Edzőgépek otthoni testépítéshez

Nem szereted az edzőtermeket vagy egyszerűen csak nincs időd terembe járni?
Edzőgépek otthoni testépítéshez

Nem szereted az edzőtermeket vagy egyszerűen csak nincs időd terembe járni? Ennek ellenére szeretnél rendszeresen edzeni? Ilyen helyzetben jó megoldás lehet, ha otthoni edzőgép(ek) segítségével végezzük el a napi tréningeket. Az edzőgépek kínálata azonban elég széles, ezért érdemes átgondolni, hogy milyen fitneszgépet vásároljunk otthonra. Számos szempont van, ami meghatározhatja döntésünket, mint például a gép helyigénye, milyen jellegű edzéseket akarunk végezni, vagy egyszerűen csak az anyagiak.

Cikkünkben igyekszünk bemutatni a különböző edzőgépek hátrányait és előnyeit egyaránt, ami alapján talán meg tudjuk könnyíteni a választást, hogy mire lehet szükség és mire nem.

Kondigépek izomépítésre és erősítésre

Ebben a kategóriában megkülönböztetünk többféle gépet is. Léteznek kombinált edzőgépek, melyek többféle izomcsoport megdolgoztatására alkalmasak, de találhatunk speciálisan egy, vagy maximum két izomcsoportot megmozgató lapsúlyos és szabadsúlyos edzőgépeket is. A kondigépek nagy előnye, hogy a gépek általában kordában tartják a mozgást és nem engedik a gyakorlatok helytelen kivitelezését. Főleg a kezdők számára nagy segítség ez, ugyanis akinek még nincs kellő tapasztalata, egy rosszul végrehajtott mozdulatsor akár komoly problémát is okozhat. Ezek a gépek elsősorban anaerob edzésekre alkalmasak, így izomépítésre és erősítésre nagyon jól használhatóak. A kondigépeken nagyon könnyen változtathatók a súlyok, így szinte az egész család számára nyújthat kikapcsolódást. Arra azonban mindenképpen figyeljünk, hogy a fiatalabb korosztály óvatosan, felügyelet mellett használja a gépet, illetve csak minimális súlyokkal!

Kardiógépek fogyásra és az állóképesség növelésére

A kardiógépek nagy népszerűségnek örvendenek főleg az otthoni edzések során. Fejleszthetünk vele erőnlétet, állóképességet és rendkívül hatékonyan fogyaszt aerob és kardió jellegű edzések segítségével, viszont az izmok méretére és formájára nincsenek olyan jelentős hatással, mint az előbb tárgyalt gépek.

Röviden összefoglalva vegyük sorra, hogy mit is tudnak ezek a fitneszgépek és kinek melyik javasolt:

Futópad a maximális zsírégetésért!

A futógép talán a legközkedveltebb fitneszgép. Ennek valószínűleg a legfőbb oka, hogy az intenzív futás az egyik legnagyobb kalórialeadással járó sport. Másik nagy előnye, hogy sokrétűen használható, így különféle korosztályok számára nyújthat egészséges kikapcsolódást a mindennapokban. Sétára, kocogásra, intenzívebb edzésre, de akár a sérülések vagy műtétek utáni rehabilitációra is alkalmas. A hagyományos aszfaltos futáshoz képest ráadásul az ízületeket is jobban óvja.

Szobakerékpár a feszesebb farizomért

A futáshoz képest a kerékpározás ugyan jellemzően kevesebb kalóriát éget el, viszont sokkal többet tesz a feszes farizomért és jobban megdolgoztatja a combizmokat. A szobakerékpár ráadásul jobban ajánlott a térd és boka problémákkal küzdőknek, mert itt nem terhelődik a teljes testsúlyunk a lábra.

Elliptikus tréner, ízületkímélés a maximális edzés mellett

Sok más géppel ellentétben az elliptikus tréner nagy előnye, hogy ezeken a gépeken minimális az ízületi terhelés, ezért az idősebb korosztály is nyugodtan használhatja. Az előző két géphez képest ebben az esetben a test alsó és felső részét is jobban megdolgoztathatjuk, mert a teljes testünkkel mozgunk. Kiváló választás azok számára, akik nem szeretnek futni, de a szobakerékpározásnál egy kicsit intenzívebb és változatosabb edzésre vágynak.

Evezőpad többféle mozgásformára

Az evezőgép már komoly izomedzés elvégzésére is alkalmas, ami alapjában véve szinte egyik kardiógépre sem jellemző. Ezeken a gépeken az edzés során minden izom dolgozik. Az evezőpadot tehát használhatjuk izomépítésre és fogyásra egyaránt. Az elvégzett mozdulatsor ugyan bonyolultabb a futáshoz vagy a kerékpározáshoz képest, viszont fejleszti a koordinációs képességet. Ezért nagyon oda kell figyelni, mivel a rossz technikával kivitelezett gyakorlat a hatékonyság kárára megy.

Kiegészítők a változatosabb otthoni edzésekért

Az edzőgépek mellé érdemes egy pár praktikus kiegészítővel is felszerelni otthoni edzőtermünket. Ezek közé sorolnám az ugrókötelet, a hasizom kereket, a fitnesz labdát, súlyzókészletet, polifoamot, kettlebellt vagy a levezetésnél/bemelegítésnél igen hasznos masszírozó hengert. Ezek általában a gépekhez képest filléres eszközök, viszont rendkívül jól fel tudják dobni az olykor monotonná váló edzéseket.

Mérlegeljünk mielőtt választunk!

Mielőtt végleg döntenénk, az alább felsorolt néhány szempontot az összes gép esetén vegyük figyelembe:

l teherbírás,

l helyigény,

l tárolás,

l mozgathatóság,

l garancia idő (fontos az is, hogy mire vonatkozik pontosan),

l ár,

l minőség,

l mi a célunk a géppel.

A nagyobb edzőgépek esetén, már fontossá válhat olyan szolgáltatások figyelembe vétele is, mint a forgalmazók által kínált ingyenes házhoz szállítás vagy a megbízható szervizhálózat.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan maradjunk egészségesek?

Hogy maradhatunk egészségesek télen? 1. rész

“Maradjunk egészségesek!” — Ebben az évben olyan gyakran halljuk ezt a mondatot, mint előtte soha. De ez hogyan tud megvalósulni? Hogy tudunk például jól megelőzni egy meghűlést? Megpróbáljuk most bemutatni mit tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében

A jókedv kedvezően hat az immunrendszer működésére

A jókedv kedvezően hat az immunrendszer működésére

Az erős immunrendszer nagyon hatékonyan képes védekezni a kórokozókkal szemben. Az immunrendszer erősítése minden életkorban kiemelt feladat. Még a pozitív hangulat is erősítheti az immunrendszerünket. A cikkből az is kiderül, hogyan.

Hogyan fogyjak eredményesen?

Hogyan fogyjak eredményesen?

A megoldás a személyre szabott menüsorokban keresendő.