Természetes gyógymódok megfázás és influenza esetén

Az influenza és a megfázás gyakran okoz megbetegedést, különösen, amikor az időjárás változékony. Ilyenkor megjelenhet az enyhe láz, a torokfájás és a köhögés is. Mivel ezeket a betegségeket vírus okozza, így a tüneteket nem kerülhetjük ki, de hatékonyan lehet azokat enyhíteni. Akár, természetes módszerekkel is. Mutatunk néhány ötletet, amelyek segíthetnek enyhíteni a tüneteket és csökkenteni a betegség időtartamát.
Természetes gyógymódok megfázás és influenza esetén

A cink

A természetes gyógymódok között, a cink is szerepel, mégpedig segíthet a megfázás és az influenza elleni védelemben, de számos kutatás azt is igazolja, hogy a cink rendszeres fogyasztása, akár napokkal is lerövidítheti a megfázás időtartamát. Nagy mennyiségben nem javasolt a fogyasztása, mivel csökkentheti a HDL - koleszterinszintet, illetve nagyobb mennyiségben fogyasztva, csökkenti a szervezetben a réz szintet.

A fokhagyma

Sokan nem kedvelik a fokhagymát az erős íze és illata miatt, pedig az egyik legegészségesebb táplálék. A fokhagyma nagyon sokféle tápanyagot tartalmaz, többek között C-és B6-vitamint, illetve mangánt. A fokhagyma nem csak segíthet a megfázás és az influenza megelőzésében, de a már kialakult betegségek esetén, csökkentheti a tüneteket és a betegség súlyosságát is enyhítheti. A fokhagyma az egyik legjobb gyógynövény az immunrendszer támogatására, hiszen nem csak immunstimuláló, hanem antimikrobiális hatással is rendelkezik, azaz nem csak az immunitást fokozza, hanem nagy szerepe van a betolakodó kórokozók elpusztításában is.

A bíbor kasvirág

A bíbor kasvirág fogyasztása az immunrendszert is erősíti, így akár betegség megelőzéseként is alkalmazhatjuk, de a légzőszervi fertőzések időtartamát is csökkenti, illetve a tüneteket is enyhíti. A gyógynövényt lehet alkalmazni megfázás és influenza idején is. Azonban nem árt óvatosan bánni vele, mivel gyerekeknél allergiás reakciót okozhat, illetve vényköteles gyógyszerek mellett is óvatosan szabad csak alkalmazni, mivel módosíthatja azok hatását. Mivel immunrendszert erősít, így autoimmun betegeknek nem javasolt a fogyasztása se tea, se kapszula, sem pedig csepp, illetve kivonat formájában.

A C-vitamin és a D-vitamin

Megfázás és influenza ellen két vitamin is a segítségünkre lehet. Ez pedig nem más, mint a C-és a D-vitamin. Mindkettővel kapcsolatban kijelenhető, hogy javítja az immunrendszer, betegségekkel szembeni küzdelmét. A C-vitamin, egy antioxidáns vitamin, amely nem csupán az immunrendszer védelmét látja el, hanem a szabad gyökök káros hatásainak kivédésében is a segítségünkre lehet. A C-vitamint fogyaszthatjuk kiegészítők formájában, de sokféle zöldség és gyümölcs tartalmazza, különösen a brokkoli és a citrusfélék.

A D-vitamint napfény vitaminnak is nevezik, mert napfény hatására termelődik a szervezetünkben. A D-vitaminhiánynak például nagy szerepe van az autoimmun betegségek létrejöttében. Ezt a vitamint, akkor is ajánlatos szedni, ha már kialakult valamilyen autoimmun betegség, hiszen csökkenheti a tüneteket. A tej, a tejtermékek, a gomba, a halak mind - mind kiváló forrásai ennek a vitaminnak, de természetesen, kiegészítők formájában is fogyaszthatjuk ezt a vitamint.

Kapcsolódó cikkek

Sok gyógynövény - 5 gyógynövény az immunitás fokozására – alkalmas az immunrendszer megerősítésére.

5 gyógynövény az immunitás fokozására

Léteznek olyan gyógynövények, amelyek már évszázadok óta bizonyítanak, azaz az egészségünket szolgálják, hiszen a betegségek megelőzésében vesznek aktívan részt. A gyógynövények, az immunitást is fokozhatják. Mutatjuk is, melyek ezek!

Még a gyógyteák is - Gyulladást megelőző teák- hasznosak lehetnek a gyulladás csökkentésében.

Gyulladást megelőző teák

A gyulladás károsan hat az emberi szervezetre, merthogy a krónikus gyulladás talaján, betegségek alakulhatnak ki. Léteznek azonban úgynevezett gyulladáscsökkentő teák, amelyek nagyon hatékonyak a gyulladás csökkentésében. Mutatjuk is, melyek ezek!

Az illóolajok is segíthetnek - Illóolajok az erős immunrendszerért – az immunrendszer védelmében.

Illóolajok az erős immunrendszerért

A természet ereje vitathatatlan. Az illóolajok nagyon sokat segíthetnek abban, hogy az immunrendszerünk megerősödjön, de a már kialakult betegségek esetén is a segítségünkre lehetnek. Elsősorban aromaterápiás hatásuk kiemelkedő.