Alapvető különbségek a női és a férfi agy között

A férfiak nem csak másként gondolkodnak, mint a nők, de ma már igazolt tény, hogy a férfi és a női agy között alapvető különbségek vannak. Talán ez is lehet az oka annak, hogy egyes betegségek gyakoribbak az egyik, mint a másik nem körében. Cikkünkben bemutatjuk a férfi és a női agy közötti különbségeket és hasonlóságokat.
A gyulladás és a traumák - Alapvető különbségek a női és a férfi agy között – is különbözően hatnak a két nem agyára.

Az agyi sérülés miatti különbségek

Az agyat érheti sérülés, trauma egy-egy kisebb, vagy éppen nagyobb baleset következtében. Amikor valaki balesetet szenved, és az agy megsérül, akkor az agy vér - és oxigénellátása is zavart szenvedhet. A sérülés következményeként nem csak a memóriával lehetnek gondok, hanem a demencia kialakulásának kockázata is jelentősen megnövekszik. Bizonyára sokaknak ismerős, ha máshonnan nem, mint a filmekből, hogy az a személy, aki balesetet szenvedett, és az agyát érte nagyobb trauma, akkor jellemző volt rá az emlékezetkiesés és a memóriazavar. Emellett megjelenhet még zavartság, fejfájás, illetve a balesetet szenvedett személy migréntől is szenvedhet.

A kutatások során azt vizsgálták, hogy melyik nem szenved több balesetet sportolás közben. Bebizonyosodott, hogy a nők sokkal gyakrabban esnek áldozatul valamilyen sérülésnek testedzés közben, de nemcsak, hogy több balesetet szenvednek el, ezek a balesetek súlyosabb hatást is mérnek rájuk, mint a férfiakra. Amennyiben egy nő szenved el agyrázkódást, sokkal több és súlyosabb tünete lehet és a gyógyulás is sokkal hosszabb ideig tart, mint egy férfi esetében. Ennek oka a testfelépítésben és a hormonokban keresendő. A női nemi hormonok nem csak a sérülés súlyosságát határozzák meg, de a felépülés lefolyásnak időszakát is meghatározzák.

Miért olyan veszélyes a gyulladás?

A gyulladás a test bármely részén, így az agyban is kialakulhat. Az agyban kialakuló gyulladás elsődleges szerepe az, hogy megvédje az agyat a vírusoktól, a baktériumoktól, az Alzheimer-kórtól és a plakkoktól, amelyek agyi betegségeket generálnak. Ennek a folyamatnak két kimenetele is lehet. Az egyik, hogy a veszély elhárul, a gyulladás pedig megszűnik. A másik, hogy a gyulladási folyamat nem fejeződik be, azaz krónikus gyulladás alakul ki. Ez azért veszélyes, mert az agyban kialakult gyulladás fokozza például a demencia kialakulásának a kockázatát. A női nem esetében sokkal erőteljesebben zajlanak ezek a folyamatok. Ennek oka a hormonális működésben és a nem megfelelő immunválaszban keresendő. Talán ez is lehet az oka annak, hogy nők körében, sokkal gyakoribb az autoimmun betegségek kialakulása is, mint a férfiakban.

A gyulladás egyéb veszélyei

Gyulladás nem csupán az agyban keletkezhet, hanem a test számos pontján. Gyulladás talaján kialakult betegségek: cukorbetegség, szívbetegség, elhízás és az elhízáshoz köthető betegségek. Mit tehetünk a gyulladás megelőzése érdekében? Nagyon hasznos lehet az egészséges táplálkozás, amely sok gyulladásgátló táplálékot tartalmaz. Elkerülhetjük a gyulladást, ha rendszereses mozgunk, ha napi 7-8 órát alszunk, de az ideális testsúly elérése és a dohányzás abbahagyása is segíthet a gyulladás szintjének csökkentésében, illetve a gyulladás megszüntetésében.

Kapcsolódó cikkek

Életmódváltással - A magas vérnyomás kiváltó okai- elkerülhető ez a betegség.

A magas vérnyomás kiváltó okai

A magyar emberek jelentős hányada küzd a magas vérnyomás problémájával. A kezeletlen magas vérnyomás azért is nagyon veszélyes, mert számtalan betegséget okozhat. Azonban az életmódunk megváltoztatásával sokat tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljön ben

Néhány szabály betartásával - Hogyan védekezzünk a megfázás ellen?- akár ki is védhető a megfázás.

Hogyan védekezzünk a megfázás ellen?

A megfázás akár komollyá is válhat, ha nem tartunk be bizonyos szabályokat. A higiénia, a pihenés és a nem megfelelő táplálkozás, csak súlyosbíthatja a tüneteket. A megfázást el is kerülhetjük, ha a megfelelő védekezést alkalmazzuk. Mutatjuk is, melyek ez

A krónikus betegségekkel is együtt lehet élni - 5 hasznos tipp cukorbetegeknek- csupán a szabályokat kell betartani.

5 hasznos tipp cukorbetegeknek

A cukorbetegség, egy olyan krónikus betegség, amely súlyos szövődményeket is okozhat. Azonban életmódváltással és a szabályok betartásával megelőzhetővé válnak ezek a szövődmények. Mutatunk néhány tippet a szövődmények elkerülése érdekében.