Hogyan védekezzünk a megfázás ellen?

Senki sem szeret megfázni, betegen az ágyat nyomni, hiszen ezzel nem csak a megszokott élet borul fel néhány napra, de kellemetlen tünetekkel is számolni kell. Melyek ezek a tünetek? Köhögés, orrfolyás, torokfájás, fejfájás, rossz közérzet, láz. A megfázás, vagy más néven a nátha nem más, mint a felső légutak fertőzése, amelyet vírusok okoznak. Sokan nem is pihenik ki ezt a betegséget, pedig otthon kellene maradni, hiszen a megfázás cseppfertőzéssel terjed. A vírust is tartalmazó cseppek köhögéssel, vagy tüsszentéssel kerülhetnek a levegőbe, amelyet a másik ember könnyedén belélegezhet. Egy munkahelyen egyébként is gyorsan elkaphatunk egy-egy fertőző betegséget, ehhez elegendő, ha a beteg személy belehapcizott a tenyerébe, majd ugyanezzel fogta meg az ajtókilincset. Azonban néhány egyszerű lépéssel csökkenthető a fertőzés kockázata. Mutatjuk, melyek ezek!
Hogyan védekezzünk a megfázás ellen?

A gyakori kézmosás

A gyakori kézmosás nagyon hasznos lehet, hiszen ezzel is csökkenthető a fertőzés mértéke. Megfázásos időszakban nem pusztán a mosdóhasználat előtt és után, nem csak étkezés előtt és után illik kezet mosni, hanem sokkal gyakrabban. A kézmosáshoz érdemes tiszta vizet és szappant, vagy fertőtlenítő hatású folyékony szappant használni. Az alapos kézmosásnak legalább 30-60 másodpercig kell tartania, de ez akár két perc is lehet, ha nagyon alaposan mossuk meg mindkét kezünket.

A dohányzás abbahagyása

A dohányos személyek sokkal nehezebben gyógyulnak fel egy vírus okozta fertőzésből, hiszen a torkuk folyamatosan irritációnak van kitéve, azaz gyulladt állapotban van. Mivel a tüdő sincs éppen a legjobb állapotban, így a megfázás tünetei, mint a köhögés is fokozódhat. Megfázás idején érdemes letenni a cigarettát, és ha sikerült, akkor már nem is érdemes visszaszokni rá.

Ne nyúlkáljunk az arcunkhoz

A vírusokat a leggyakrabban az arc, orr, fül, szem érintésével juttathatjuk be a szervezetünkbe, így betegség idején próbáljuk meg elkerülni az arcunk fogdosását.

A fertőtlenítésről se feledkezzünk meg

Még akkor is használhatunk néha fertőtlenítőszert a lakásunk takarításakor, ha egyébként nincs beteg a családban. Ha valaki beteg, például náthás, akkor pedig kötelező valamilyen fertőtlenítőszerrel takarítani a lakást, különös tekintettel a kilincsekre, a gyakran használt helyekre, a távirányítóra, a számítógép billentyűzetére, a mosdóra, a konyhapultra. Ez alól a gyerek játékai sem képezhetnek kivételt.

A kéztörlő anyaga

Betegség idején még az sem mindegy, milyen kéztörlőt használunk. A vírusok akár órákon át képesek életben maradni egy kéztörlőn, így betegség idején jól tesszük, ha papírtörlőt használunk a klasszikus konyharuhák helyett.

A papírzsebkendőt ne dobáljuk széjjel

A nátha orrfolyással jár együtt. A használt papírzsebkendőt semmiképpen se dobáljuk a lakásban össze-vissza, hanem használat után, azonnal dobjuk azt a szemetesbe.

Az immunrendszerre fókuszálva

Még abban az esetben is, ha betegek lettünk, fontos, hogy erősítsük az immunrendszerünket. Ezt csakis az egészséges életmóddal tehetjük meg. Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, ügyeljünk a hidratációra, aludjunk és mozogjunk eleget.

Kerüljük a stresszt

Amikor stresszes állapotba kerülünk, akkor a szervezetünkben megemelkedik a kortizol nevű hormon szintje. Stressz hatására, az immunrendszer képtelen megfelelően védekezni a vírusokkal szemben, illetve a gyulladással szemben is védtelen lesz. Próbáljunk meg olyan stresszkezelő technikákat elsajátítani, mint például a meditáció, vagy a relaxáció.

Még több egészség hír itt: www.egeszseg7.hu

Kapcsolódó cikkek

7 étel, ami valóban lassítja az öregedési folyamatokat

7 étel, ami valóban lassítja az öregedési folyamatokat

Az öregedési folyamatok lassíthatók, az élettartam növelhető, mégpedig a szupertáplálékokkal.

A stressz negatív hatásai

A stressz negatív hatásai

Valamennyi stresszre szükségünk van, hiszen segítséget nyújt a teljesítményfokozásban. Azonban a stressz krónikussá is válhat, ami nem csak gyulladást generál, hanem sok betegség okozója is lehet. Mutatjuk, milyen betegségek létrejöttében játszik a stress

A mentális egészség és a fizikai egészség összefüggései

A mentális egészség és a fizikai egészség összefüggései

A mentális és fizikai egészség szorosan összefügg egymással, és mindkettő alapvető a teljes egészség és jólét szempontjából.