Alapvető különbségek a női és a férfi agy között

A férfiak nem csak másként gondolkodnak, mint a nők, de ma már igazolt tény, hogy a férfi és a női agy között alapvető különbségek vannak. Talán ez is lehet az oka annak, hogy egyes betegségek gyakoribbak az egyik, mint a másik nem körében. Cikkünkben bemutatjuk a férfi és a női agy közötti különbségeket és hasonlóságokat.
A gyulladás és a traumák - Alapvető különbségek a női és a férfi agy között – is különbözően hatnak a két nem agyára.

Az agyi sérülés miatti különbségek

Az agyat érheti sérülés, trauma egy-egy kisebb, vagy éppen nagyobb baleset következtében. Amikor valaki balesetet szenved, és az agy megsérül, akkor az agy vér - és oxigénellátása is zavart szenvedhet. A sérülés következményeként nem csak a memóriával lehetnek gondok, hanem a demencia kialakulásának kockázata is jelentősen megnövekszik. Bizonyára sokaknak ismerős, ha máshonnan nem, mint a filmekből, hogy az a személy, aki balesetet szenvedett, és az agyát érte nagyobb trauma, akkor jellemző volt rá az emlékezetkiesés és a memóriazavar. Emellett megjelenhet még zavartság, fejfájás, illetve a balesetet szenvedett személy migréntől is szenvedhet.

A kutatások során azt vizsgálták, hogy melyik nem szenved több balesetet sportolás közben. Bebizonyosodott, hogy a nők sokkal gyakrabban esnek áldozatul valamilyen sérülésnek testedzés közben, de nemcsak, hogy több balesetet szenvednek el, ezek a balesetek súlyosabb hatást is mérnek rájuk, mint a férfiakra. Amennyiben egy nő szenved el agyrázkódást, sokkal több és súlyosabb tünete lehet és a gyógyulás is sokkal hosszabb ideig tart, mint egy férfi esetében. Ennek oka a testfelépítésben és a hormonokban keresendő. A női nemi hormonok nem csak a sérülés súlyosságát határozzák meg, de a felépülés lefolyásnak időszakát is meghatározzák.

Miért olyan veszélyes a gyulladás?

A gyulladás a test bármely részén, így az agyban is kialakulhat. Az agyban kialakuló gyulladás elsődleges szerepe az, hogy megvédje az agyat a vírusoktól, a baktériumoktól, az Alzheimer-kórtól és a plakkoktól, amelyek agyi betegségeket generálnak. Ennek a folyamatnak két kimenetele is lehet. Az egyik, hogy a veszély elhárul, a gyulladás pedig megszűnik. A másik, hogy a gyulladási folyamat nem fejeződik be, azaz krónikus gyulladás alakul ki. Ez azért veszélyes, mert az agyban kialakult gyulladás fokozza például a demencia kialakulásának a kockázatát. A női nem esetében sokkal erőteljesebben zajlanak ezek a folyamatok. Ennek oka a hormonális működésben és a nem megfelelő immunválaszban keresendő. Talán ez is lehet az oka annak, hogy nők körében, sokkal gyakoribb az autoimmun betegségek kialakulása is, mint a férfiakban.

A gyulladás egyéb veszélyei

Gyulladás nem csupán az agyban keletkezhet, hanem a test számos pontján. Gyulladás talaján kialakult betegségek: cukorbetegség, szívbetegség, elhízás és az elhízáshoz köthető betegségek. Mit tehetünk a gyulladás megelőzése érdekében? Nagyon hasznos lehet az egészséges táplálkozás, amely sok gyulladásgátló táplálékot tartalmaz. Elkerülhetjük a gyulladást, ha rendszereses mozgunk, ha napi 7-8 órát alszunk, de az ideális testsúly elérése és a dohányzás abbahagyása is segíthet a gyulladás szintjének csökkentésében, illetve a gyulladás megszüntetésében.

Kapcsolódó cikkek

Sokat tehetünk - Jó szokások és táplálékok az immunrendszer védelmében – az immunrendszer védelmében.

Jó szokások és táplálékok az immunrendszer védelmében

Az immunrendszerünk védelme fontos. Minél több mindent megteszünk annak érdekében, hogy megóvjuk a szervezetünket a kórokozók támadásaival szemben, annál több esélyünk van a betegségek elkerülésére. Mutatjuk is, hogy mit tehetünk az immunrendszerünk védel

3 táplálék, ami gyulladást és fájdalmat okoz és 3 táplálék, ami megszünteti mindkettőt.

3 táplálék, ami gyulladást és fájdalmat okoz és 3 táplálék, ami megszünteti mindkettőt

A gyulladás nagyon veszélyes. Akut formában még nem, de ha krónikussá válik, akkor már okozhat komoly és súlyos betegségeket. A cikkben bemutatunk 3 gyulladást okozó és 3 gyulladáscsökkentő táplálékot.

A stressz - A stressz negatív hatásai – sok betegséget válthat ki.

A stressz negatív hatásai

Valamennyi stresszre szükségünk van, hiszen segítséget nyújt a teljesítményfokozásban. Azonban a stressz krónikussá is válhat, ami nem csak gyulladást generál, hanem sok betegség okozója is lehet. Mutatjuk, milyen betegségek létrejöttében játszik a stress