A sokunkat érintő allergia

Manapság egyre többen szenvednek valamilyen allergiában. Ezeket az allergiás reakciókat többnyire olyan anyagok okozzák, amelyek megtalálhatók a környezetünkben. Ilyen a poratka, a vegyszerek, a pollen, a penész, vagy éppen az állatszőr. Amikor allergiásak vagyunk valamire, akkor az immunrendszerünk reakciója más lesz, mint általában, mint az olyan emberek esetében, akiknek a szervezete nem mutat allergiás reakciót. Amennyiben az allergiás ember szervezete kontaktba kerül az allergénnel, úgy egy sor tünet alakulhat ki. Az allergia súlyossága minden egyes embernél más és más. Valakinél csak kisebb irritáció jelentkezik, míg másnál, akár életveszélyes állapot is kialakulhat.
A sokunkat érintő allergia - mit tehetünk az allergia ellen?

Az allergia és a tünetek

Mivel sokféle allergia létezik, így a tünetek is nagyon sokfélék lehetnek. A szénanátha tünetei lehetnek az orrfolyás, a viszkető szem és orr, de akár még kötőhártya-gyulladás is kialakulhat.

Az élelmiszer-allergia tünete többek között a csalánkiütés, az ajak, a nyelv, a torok, vagy a nyelv duzzanata. Vannak olyanok, akiknél a rovarok csípése vált ki allergiás reakciót. Ilyenkor is változatos tünetek alakulhatnak ki, mint például duzzanat a csípés helyén és körül, viszketés, köhögés, légszomj, mellkasi szorító érzés.

Az egyes bőrbetegségek is tekinthetők allergiás megbetegedésnek, ilyen például az ekcéma. Az ekcémás bőrterület tele lesz kis hólyagocskákkal, amelyek kifakadhatnak, de a bőr viszkethet is, illetve pirossá és szárazzá is válhat.

Mi az az anafilaxia?

Az anafilaxia nem más, mint egy allergiás reakció, amelyet okozhat étel, a környezetben is megtalálható anyagok, mint a pollen, vagy penész, de akár még állatszőr is előidézheti. Az anafilaxia tünetei: szédülés, légszomj, bőrkiütés, gyors vagy éppen gyenge pulzus, vérnyomáscsökkenés, eszméletvesztés, hányinger, hányás.

Az allergiában szenvedő személy szedhet gyógyszert, hogy a tünetei csökkenjenek. Amennyiben valaki nem szed gyógyszert, úgy súlyos, életveszélyes állapotba is kerülhet. Amikor valakinek allergiás reakciója van, és megjelennek a fent említett tünetek, azonnali orvosi ellátást igényel.

Az allergia és az immunrendszer

Az immunrendszer az allergiát okozó anyagot betolakodóként ismeri fel és el kezd ellenanyagot termelni. Az allergia tehát nem más, mint az immunrendszer eltúlzott válasza egy kvázi ártalmatlan anyagra. Számos tanulmány számolt be arról, hogy az allergia kialakulásában milyen tényezők játszhatnak szerepet. Ezek szerint, az allergia kialakulásában szerepet játszhat a dohányzás – a passzív dohányzás is, illetve, ha a gyerek szülei dohányoznak ­–, a genetika, a lakásban tartott kutya és macska, de a munkahelyen vagy az otthoni környezetben használt anyagok gyakori használata – vegyszerek, gumikesztyű, ékszerek – is okozhatják.

Milyen szövődmények alakulhatnak ki?

Az allergia jelentősen megnöveli bizonyos egészségügyi problémák kockázatát. Az egyik ilyen kockázat az anafilaxia, a másik az asztma, de ilyen lehet a fül és a tüdő fertőzése is.

Az asztma, hatással van a légzésre, vagyis csökkenti a légzési funkciót, míg a tüdő fertőzéseit jelentősen megnöveli mind a szénanátha, mind az asztma megléte.

Mit tehetünk?

Amennyiben valaki tudja, hogy mire allergiás, úgy érdemes ezeket a tárgyakat, anyagokat és helyzeteket kerülni. Ez még akkor is nagyon hasznos, ha tudja kezelni az allergia tüneteit, vagyis szed azokra valamilyen gyógyszert.

Kapcsolódó cikkek

Sokat tehetünk - Jó szokások és táplálékok az immunrendszer védelmében – az immunrendszer védelmében.

Jó szokások és táplálékok az immunrendszer védelmében

Az immunrendszerünk védelme fontos. Minél több mindent megteszünk annak érdekében, hogy megóvjuk a szervezetünket a kórokozók támadásaival szemben, annál több esélyünk van a betegségek elkerülésére. Mutatjuk is, hogy mit tehetünk az immunrendszerünk védel

3 táplálék, ami gyulladást és fájdalmat okoz

3 táplálék, ami gyulladást és fájdalmat okoz és 3 táplálék, ami megszünteti mindkettőt

A gyulladás nagyon veszélyes. Akut formában még nem, de ha krónikussá válik, akkor már okozhat komoly és súlyos betegségeket. A cikkben bemutatunk 3 gyulladást okozó és 3 gyulladáscsökkentő táplálékot.

Így működik a lágylézer kezelés

Így működik a lágylézer kezelés

Hatékonyan bevethető különféle betegségek esetén.