Mi is az a krónikus betegség?

Sokan azt gondolják, hogy a krónikus betegség csakis az idősek betegsége. Az igaz, hogy több idős szenved valamilyen krónikus betegségben – vagy betegségekben – de a fiatalokat is érintheti ez a probléma. Krónikus betegségről akkor beszélünk, amikor a betegség három hónapnál hosszabb ideig áll fenn. A krónikus betegség általában egy egész életen át tartó betegség. Ilyen krónikus betegség a cukorbetegség, a szívbetegség, az immunhiányos állapot, a rákos megbetegedés, de az ízületi betegség is egy krónikus betegség.
A krónikus betegségek kialakulásában - Mi is az a krónikus betegség? – mi magunk is aktívan részt veszünk.

A krónikus betegség egyre súlyosabb probléma

Ma már világszerte egyre súlyosabb probléma a krónikus betegség, ugyanis sok gyereknél diagnosztizálnak cukorbetegséget, de sok középkorú felnőtt is rendelkezik egy, vagy több krónikus betegséggel. A krónikus betegség akkor is fennáll, ha azt kezelik, hiszen ezek a betegségek nem gyógyíthatók, csak a tünetek csökkenthetők. Vannak tünetmentes időszakok is, ezt nevezzük remissziónak.

Krónikus betegség, ami nem csak krónikus betegség

Sajnos, sok krónikus betegségben szenvedő személynek nem kimondottan a betegsége miatt kell komolyan vennie az adott állapotát, helyzetét, hanem a betegsége miatt kialakult más állapotok, betegségek, fertőzések miatt. Amennyiben valakiről kiderül, hogy 2-es típusú cukorbetegsége van, úgy életmódváltással a tünetei csökkenhetők és emellett a betegség mellett is teljes értékű életet élhet. Viszont, ha nem rendezkedik be egy új életre, akkor akár még egy egyszerű fertőzésbe is belehalhat. Illetve a kezeletlen vérnyomás is veszélyes, hiszen ez a betegség okozhat szívinfarktust, de a stroke kialakulásáért is felelőssé tehető.

A krónikus betegségek a teljesség igény nélkül

A krónikus betegségek csoportjába sok betegség tartozik. Többek között ide sorolják a szív -és érrendszeri betegségeket, a krónikus légzőszervi betegségeket, mint az asztma vagy a krónikus obstruktív tüdőbetegséget (COPD). A krónikus betegségek közé tartozik a cukorbetegség, az Alzheimer-kór, az autoimmun betegségek, mint például a vastagbélgyulladás, a lupus, a Crohn -betegség, vagy a Hashimoto-kór. A krónikus betegségek listáján a következő betegségek találhatók meg: krónikus fáradtság szindróma, csontritkulás, krónikus vesebetegségek, atópiás dermatitisz, pszoriázis (pikkelysömör), endometriózis, epilepszia, fibromyalgia, szklerózis multiplex, migrén, Parkinson - kór, a pajzsmirigy betegsége (krónikus gyulladása), a valamilyen betegség következtében kialakult immunhiányos állapotok. A lista nem teljes.

Az odafigyelés sokat számít

Azok, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek, általában sokkal jobban odafigyelnek az egészségükre és sokan életmódot is váltanak, vagyis nagy odafigyeléssel állítják össze az étrendjüket, a korábbi inaktív életük helyett, a mozgás mellett teszik le a voksukat és gyakrabban is járnak szűrővizsgálatokra, illetve jobban odafigyelnek egy-egy téli náthás időszakban, hogy minél kevesebbet tartózkodjanak olyan helyen, ahol különösen nagy a fertőzöttség veszélye.

A krónikus betegségek megelőzése

Mivel a krónikus betegségek kialakulásában a genetikának és a környezeti hatásoknak is van szerepük, így ez ellen túl sokat nem tudunk tenni. Azonban sok olyan krónikus betegség létezik, amelyeket meg lehet előzni. Hogyan? Egészséges táplálkozással, rendszeres mozgással, a mértékletes alkoholfogyasztással és a dohányzás abbahagyásával. A legjobbat akkor tesszük, ha a gyermekeinknek olyan környezetet biztosítunk, ahol az egészséges életmód kerül fókuszba, ezzel minél kisebb teret adva a krónikus betegségek kialakulásának.

Kapcsolódó cikkek

Néhány szabály betartásával - Hogyan védekezzünk a megfázás ellen?- akár ki is védhető a megfázás.

Hogyan védekezzünk a megfázás ellen?

A megfázás akár komollyá is válhat, ha nem tartunk be bizonyos szabályokat. A higiénia, a pihenés és a nem megfelelő táplálkozás, csak súlyosbíthatja a tüneteket. A megfázást el is kerülhetjük, ha a megfelelő védekezést alkalmazzuk. Mutatjuk is, melyek ez

Életmódváltással - A magas vérnyomás kiváltó okai- elkerülhető ez a betegség.

A magas vérnyomás kiváltó okai

A magyar emberek jelentős hányada küzd a magas vérnyomás problémájával. A kezeletlen magas vérnyomás azért is nagyon veszélyes, mert számtalan betegséget okozhat. Azonban az életmódunk megváltoztatásával sokat tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljön ben

A krónikus betegségekkel is együtt lehet élni - 5 hasznos tipp cukorbetegeknek- csupán a szabályokat kell betartani.

5 hasznos tipp cukorbetegeknek

A cukorbetegség, egy olyan krónikus betegség, amely súlyos szövődményeket is okozhat. Azonban életmódváltással és a szabályok betartásával megelőzhetővé válnak ezek a szövődmények. Mutatunk néhány tippet a szövődmények elkerülése érdekében.