A magas vérnyomás kiváltó okai

A magas vérnyomás egy nagyon veszélyes betegség, hiszen sokáig semmiféle tünetet nem okoz, ezért is szokták csendes gyilkosnak nevezni. Sokféle tényező okozhat magas vérnyomást. 45 éves kor fölött jelentősen megnő azon emberek száma, akik ebben a betegségben szenvednek. 65 éves korig, elsősorban a férfiak rettegett betegsége, majd 65 éves kor fölött ugrásszerűen megnő a női betegek száma. Ennek nem más az oka, mint a menopauza, amikor is az ösztrogén, védő szerepe lecsökken, így a nők kevesebb védettséget élveznek és körükben is megnő a szív-és érrendszeri betegségben szenvedők aránya. A magas vérnyomást sok minden kiválthatja. Lássuk is, melyek azok a tényezők, amelyek elősegítik a magas vérnyomás kialakulását.
Életmódváltással - A magas vérnyomás kiváltó okai- elkerülhető ez a betegség.

A túlzott só bevitele

A túlzott só-bevitel úgy emeli meg a vérnyomást, hogy vízvisszatartást okoz, ez viszont nagyon nagy terhet ró a szívre. Mivel a feldolgozott élelmiszerek nagyon sok sót tartalmaznak, így érdemes azt minimalizálni, vagy teljesen kihagyni az étrendünkből.

A stressz és az idegeskedés

A stressz azért is veszélyes hosszútávon, mivel megemeli a vérnyomást. Ha a vérnyomás tartósan magas marad, az szív-és érrendszeri betegségek okozója lehet. Mivel a stresszt sokan alkohollal, vagy dohányzással próbálják levezetni, így fokozottan teszik ki magukat nem csupán a magas vérnyomás betegségnek, hanem a szív - és érrendszeri problémák kialakulásának.

Az alkohol

A mértéktelen alkoholfogyasztás is oka lehet a magas vérnyomás kialakulásának. Azok, akik mindennap fogyasztanak alkoholt, azaz rendszeresen isznak, nem csak a maga vérnyomástól, hanem más betegségektől is retteghetnek, hiszen károsodik a máj, a vesék, az agy, illetve a szív - és érrendszer is.

A túlsúly és az elhízás

Nem véletlen, hogy annyiszor hangsúlyozzák a mozgás fontosságát. Az elhízás, a súlytöbblet, hihetetlen terhet ró a szívre, hiszen szerepet játszik a magas vérnyomás kialakulásában. Már akkor is normalizálódhat a vérnyomásunk, ha sikerül 10 kilónyi súlytöbblettől megszabadulnunk. A fogyáshoz, a bevitt kalóriát kell csökkentenünk, ehhez azonban minimalizálnunk kell a cukros és zsíros ételek fogyasztását, ellenben nagy hangsúlyt kell fektetnünk a zöldségek, a gyümölcsök, a sovány fehérjék és a rostos táplálékok fogyasztására.

A koffeinben gazdag italok

Nem csak a kávé tartalmaz koffeint, hanem sokféle tea, energiaital és üdítő is tartalmazza ezt az élénkítő anyagot. A koffein is jelentősen megemeli a vérnyomást, így aki ebben a betegségben szenved, helyettesítse a kávét a koffeinmentes változattal, de a gabonakávé is egy jó alternatíva lehet.

A gyógyszerek

A gyógyszerek, mellékhatásokat okoznak. Egyes gyógyszerek a vérnyomást emelik meg. Ilyen hatása lehet egyes szteroidoknak, a fájdalomcsillapítóknak, az antidepresszánsoknak, a gyulladáscsökkentőknek és még néhány fogamzásgátló tablettának is.

Kapcsolódó cikkek

Allergia ellen - ezeket tehetjük

Allergia ellen - így védjük magunkat a pollenallergiától

A parlagfűre akár a lakosság fele is érzékeny lehet. Szerencsére ma már a házi praktikáktól az appokig sokféle segítséget kaphatunk.

A gyulladás és a traumák - Alapvető különbségek a női és a férfi agy között – is különbözően hatnak a két nem agyára.

Alapvető különbségek a női és a férfi agy között

A férfiak és a nők agya különböző. Másként reagálnak a gyulladásra, a fejet érintő traumára. A cikkben bemutatunk néhány különbséget és azt, hogyan védekezhetünk a gyulladás ellen.

A krónikus betegségekkel is együtt lehet élni - 5 hasznos tipp cukorbetegeknek- csupán a szabályokat kell betartani.

5 hasznos tipp cukorbetegeknek

A cukorbetegség, egy olyan krónikus betegség, amely súlyos szövődményeket is okozhat. Azonban életmódváltással és a szabályok betartásával megelőzhetővé válnak ezek a szövődmények. Mutatunk néhány tippet a szövődmények elkerülése érdekében.