Milyen hatással van a magas vércukorszint a test működésére?

A cukorbetegségnek vannak olyan tünetei, amelyek okot adhatnak az aggodalomra. Sajnos, sok ember már csak akkor megy el egy alapos kivizsgálásra, amikor már több tünete is jelentkezett a cukorbetegségnek. Mutatjuk, melyek azok a szimptómák, amelyekre érdemes odafigyelni és egy laboratóriumi vizsgálatot kérni.
A cukorbetegség tüneteire - Milyen hatással van a magas vércukorszint a test működésére?- mindenképpen figyeljünk oda.

A gyakori mosdóba járás, szájszárazság

Ha az utóbbi időben azt tapasztaltuk, hogy gyakrabban kell a mosdóba mennünk, akkor már gyanakodhatunk. A vesék ilyenkor keményen dolgoznak a véráramban lévő magas vércukorszint ellen, a vese a vizeletürítéssel próbál megszabadulni a felesleges glükóztól, csak ilyenkor az a baj, hogy a gyakori vizelés dehidratációt is okozhat. Mivel a gyakori vizeletürítés dehidratációt okoz, így a száj kiszárad. Az illető ismét iszik, majd ugyanaz a folyamat ismét lejátszódik a szervezetében, így egy ördögi kör alakul ki.

A bőr is kiszárad

A gyakori vizelés, nem csak szájszárazságot okozhat. Ilyenkor kevesebb nyál termelődik, és mivel magasabb lesz a vércukorszint, így gyakoribbak lesznek a fertőzések. Ennek hatására az íny duzzadttá válik és fehér foltok is megjelenhetnek a szájüregben.

Ezzel egy időben a bőrproblémák is megjelennek, hiszen a dehidratáció, a bőrt is kiszárítja. A bőr viszket, berepedezik, különösen a sarkon, a könyökön. Idővel a magas glükóz szint az idegeket is károsítja a kezekben és a lábakban, ezt nevezik diabéteszes neuropátiának. Amennyiben valaki tapasztal ilyen bőrszárazságot és nehezen gyógyuló sebei is vannak, úgy érdemes minél hamarabb felkeresni a háziorvost.

A szűnni nem akaró fáradtság

A 2-es típusú cukorbetegséggel a gyakori fáradtság is együtt jár, hiszen ilyenkor az egyén szervezete kevésbé lesz érzékeny az inzulinra, ami pedig energiát szolgáltat a sejtek számára. Ha ez elmarad, akkor tapasztalhatjuk meg a szűnni nem akaró fáradtságot.

Látási gondok

A cukorbeteg személyek gyakran számolnak be a betegségük kezdeti szakaszában a homályos látásról. Ennek az a magyarázata, hogy a magas vércukorszint károsíthatja a retinát, ez kezdetben homályos látást okoz, de a betegség előrehaladottabb szakaszában, akár teljes látásvesztést is okozhat.

Emésztőszervi problémák

A cukorbetegség kezdeti fázisában a hirtelen fogyás is jellemző, majd mivel a beteg személy állandóan édességet kíván, mértéktelenül el is hízhat. A betegség, hajlamosít a candida gomba okozta fertőzésekre, amely nem csak az emésztőrendszerben, hanem a hüvelyben, vagy a szájüregben is megjelenhet.

A vércukorszint ingadozhat

Az ingadozó vércukorszint miatt alakulhat ki éhség. Azonban evés után ismét megemelkedik a vércukorszint, majd ismét lecsökken, vagyis erősen ingadozni kezd és ettől a fura helyzettől már csak orvosi segítséggel lehetséges megszabadulni.

Zavartság és szédülés

A túl alacsony vércukorszint zavartságot is okozhat, illetve az agysejteknek is szükségük van glükózra. Ha ezt nem kapják meg, akkor megjelenik a fáradtság, a gyengeség, a szédülés, de még a fejfájás is egy állandó probléma lehet.

Kapcsolódó cikkek

A stressz - A stressz negatív hatásai – sok betegséget válthat ki.

A stressz negatív hatásai

Valamennyi stresszre szükségünk van, hiszen segítséget nyújt a teljesítményfokozásban. Azonban a stressz krónikussá is válhat, ami nem csak gyulladást generál, hanem sok betegség okozója is lehet. Mutatjuk, milyen betegségek létrejöttében játszik a stress

Életmódváltással - A magas vérnyomás kiváltó okai- elkerülhető ez a betegség.

A magas vérnyomás kiváltó okai

A magyar emberek jelentős hányada küzd a magas vérnyomás problémájával. A kezeletlen magas vérnyomás azért is nagyon veszélyes, mert számtalan betegséget okozhat. Azonban az életmódunk megváltoztatásával sokat tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljön ben

Néhány szabály betartásával - Hogyan védekezzünk a megfázás ellen?- akár ki is védhető a megfázás.

Hogyan védekezzünk a megfázás ellen?

A megfázás akár komollyá is válhat, ha nem tartunk be bizonyos szabályokat. A higiénia, a pihenés és a nem megfelelő táplálkozás, csak súlyosbíthatja a tüneteket. A megfázást el is kerülhetjük, ha a megfelelő védekezést alkalmazzuk. Mutatjuk is, melyek ez