a Magyar Országos Elektromos Fűtés Szövetség elnöke.

Nem csak az égéstermékek jelenthetnek problémát, hanem az is, hogy a hagyományos fűtési rendszerek sok esetben direkt keringetik a levegőt, vagy amiatt, hogy egy-egy pontból fűtik a teret, az eltérő hőmérsékletű levegő folyamatosan mozog a szobában. Ami azt eredményezi, hogy a levegővel együtt a por, a pollenek, különböző szennyeződések is vándorolnak a helyiségben. Az erre érzékenyeknél pedig ez folyamatos irritációt jelenthet. Ezenkívül a hagyományos fűtési rendszerek szárítják a levegőt. Mivel felmelegítik a szoba levegőjét, kicsapódik abból a nedvesség, és a levegő páratartalma csökken.

Miért jobb a levegő az elektromos fűtés esetében?

Az elektromos fűtés (így például a könnyen telepíthető fűtőfólia, fűtőszőnyeg vagy fűtőfilm) esetében nincsenek ventilátorok, amik mozgatják a levegőt, a fűtés itt nem a levegő felmelegítésén alapul. A fűtőfóliákat akár a padlóba, mennyezetbe, vagy a falakba helyezik a hő egyenletesen terjed a helyiségekben, így nincsenek eltérő hőzónák a levegőben. Ezáltal nem száll a por, és nem tudnak közlekedni a pollenek és egyéb allergének a lakásban.

A fűtőfóliák működése során nem szárad ki a levegő, a fűtőfólia ugyanis nem egy direkt fűtési módszer, mint például a hőlégfúvó vagy a konvektor, amelyek a szoba levegőjét közvetlenül fűtik fel. A fűtőfólia a padló, falak, mennyezet alól hőt sugároz ki, amely felfűti a burkolatot. Ezért a fűtőfólia használata során a szoba levegőjének nedvességtartalma nem csökken, és a helyiség levegője kellemes páratartalmú maradhat. Tehát ha elektromos fűtőfilmekkel fűtünk, akkor otthonunk levegője sokkal tisztább és frissebb maradhat.

Kapcsolódó cikkek

Az átprogramozás a sikeres fogyás titka

A fogyókúra a fejben kezdődik

Talán hallottad már azt a mondást, hogy minden fogyókúra a fejben kezdődik, vagyis „át kell programozni” az agyunkat, az életünket egy tudatosabb, egészségtudatosabb verzióra.

Az illóolajok - DIY lakásfertőtlenítő teafaolaj és grapefruit illóolajjal – alkalmasak a lakás fertőtlenítésére is.

DIY lakásfertőtlenítő teafaolaj és grapefruit illóolajjal

Egyes illóolajok alkalmasak a fertőtlenítésre is. Ilyen például a teafa illóolaj és a grapefruit illóolaj. Mutatjuk, hogy milyen előnyös tulajdonságai vannak ezeknek az illóolajoknak.

Egy útmutató, amelyből mindent megtudhatsz a pilatesről

Egy útmutató, amelyből mindent megtudhatsz a pilatesről

Erősítsd a tested és elmédet ezzel az időtlen gyakorlattal!