A magas vérnyomás kiváltó okai

A magas vérnyomás egy nagyon veszélyes betegség, hiszen sokáig semmiféle tünetet nem okoz, ezért is szokták csendes gyilkosnak nevezni. Sokféle tényező okozhat magas vérnyomást. 45 éves kor fölött jelentősen megnő azon emberek száma, akik ebben a betegségben szenvednek. 65 éves korig, elsősorban a férfiak rettegett betegsége, majd 65 éves kor fölött ugrásszerűen megnő a női betegek száma. Ennek nem más az oka, mint a menopauza, amikor is az ösztrogén, védő szerepe lecsökken, így a nők kevesebb védettséget élveznek és körükben is megnő a szív-és érrendszeri betegségben szenvedők aránya. A magas vérnyomást sok minden kiválthatja. Lássuk is, melyek azok a tényezők, amelyek elősegítik a magas vérnyomás kialakulását.
Életmódváltással - A magas vérnyomás kiváltó okai- elkerülhető ez a betegség.

A túlzott só bevitele

A túlzott só-bevitel úgy emeli meg a vérnyomást, hogy vízvisszatartást okoz, ez viszont nagyon nagy terhet ró a szívre. Mivel a feldolgozott élelmiszerek nagyon sok sót tartalmaznak, így érdemes azt minimalizálni, vagy teljesen kihagyni az étrendünkből.

A stressz és az idegeskedés

A stressz azért is veszélyes hosszútávon, mivel megemeli a vérnyomást. Ha a vérnyomás tartósan magas marad, az szív-és érrendszeri betegségek okozója lehet. Mivel a stresszt sokan alkohollal, vagy dohányzással próbálják levezetni, így fokozottan teszik ki magukat nem csupán a magas vérnyomás betegségnek, hanem a szív - és érrendszeri problémák kialakulásának.

Az alkohol

A mértéktelen alkoholfogyasztás is oka lehet a magas vérnyomás kialakulásának. Azok, akik mindennap fogyasztanak alkoholt, azaz rendszeresen isznak, nem csak a maga vérnyomástól, hanem más betegségektől is retteghetnek, hiszen károsodik a máj, a vesék, az agy, illetve a szív - és érrendszer is.

A túlsúly és az elhízás

Nem véletlen, hogy annyiszor hangsúlyozzák a mozgás fontosságát. Az elhízás, a súlytöbblet, hihetetlen terhet ró a szívre, hiszen szerepet játszik a magas vérnyomás kialakulásában. Már akkor is normalizálódhat a vérnyomásunk, ha sikerül 10 kilónyi súlytöbblettől megszabadulnunk. A fogyáshoz, a bevitt kalóriát kell csökkentenünk, ehhez azonban minimalizálnunk kell a cukros és zsíros ételek fogyasztását, ellenben nagy hangsúlyt kell fektetnünk a zöldségek, a gyümölcsök, a sovány fehérjék és a rostos táplálékok fogyasztására.

A koffeinben gazdag italok

Nem csak a kávé tartalmaz koffeint, hanem sokféle tea, energiaital és üdítő is tartalmazza ezt az élénkítő anyagot. A koffein is jelentősen megemeli a vérnyomást, így aki ebben a betegségben szenved, helyettesítse a kávét a koffeinmentes változattal, de a gabonakávé is egy jó alternatíva lehet.

A gyógyszerek

A gyógyszerek, mellékhatásokat okoznak. Egyes gyógyszerek a vérnyomást emelik meg. Ilyen hatása lehet egyes szteroidoknak, a fájdalomcsillapítóknak, az antidepresszánsoknak, a gyulladáscsökkentőknek és még néhány fogamzásgátló tablettának is.

Kapcsolódó cikkek

3 táplálék, ami gyulladást és fájdalmat okoz és 3 táplálék, ami megszünteti mindkettőt.

3 táplálék, ami gyulladást és fájdalmat okoz és 3 táplálék, ami megszünteti mindkettőt

A gyulladás nagyon veszélyes. Akut formában még nem, de ha krónikussá válik, akkor már okozhat komoly és súlyos betegségeket. A cikkben bemutatunk 3 gyulladást okozó és 3 gyulladáscsökkentő táplálékot.

Néhány szabály betartásával - Hogyan védekezzünk a megfázás ellen?- akár ki is védhető a megfázás.

Hogyan védekezzünk a megfázás ellen?

A megfázás akár komollyá is válhat, ha nem tartunk be bizonyos szabályokat. A higiénia, a pihenés és a nem megfelelő táplálkozás, csak súlyosbíthatja a tüneteket. A megfázást el is kerülhetjük, ha a megfelelő védekezést alkalmazzuk. Mutatjuk is, melyek ez

Mi magunk is megelőzhetjük - A magas vérnyomás tünetei – a magas vérnyomás kialakulását.

A magas vérnyomás tünetei

A magas vérnyomás egyre több embert érint, hiszen kialakulásában sok tényező játszik kiemelkedő szerepet. Az okok között szerepel az egészségtelen táplálkozás, az inaktív életmód és a dohányzás is. Cikkünkből kiderül, hogy milyen okai lehetnek még a beteg